Je bent hier:

Alle maatregelen kan je lezen in het draaiboek voor zomerkampen. Hieronder antwoorden we een aantal vragen die je mogelijk kan hebben bij de organisatie van jullie kamp. Aarzel niet om vragen door te sturen naar [email protected] ! 

Ga snel naar vragen over VERVOER - ACTIVITEITEN - BUBBELS - HYGIËNE en NOODPROCEDURE - INFRASTRUCTUUR en MATERIAAL

 

 

VERVOER 

Mogen we leden laten carpoolen naar het kampterrein? 

 • Als ouder kan je in de auto
  • Je eigen kinderen meenemen.
  • Als je eigen kinderen in één bubbel zitten, mogen er andere kinderen van diezelfde bubbel mee. Behoren jouw kinderen tot twee of meerdere bubbels dan kunnen geen andere leden mee in de auto. 
 • Als ouder draag je een mondmasker wanneer je kinderen van een ander gezin vervoert.
 • Vervoer je een +12 jarig lid van een ander gezin dan draagt die ook een mondmasker.
 • Voorzie als ouder ook in goede handhygiëne: de inzittenden wassen voor en na de rit hun handen.

Voorzie een goede planning: zorg ervoor dat niet alle auto’s op hetzelfde moment op dezelfde plaats moeten zijn. Spreidt in tijd en/of locatie. Hou rekening met gezinnen die kinderen hebben in meerdere bubbels.

Hou een lijst bij welke leden bij welke ouders hebben gezeten, in functie van de coronatracing.

Privé bussen, moeten we aparte bussen per bubbel hebben?

De basisregel voor het autocarvervoer wordt opgevoerd van 50% naar 100% capaciteit aan reizigers. Dit mag ook met meerdere bubbels, maar met de nodige maatregelen: 

 • Meer dan één bubbel (per dek) vervoeren? Dan gelden de algemene regels inzake busvervoer (100% capaciteit regel, 1,5m afstand houden van de chauffeur, voldoende afstand houden tussen 2 bubbels en mondmasker vanaf 12 jaar). 
 • De bus moet tijdens de rit voldoende verlucht worden en na gebruik ook volledig ontsmet worden. 
 • De bubbels moeten gescheiden blijven bij het in-en uitstappen.

Bij dubbeldekkers raden we aan om 1 bubbel boven (max. 50 personen) en 1 bubbel beneden (max. 25 personen) te plaatsen, hoewel het volgens de nieuwe regels anders kan mits voldoende afstand tussen verschillende bubbels. 

Concreet qua organisatie:

 • Leg het aantal bussen definitief vast of pas het aan conform de nieuwe regels. 
 • Maak duidelijke afspraken met de busmaatschappij i.v.m. de chauffeur (verdeling bubbels, zitplaatsen, rijden, verluchting, stopplaatsen, ontsmetting van de bus voor en na de rit, maar ook laden en lossen, enz.)
 • De chauffeur = een externe ten opzichte van de bubbel.
 • Voorzie een veilige op -en uitstapplaats, laat ouders afstand houden en denk aan de handhygiëne bij in en uitladen van bagage.
 • +12 jarigen dragen best een mondmasker uit respect voor de chauffeurs die voor het grootste deel +50 zijn en dus tot de risicogroep behoren.

Busvervoer in Europa 
Hier zijn er ook steeds wijzigingen. Ondanks de versoepelingen in België gelden andere regels in het buitenland die vaak strenger zijn. Busvervoer uit België naar het buitenland is gebonden aan de lokale regels. Let goed op met wat busmaatschappijen zelf soms beweren.
Meer info per land vind je op de website van Wegwijzer.

Wat als we gebruiken maken van het openbaar vervoer?

Gebruik je De Lijn, MIBV of de NMBS, dan gelden de regels die op dat moment in de maatschappij tellen.

Mag je fietsen naar kamp? 

Zeker! Dat is in open lucht en dus beter dan alle andere vervoersmogelijkheden. Je moet wel in 1 dag op je eindbestemming geraken.  

 terug naar boven

 

ACTIVITEITEN 

Mogen meerdaagse trektochten? 

Nee. Je mag enkel dagtochten (hike) organiseren. 

Wat met varende kampen (zeescouts)? 

Je kan alvast een kijkje nemen op onze site voor aanbevelingen in België. Voor de kampen in Nederland hopen we zo snel mogelijk informatie te ontvangen. 

Kampen die op 28 juni al beginnen, mag dat? 

Nee, we kijken nog met de sector wat mogelijk is, maar ga voor de zekerheid uit van 1 juli als startdatum. 

Mogen we een bezoekdag organiseren? 

Nee. 

Hoe lang mag het kamp duren? 

Daar staat geen maximum op. 

Is er een mogelijkheid tot organiseren van een groot-kampvuur en vlaggengroet? 

Wees inventief en creatief volgens de regels. Eventueel kan je een groot kampvuur doen met aan de ene kant een bubbel en aan de andere kant een andere bubbel (dus waarbij veel afstand is tussen beide bubbels). 

Kamp na kamp na kamp. Mag dat als dat telkens 7 dagen is? 

We raden sterk aan om ouders te vragen hun kinderen twee dagen te laten rusten tussen verschillende kampen en andere jeugdwerkactiviteiten (bv. speelplein, vakantiekamp, enz.). Dit geldt ook voor jongeren die leiding zijn op kamp en animator zijn op een speelplein etc.
Let op: voorkamp, kamp en nakamp is éénzelfde initiatief.
Heb je hier vragen bij? Mail naar [email protected]

Last minute op zoek naar een kampplaats? 

Check SOSzomerkamp.be

Wat met buitenlands kamp? 

Buitenlandse kampen kunnen tot 150 km buiten de landsgrenzen. Waarom 150 km? Zo kunnen ouders hun kind in geval van ziekte ophalen. 

Wie een buitenlands kamp buiten deze 150 km gepland heeft, moet op zoek naar een alternatief in binnenland of binnen de 150 km van de landsgrenzen (én afhankelijk van de buurlanden hun maatregelen). Neem eventueel contact met ons op en dan bekijken we het samen verder. 

Zelfs indien andere Europese landen hun grenzen openen, blijft de maximale afstand voor een buitenlands kamp 150 km.  

We adviseren, behalve wanneer jullie beschikken over een annuleringsverzekering die dit dekt, niet zelf te annuleren maar het reisbureau of de vliegtuigmaatschappij dit te laten doen. In dat geval hebben jullie recht op een tegemoetkoming. 

Wegwijzer verzamelt de laatste stand van zaken met info over het buitenland

Welke regels gelden er als we op buitenlands kamp gaan? 

Dat weten we nog niet zeker omdat dat zal afhangen van land tot land. Alleszins: de strengste regels die op dat moment gelden. 

terug naar boven

 

BUBBELS 

Zijn er kinderen, jongeren of volwassenen die niet mee mogen op kamp? 

Er zijn twee situaties waar rekening mee moet gehouden worden: 

 • Wie ziek is of ziek was 3 dagen voor het kamp mag niet mee. 
 • Wie bij een risicogroep hoort mag enkel mee op kamp als hij/zij toestemming heeft van de ouders, voogd (bij chronische ziektes onder controle door medicatie) of mits toestemming van de huisarts.  

Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om aan te geven of hun kind tot de risicogroep behoort. Communiceer daarover duidelijk naar de ouders. LET OP: de toestemming van ouders of voogd of arts is voor iedereen die -18 is! +18 heeft de eigen verantwoordelijkheid om zelf te beslissen. 

Mogen mensen gedurende het kamp weg om te gaan werken? 

Dat mag als die personen in de bubbel van 50 gerekend zijn. Maak goede afspraken met die personen m.b.t. maatregelen (strengste maatregelen aanhouden: 1.5m afstand bewaren met externen en evt. mondmasker/handschoenen dragen) én zorg dat die personen dit ook goed overleggen met hun werk. Noteer het ook telkens in het contactlogboek. 

Wanneer gelden de bubbels? 

Een bubbel is voor de duur van het volledige kamp inclusief het voor- en nakamp. Je blijft hierbij dus in de bubbelverdeling ongeacht of de leden er niet of wel zijn. 

Wat met bubbels die iets groter zijn dan 50? 

We hebben héél lang onderhandeld om bubbels van 50 te verkrijgen. 50 is het absolute maximum dat ze ons hebben kunnen geven. 

Wat met overkoepelende contacten (kookploeg, doorlopen planning met takleiders,…)? 

Je mag met meerdere bubbels één kampterrein delen, maar contact tussen de bubbels wordt maximaal vermeden. Enkel indien het noodzakelijk is kan er 1 op 1 contact plaatsvinden (voorbeeld: contact tussen twee personen uit verschillende bubbels). Hou daarbij rekening met volgende regels: 

 • Hou zoveel mogelijk afstand en draag een mondmasker als de afstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden. 
 • Let op hygiëne: handen wassen! 

Moeten we na een kamp in quarantaine? 

Nee. Let wel op: indien er een besmetting was tijdens het kamp raad je de deelnemers van het kamp aan om na het kamp gedurende minimum 1 week geen bezoek te brengen aan mensen uit de risicogroep. 

Mogen leden later toekomen op kamp? 

Dat mag maar reken ze dan al zeker in jullie bubbel van maximum 50 personen. 

Zijn er richtlijnen om te reageren als 2 bubbels zich per ongeluk mengen (bv. broer en zus die samenkomen)? 

Ja. Daarvoor moet je heel nauwkeurig het contactlogboek bijhouden! 

Hoe organiseren we best een kookploeg? 

We zien de kookploeg als onderdeel van een kamp. Er zijn een aantal scenario's mogelijk:   

 • De kookploeg vormt een eigen bubbel. Dan moeten zij zich als externe zien t.a.v. de andere bubbels waarin de deelnemers zitten en dus geen contact, social distancing, goed opletten bij de bereidingen en het serveren m.b.t. handhygiëne...  
 • De kookploeg maakt volledig deel uit van 1 van de bubbels waar ook deelnemers inzitten. Dan kan de kookploeg nauwer contact hebben met deelnemers binnen die bubbel bv. de jongste groepen waar al eens een extra troost van een kookouder helpt of waar de kinderen van de kookouders al eens een spelletje meepikken.  
 • De kookploeg splitst zich op per bubbel: hou er rekening mee dat de kookploeg dan niet gelijktijdig kan werken in dezelfde keuken wat het complex maakt. Als er meerdere keukens mogelijk zijn, of er wordt in tenten die op te splitsen zijn gekookt, is dit eenvoudiger.  

Daarnaast wordt ook extra aandacht gevraagd voor handhygiëne aangezien ze met eten aan de slag gaan voor anderen en wordt het dragen van een mondmasker aangeraden bij koude bereidingen en bij intensief koken.  

Enkele voorbeelden van externe contacten 

 • Levering van Solucious 
 • Contact met de eigenaar van het terrein 
 • Contact met boswachter en politie 
 • Personen van de kookploeg die naar de winkel gaan 
 • … 

Noteer in het logboek wanneer je een contact had met een externe.

terug naar boven

 

HYGIËNE EN NOODPROCEDURE 

Wat als iemand ziek wordt? 

Volg het stappenplan dat jullie vinden bij de downloads.

Zijn er nog een aantal zaken onduidelijk? Bekijk zeker de FAQ van De Ambrassade en scroll naar de vragen bij 'stappenplan ziekte en noodprocedure'.

Komt er nog een speciale medische fiche? 

Je kan perfect de huidige medische fiche op onze website gebruiken. Behoort er iemand tot de risicogroep? Zorg dat dit duidelijk op de medische fiche staat (eventueel met een bijgevoegd doktersattest als ze dat hebben opgevraagd). Ouders zijn verantwoordelijk voor het al dan niet meesturen van hun kinderen op kamp. 

Mogen we in een beek of rivier? 

Ja, maar doe dit liefst per bubbel. 

Mag sanitair gedeeld worden door meerdere bubbels? 

Ja mits regelmatig reinigen. Dit geldt ook voor hudo’s. 

Mogen stoffen mondmaskers meegegeven worden op kamp of moeten dit wegwerp zijn? 

Stoffen mondmaskers zijn in normale gevallen voldoende. Is er echter iemand die ziek wordt, dan gebruik je wegwerp-mondmaskers. Ook in de EHBO-post gebruik je best wegwerp. 

Mag kookploeg eetgerei van andere bubbels afwassen? 

Ja dat mag. Zeep is immers zeer effectief tegen het virus. 

terug naar boven

 

INFRASTRUCTUUR EN MATERIAAL 

Komt er een groepsaankoop voor extra (hygiënisch en medisch) materiaal? 

Ja daarover volgt er binnenkort meer nieuws 

Hoe moeten we een tent reinigen? 

Door dat de tenten in de buitenlucht worden opgesteld is het voldoende om deze gewoon te verluchten. Contactoppervlakken die veel aangeraakt worden (zoals tentpalen) moeten wel gereinigd worden.

Mogen ouders helpen met het in-/uitladen van de camion bij vertrek en terugkomst? 

Als ze binnen een bubbel gerekend kunnen worden dan wel. Anders niet. 

Wij hebben niet genoeg tenten. Wat nu?  

 • Ga rondvragen bij bevriende eenheden. We roepen iedereen op om deze zomer solidair te zijn wat betreft het uitlenen van tenten! 
 • We werken aan een standaard overeenkomst om tenten uit te lenen of te verhuren. We plaatsen dit hier binnenkort. 

Mag je nog met evenveel in een tent? 

Ja dat mag. 

Help! De gemeente waar wij gaan legt strengere regels op? 

Contacteer het nationaal secretariaat en dan zoeken we samen naar oplossingen. Je kan dit doen via [email protected]  

 

terug naar boven