Je bent hier:

Gepost op

Door de oorlog zijn gezinnen uit Oekraïne noodgedwongen op de vlucht. Iedereen draagt zijn steentje bij om deze mensen in nood op te vangen. Helaas is oorlog voeren geen nieuw fenomeen.

Heel wat jongeren uit verschillende landen komen in opvangcentra of LOI’s terecht, soms alleen of met enkele familieleden. Heel wat eenheden hebben zich de voorbije jaren ingezet om nieuwkomers te betrekken in hun werking door een activiteit te organiseren met een centrum in de buurt of mee te doen met Mee Op Kamp!  

Wij geloven dat de scouts een goede plaats is om kinderen en jongeren met een vluchtverhaal te integreren in de buurt. Dit is een uitdaging maar met de juiste hulp is alles mogelijk.  

Hoe kom je in contact met de jongeren? 

Contacteer de jeugddienst van jouw gemeente om in contact te komen met gevluchte gezinnen. Bekijk samen wat je voor jonge nieuwkomers kan betekenen. Misschien zijn er nog andere jeugdbewegingen in de buurt die hetzelfde idee hebben.  

Ook kan je opvangcentra of OKAN-klassen contacteren. Probeer steeds één contactpersoon aan te stellen, zo voorkom je misverstanden. Elk opvangcentra heeft een integratiemedewerker die jullie met plezier verder helpt.  

Bekijk wat mogelijk is en welke steun jullie nodig hebben. 

Praktische ondersteuning 

Kinderen en jongeren met een vluchtverhaal ontvangen in jullie scoutsgroep is een uitdaging. Er zijn tools die jullie daarbij kunnen helpen. Je kan de toolbox van WereldSpelers gebruiken. Zij hebben al jaren ervaring in het betrekken van jonge nieuwkomers.

De inhoud van de toolbox helpt jullie drempels weg te nemen & geeft enkele concrete tips mee. Heeft jullie leidingsploeg graag meer ondersteuning? Stuur een mailtje naar [email protected] of vraag een vorming op maat aan via kvraaghetaan.  

Financiële ondersteuning 

Via het Solidariteit Op Maat fonds (of SOMfonds) bieden we financiële steun aan om scouting toegankelijker te maken. Het fonds biedt financiële bijdragen voor activiteiten, kampen, uniform en andere zaken. Interesse? Vraag het hier aan.  

Daarnaast bestaat er ook een korting op lidgeld (SOMkort) en financiële steun voor het organiseren van een activiteit met nieuwkomers. Meer info vind je hier