Je bent hier:

Wekelijkse activiteiten

Wekelijkse activiteiten zijn mogelijk voor zowel -12 als +12. Meer info op onze corona jaarwerking pagina.

Kunnen we evenementen organiseren?

Momenteel zijn evenementen niet mogelijk.

Wat met onze financiën?

Maak een stand van zaken voor jullie financiën. Welke uitgaven zijn lopende, welke komen er nog? Zijn er nog voldoende inkomsten? Kunnen jullie besparen op een aantal zaken? Bekijk of het mogelijk is in jouw gemeente om een aantal financiële acties corona proof te laten doorgaan (Let op! Dit mag niet overal). In onderstaande vraag leggen we uit hoe je dit momenteel kan organiseren en waarop je moet letten.

Komen jullie in de problemen? Neem dan zeker contact op met jullie gemeente. Jeugdorganisaties met financiële problemen kunnen namelijk beroep doen op het noodfonds. Neem ook contact op met jullie eenheidsondersteuner ([email protected] of [email protected]). Dan bekijken we samen de situatie.

Mogen we financiële acties organiseren?

Het is op dit moment het veiligst om geen financiële acties te organiseren. Hebben jullie toch nood aan wat extra geld in het laatje hou dan rekening met volgende algemene regels

 • Ga steeds in overleg met je gemeente. Vraag hun toestemming voor een georganiseerde geldinzamelactie. Steeds meer provincies en gemeenten leggen beperkingen op. Voor Oost- en West-Vlaanderen gelden specifieke maatregelen bij bezorg- en afhaalacties.  
 • Er zijn alternatieve activiteiten die geld opbrengen die volledig passen binnen de huidige maatregelen. Denk aan een wandeling via QR-codes die je in een bubbel kan afleggen. Stippel loop- of fietsroutes uit. Maak een luisterverhaal voor je leden …   
 • Bij het organiseren van afhaalmaaltijden dien je rekening te houden met de regels die in de horeca gelden.  
 • Deur-aan-deurverkoop is verboden. Opgelet: op voorhand bestelde zaken leveren aan huis kan wel.  
 • De regels in verband met aantal contacten, afstand en mondmasker zijn steeds van toepassing.  
 • Doen jullie toch zaken die niet toegelaten zijn, hou er dan rekening mee dat jullie en jullie leden niet verzekerd zijn.  

Als jullie ervoor kiezen om maaltijden of andere bereidingen aan te bieden, zijn volgende zaken van belang:  

Het bereiden van de maaltijd: 

 • Het bereiden kan in een thuiscontext met je (gezins)bubbel of buiten met max. 10 leden. Kookt de leiding? Dan kan dat buiten met max. 4 personen. Ook hier gelden dus de samenscholingsregels.  
 • Je houdt tijdens het koken ten alle tijden een mondmasker op. Je ontsmet voldoende en maakt gebruik van handschoenen.  

Het aanbieden van de maaltijd:  

 • Probeer zoveel mogelijk online te regelen: de bestelling, bevestiging, betaling …  
 • Draag steeds een mondmasker en houd afstand.  
 • Zorg voor duidelijke richtlijnen. Bedenk een systeem zodat er geen wachtrijen ontstaan (bv. tijdssloten) en zorg ervoor dat iedereen steeds afstand kan bewaren. 
 • Leveren jullie zelf aan huis? Dan blijf je buiten aan de deur en houd je afstand.  
 • Hou rekening met de richtlijnen voor de horeca. Alcohol mag tot 20:00 verkocht worden. Maaltijden kan je verkopen tot 22:00.   

 

Sommige ouders zien het niet zitten om lidgeld te betalen dit jaar. Wat nu?

Ga in gesprek met de ouders en bekijk samen wat mogelijk is. Zijn er financiële moeilijkheden? Overloop samen welke opties voor financiële drempelverlaging er zijn. 

Daarnaast hebben we een brief opgesteld die jullie naar ouders kunnen sturen indien nodig. In deze brief kaderen we waarom het nog steeds belangrijk is om het lidgeld te betalen. 

Wat met activiteiten voor de vrijwilligers van FOS Nationaal?

We organiseren steeds al onze activiteiten volgens de jeugdwerk maatregelen. Grote evenementen kunnen helaas niet doorgaan. 

Wat met het Landelijk Secretariaat?

Het landelijk secretariaat blijft tijdens kantooruren bereikbaar. We hebben ons zo georganiseerd dat we allemaal aan telewerk kunnen doen zonder onze bereikbaarheid te verliezen. Je kan ons bellen tijdens de kantooruren via 09 245 45 86 of mailen naar [email protected] 

Wij hebben iets nodig uit de FOS-Shop. Wat nu?

De FOS Shop is enkel open op woensdag van 14u tot 18u om bestellingen af te halen. Jullie kunnen alles online bestellen via fosshop.be. Pas na het ontvangen van de bevestigingsmail  kunnen jullie om de bestelling. Een mondmasker is verplicht in de FOS Shop. Gelieve ook de handen te ontsmetten bij het binnenkomen.