Open navigation menu

Lid worden

Bij FOS Open Scouting spelen kinderen in verschillende leeftijdsgroepen of 'takken'. Elke tak heeft een eigen stijl, afspraken, ideeën en activiteiten. Alles is afgestemd op de noden en interesses van de leeftijd. Zo zijn activiteiten helemaal op maat van jouw kind!

FOS Open Scouting is er voor kinderen vanaf 5 jaar. In de jongste tak (bevers of zeehonden) mogen kinderen zich aansluiten in september van het jaar dat ze 5 worden. Voor kinderen die een jaar voor zijn op school, is het uiteraard toegestaan om met hun klasgenoten van de 3de kleuterklas mee te starten. Startleeftijden kunnen variëren per lokale groep, dus informeer zeker bij de lokale eenheid. Vanaf 17 à 18 jaar kan je leiding worden.

De officiële FOS-takindeling ziet er als volgt uit.

  1. Bevers of zeehonden (5- tot 7-jarigen)
  2. Welpen (8- tot 10-jarigen)
  3. Jongverkenners of Aspiranten (11- tot 13-jarigen)
  4. Verkenners of Juniors (14- en 15-jarigen)
  5. Seniors (16- en 17-jarigen)


Lokale eenheden gebruiken mogelijks een andere indeling. Sommige eenheden bieden ook een Wolventak aan. Deze is meestal voor 10- en 11-jarigen.

FOS Open Scouting bestaat uit 55 eenheden, verspreid over Vlaanderen en Brussel. Elke eenheid heeft hun eigen identiteit met unieke accenten. Zo zijn er bij FOS Open Scouting zowel land- als seascoutsgroepen. Er wordt er in het bos, in de velden en in de stad gespeeld. Er zijn er grote en kleinere eenheden… Het staat onze eenheden vrij om hierin weloverwogen keuzes te maken.

Toch zijn al onze eenheden ook gelijk …

  • Elke eenheid van FOS Open Scouting volgt het pedagogisch programma van FOS Open Scouting. Concreet wil dat zeggen dat ze de FOS-methode toepassen en dat ze een aantal basispijlers delen.

  • In elk van onze eenheden wordt er lidgeld betaald, waardoor de leden verzekerd zijn. Ook voor de deelname aan weekends en kampen wordt een bijdrage gevraagd.

  • Veiligheid is altijd een belangrijk aandachtspunt. De leden spelen in een veilige omgeving onder de begeleiding of onder het toeziend oog van onze leiding. Kampen en activiteiten worden voorbereid, mogelijke gevaren worden gewikt en gewogen, zodat ouders hun kinderen graag en zonder zorgen aan de leiding toevertrouwen.

  • We zijn herkenbaar. Alle eenheden dragen trots de naam FOS Open Scouting en het uniform dat hierbij hoort. Één dag in de week kleuren & spelen scoutsjongeren blauw.

  • Bij FOS Open Scouting zijn er geen aparte jongens- of meisjesgroepen. Leden samen laten opgroeien, daar zien wij een grote meerwaarde in. Naast deze co-educatie zit ook actief pluralisme in ons bloed.

Word lid

Overtuigd? Zoek een eenheid in je buurt en word ook een fiere fosser!

Vind een eenheid

Meer over de visie van FOS Open Scouting

De scoutsmethode

#Wij zijn FOS Open Scouting

Scouting? Dat is kinderen en jongeren uitdagen om nieuwe dingen te proberen en om hieruit te leren.…

De missie en visie van FOS Open Scouting

#Wij zijn FOS Open Scouting

De missie en visie van FOS Open Scouting vertellen waar we voor staan. De missie omschrijft de…

Hoe leg je uit wat FOS Open Scouting nu juist is?

#Wij zijn FOS Open Scouting

We zijn allemaal overtuigd FOSSERS. Er bestaat geen betere jeugdbeweging. Maar wat maakt ons…

Ben je geholpen met deze informatie?

Noodgeval op kamp buiten de kantooruren? Bel de noodlijn op 0473 63 02 80