Bevers-Zeehonden die de prinses willen bevrijden uit de klauwen van de draak, Welpen die met al hun enthousiasme elkaars vlaggen proberen te roven, JVG’s-Aspiranten die een tafelvuur leren sjorren en aanmaken, VG’s-Juniors die een vlottentocht organiseren, Seniors die overal spannende avonturen zien en nergens gevaren, … We kunnen niet ontkennen dat buiten spelen niet zonder risico is. Maar we kunnen wél garanderen dat de leid(st)ers er alles aan doen om de kinderen en jongeren te behoeden voor alle mogelijke gevaren. 

Veiligheid op kamp

Zeker op kamp is het risico op ongevallen groter. Daarom dat de leiding vaak enkele maanden en dagen voor het groot kamp het kampterrein grondig verkent. Een betere terreinkennis leidt tot betere voorzorgen. Ook op cursussen en in producten wordt de leiding steeds op het hart gedrukt dat een goede voorbereiding & veiligheid essentieel is. Veilig is geen synoniem voor saai. 

Veilig op en in het water

Seascouts hebben een verhoogd risico op ongevallen in en rond het water. Daarom dat er gehamerd wordt op het volgen van cursussen. Anderzijds kan je stellen dat er bij de seascouts heel wat ervaren mensen rond lopen die absoluut weten waar ze mee bezig zijn. Zij zijn vertrouwd met deze risicosituaties. 

Omgaan met vuur

Noem vijf scoutgerelateerde woorden en kampvuur zal er waarschijnlijk wel eentje van zijn. Terecht, want niets gaat boven de gezelligheid van een kampvuur. Niemand zou dit willen missen. Gelukkig wordt er ook voldoende aandacht besteed aan de gevaren. Kinderen aan een tafel-, kamp- of ander vuur worden steeds in de gaten gehouden. Daarnaast weet de doorsnee scouts of gids een goed en veilig vuur te maken en te doven. 

Veilig omspringen met materiaal

Bij scouting & guiding hoort ook het leren hanteren van materiaal. Een zakmes, een bijl en een grondboor liggen standaard in elk materiaallokaal. Materiaalbeheer en het veilig leren omgaan met deze voorwerpen zijn een deel van scouting & guiding. Al van bij de Welpen leren de kinderen zorgzaam om springen met hun materiaal en leren ze bijvoorbeeld EHBO en een vuur veilig aanmaken & doven. 

Veilig op tocht

Er samen op uit trekken is ontegensprekelijk iets voor FOS Open Scouting. Er wordt zo veel mogelijk de natuur ingetrokken, maar het is onvermijdelijk om ook in het verkeer terecht te komen. Ook hier worden onze leid(st)ers zo goed mogelijk op de hoogte gehouden van voorzorgsmaatregelen en nieuwe regels. 

Aandacht voor veiligheid

Niemand kan een ouder verzekeren dat er niets zal gebeuren. Maar we zetten wel alles in het werk om niets aan het toeval over te laten. Op cursussen, activiteiten en in producten wordt dit steeds opnieuw in de verf gezet. Eigenlijk is veiligheid al vanaf de start van scouting & guiding ingebakken in de scoutsmethodes. Veiligheid als prioriteit!

Niet gevonden wat je zoekt?

Zoeken