Open navigation menu

FOS-Tools

FOS Open Scouting ontwikkelt pedagogische tools, spelletjes, handboeken en meer om eenheden en individuen te helpen groeien binnen scouting.

Tools om je tak of eenheid onder de loep te nemen

Goed bezinnen over hoe je eenheid of tak draait kan serieus deugd doen. Een eenheid met een duidelijke visie op scouting en jeugdwerk heeft een zekere uitstraling. Ouders sturen graag hun kinderen naar eenheden die bewust bezig zijn. Maar hoe doe je dat nu?

Drempelkwartet

Het drempelkwartet is een kaartspel waarmee je diversiteit bespreekbaar maakt binnen jouw eenheid. Dit eenvoudige kwartetspel peilt naar de interesse en het draagvlak binnen jouw leidingsploeg om rond diversiteit te werken. Daarnaast geeft het kwartet ook tips om diversiteit binnen je eenheid te promoten.

Vraag het hier aan

Fossen in de Bossen

Een avontuurlijk bordspel met speelse opdrachten, uitdagingen en stellingen/vragen. Wat maakt ons FOS Open Scouting? Wat is er uniek aan jullie eenheid? Wat zijn de sterktes en zwaktes? En moeten we enkele zaken aanpakken? Speel dit met de leidingsploeg of oudste leden.

Vraag het hier aan

Sterker als Jezelf

Een spel om je (leidings)groep op een speelse en teambuildende manier te versterken. Het spel zet belang van mentaal welzijn in de verf.

Vind meer info op de Scoutsmap

Spel met Karakter

Met dit spel ga je in groep op zoek naar de talenten die jou en anderen uniek maken en ontdek je waarin je graag wil groeien. Dit spel kan als kennismaking, teambuilding of verdiepend spel gespeeld worden.

Vraag het hier aan

Doemamee

Een kind met een beperking verwelkomen in je groep? Dáár moet je als leidingsteam goed over nadenken. Met onze conversation starters kaart je het topic aan en leid je het gesprek in goeie banen. Het Doemamee-gespreksspel bestaat uit 4 soorten printbare praatkaarten – opdrachten, stellingen, weetjes en ja-maar's – die je kan bespreken of uitvoeren in leidingsgroepen van 2 tot 18 spelers. Dit spel kwam tot stand in samenwerking met de Genereuzen en de andere jeugdbewegingen.

Download hier het spel

Diversiteit - Babbelbox

Een tool om in gesprek te gaan over diversiteit binnen je leidingsploeg of tak. Het bestaat uit een stellingenspel en vragenspel.

Tools die helpen bij het plannen

Elk jaar sturen we elke tak van elke eenheid een plantool op. Die tool helpt onze leiding om een kwalitatieve en gevarieerde jaarplanning op te stellen. Extra planners kan je aanvragen via [email protected]. Meer info hierover vind je op de Scoutsmap.

Gids Op Buitenlands kamp

Een boekje gevuld met tips, tools, to do's, een planning, handige websites, een financieel plan … om een buitenlands kamp te organiseren. Je kan een gedrukte versie aanvragen via de FOS-Shop of een digitale versie op de Scoutsmap terugvinden.

Vraag het hier aan

Waaier Financiële acties

Een waaier aan inspiratie voor financiële acties om je kas te spijzen. Gaan jullie op buitenlands kamp? Of willen jullie de prijs van het kamp doen dalen? Met de hele eenheid naar een pretpark maar je wil de deelnamekost laag houden? Je vindt vast een actie die jullie wat geld oplevert.

Vraag het hier aan

Het duurzaamheidspad

Een checklist om je event of kamp zo duurzaam mogelijk te organiseren. Je kan ze afgedrukt ophalen in de shop. Of downloaden op de Scoutsmap!

Vind meer uitleg op de Scoutsmap

Tools om kleur te geven aan je activiteiten

Wekelijks organiseert de leiding activiteiten voor jong en oud. Het is niet altijd even eenvoudig om die steeds even interessant te maken of om er variatie in te steken. Gelukkig kunnen wij rekenen op meer dan 100 jaar ervaring. We lijsten hier een aantal tools op die je kunnen helpen bij het plannen of uitvoeren van je activiteiten.

FOS Kompas

Het FOS-kompas helpt je bij een goede voorbereiding van je activiteiten. Het helpt je om de kernelementen vast te leggen en variatie te steken in je jaarplanning. In combinatie met de brainstormflap en activiteitenfiche heb je alle instrumenten om kwalitatieve activiteiten te garanderen.

Vind meer info

FOS Speelkaarten

Een spel kaarten met een twist. Met de FOS speelkaarten speel je niet enkel een gewoon kaartspel. Op elke kaart staat ook de speluitleg van een spelletje. 52 spelen en veel spelinspiratie in zakformaat dus.

Te koop in de FOS-Shop

Bever- en zeehondenverhaal

Het bever- of zeehondenverhaal is een eductief verhaal over en voor bevers/zeehonden. Thema's als samenwerken, samen spelen, respect … komen aan bod. Het verhaal bestaat uit kleurplaten met op de achterkant het uitgeschreven verhaal. Beiden te koop via de FOS-Shop!

Te koop in de FOS-Shop

Totemmap

Deze map is gevuld met honderden totems en tips en tricks over totemisatie. De totemap is een samenwerking met Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Te koop in de FOS-Shop

Tools om aan de slag te gaan met technieken

Scouting en technieken? Dat is niet los te koppelen. We hebben dan ook heel wat specifieke tools om met technieken aan de slag te gaan in elke leeftijdsgroep.

Bevertand en Zeehondenstaart

De bever- en zeehondenaffiche helpt bevers/zeehonden visueel bij het behalen van hun bevertand of zeehondenstaart. Elk taartstukje staat voor een leerdomein. Behaalt een lid dat leerdomein, krijgt die het bijhorende taartstukje. Als alle taartstukjes zijn behaald, krijgt de bever/zeehond een bevertand of zeehondstaart (badge) om aan het hemd te hangen. Alle extra uitleg vind je in het bijhorend boekje dat terug te vinden is op de Scoutsmap!

Te koop in de FOS-Shop

Welpenboekje

In dit persoonlijk logboekje houden welpen hun groei binnen scouting bij. Het is gevuld met info over patrouille-, badge- en techniekenwerking. Dit boekje is voor eenheden die een welpentak hebben maar geen wolventak. Voor eenheden die een welpen- én wolventak hebben, is er het welpen- en wolvenboekje (met een uitbereiding voor de wolven).

Te koop in de FOS-Shop

Welpen & Wolvenboekje

In dit persoonlijk logboekje houden welpen en wolven hun groei binnen scouting bij. Het is gevuld met info over patrouille-, badge- en techniekenwerking. Dit boekje is voor eenheden die een welpen- én wolventak hebben. Voor eenheden die enkel een welpentak hebben, is er het welpenboekje (zonder onderdelen voor de wolventak).

Te koop in de FOS-Shop

Badgewerking vaardigheden

Wie z'n technieken bijschaaft, leert zelfstandig werken en ontwikkelt persoonlijke vaardigheden. Vaardigheden die van pas komen op kamp, in de natuur en in het dagelijkse leven. Wist je dat we de enige Belgische jeugdbeweging zijn die over zo'n uitgebreide techniekenwerking beschikt? Alle badges zijn te koop in de FOS-Shop.

Meer info op de Scoutsmap

Persoonlijk logboekje

In je persoonlijk logboekje houd jij je scoutscarriëre bij. In welke takken heb je gezeten? Hoe heette je nest? Wanneer legde je de wet en belofte af? Behaalde je technieken- of vaardigheidsbadges? Welke totem kreeg je? Welke cursussen volgde je? Er is een specifieke versie voor landscouts en voor zeescouts.

Te koop in de FOS-Shop

Techniekengids

De techniekengids is een handboek over het buitenleven. Je vindt er uitleg over: Uitrusting, tochttechnieken, kaartlezen, planten en dieren herkennen, tenten, vuur, knopen, pionieren, touw, morse, eerste hulp, messen en zo veel meer.

Te koop in de FOS-Shop

Techniekenspel

Het techniekenspel geeft leiding en leden de kans om op een speelse manier met technieken aan de slag te gaan. Bij jongere leden kan je het gebruiken om nieuwe technieken op een originele manier aan te leren. Bij oudere leden kan het spel ingezet worden om het techniekengeheugen op te frissen. Het einddoel van het spel is enkele technieken (opnieuw) in de vingers krijgen.

Te koop in de FOS-Shop

Vloothandboek Roeien en Zeilen

De theoretische inhoud van de roei- en zeilcursussen staat neergeschreven in het de Handboeken Roeien en Zeilen. Elke deelnemer dient een eigen handboek te hebben tijdens de cursus. Er is een Handboek Roeien en Zeilen op stilstaand water en een Handboek Roeien en Zeilen op Stromend Water.

Andere

Nog wat extra tools. Heb je trouwens zelf een idee voor een nieuwe tool? Aarzel dan niet om FOS Nationaal iets te laten weten. Wie weet inspireer je ze wel :)

Je kan ons contacteren via [email protected] of via 1 van de stafmedewerkers (link onderaan).

Joske dobbelsteen

Een dobbelsteen die je aan je hemd kan bevestigen en kan gebruiken als gesprekstarter met of tussen je leden. Op elk vlak van de dobbelsteen staat er een tekening die een thema/vraag samenvat. Bv. Waar droom ik over? Bij wie voel ik me veilig? Wat maakt mij uniek? Alle info vind je op www.scoutsmap.be/artikelen/joske

Vraag hier aan

Pictogrammen

Soms is het nodig om pictogrammen te gebruiken om je communicatie te ondersteunen. Bv. bij ouders of leden die geen Nederlands spreken. Of bij personen met autisme of een andere beperking. In dit pakket vind je 50 vaak gebruikte pictogrammen binnen scoutscontext.

Vraag hier aan

Meer over verschillende tools

8 tools om je activiteiten naar een hoger niveau te tillen

#Leiding geven

Wekelijks organiseren jullie activiteiten voor jong en oud. Het is niet altijd even eenvoudig om…

7 tools om aan de slag te gaan met technieken

#Technieken

Scouting en technieken? Dat is niet los te koppelen. We hebben dan ook heel wat specifieke tools om…

6 tools om je tak of eenheid onder de loep te nemen

#Leidingsploeg

Hoe kan je met de groep reflecteren over je werking of een deel ervan? We lijsten 7 tools op: fos…

De stafmedewerkers

Ben je op zoek naar iets maar vind je het niet meteen? heb je sinds je laatste activiteit een geniale ingeving voor een nieuwe tool dat we met FOS kunnen ontwikkelen? Laat dan zeker iets weten aan een stafmedewerker!

Vind alle stafmedewerkers hier

Of geef het meteen door aan werkgroep eenheidsondersteuning

Ben je geholpen met deze informatie?

Het kantoor is gesloten op 3 & 4 juni