Is er nood aan een scoutseenheid in jouw buurt? Ga jij de uitdaging aan om er eentje op te starten?
Daar sta je zeker niet alleen voor, de werkgroep nieuwe eenheden ondersteunt jullie hierbij.
Iedereen kan een nieuwe eenheid opstarten, het is echter belangrijk om te voldoen aan de aansluitingsvoorwaarden.
Als je een nieuwe eenheid wil oprichten zijn er enkele zaken die essentieel zijn:

• Leid(st)ers

Om een nieuwe eenheid te kunnen opstarten is het comfortabel om met minstens 4 personen te zijn.
Vormen jullie nog geen groepje van 4 personen? Laat dit jullie niet tegenhouden om reeds contact met ons op te nemen. Samen zoeken we verder!

• Leden

Als nieuwe eenheid is het cruciaal om promotie te maken. Focus in het begin op de wijk/buurt waarin jullie actief (zullen) zijn.
Contact met lagere en middelbare scholen, buurtwerking etc. zorgt voor een vlotte start.
Info over het werven van leden en leid(st)ers kan je hier vinden.

• Ondersteuning en contacten

Als startende eenheid is het belangrijk om aan bekendheid te winnen. Daarvoor kan je contact opnemen met de jeugddienst van jouw stad/gemeente en met FOS Nationaal. Hoe meer mensen jullie eenheid kennen, hoe meer ondersteuning je kan krijgen uit verschillende hoeken. Ook een goede band met andere jeugdbewegingen kan jullie al heel wat verder helpen: je kan er stage lopen, inspiratie opdoen, materiaal lenen etc.

• Lokaal

Elke eenheid heeft een vaste plek waar ze elkaar ontmoeten. Idealiter is dit een eigen of gedeeld lokaal maar dit hoeft niet per se meteen zo te zijn. Ga samen met partners (andere jeugdbewegingen, jeugddienst, scholen…) op zoek naar een geschikte locatie voor jullie startende werking.

• Financiële ondersteuning

​​​​​​​​​​​​​​Neem contact op met de jeugddienst van jouw stad/gemeente om te informeren naar de subsidiëring voor jeugdbewegingen. Vaak is er een ‘startsubsidie’ waarmee je al best ver geraakt tijdens de opstart.

Naast deze essentiële elementen is het ook belangrijk om jezelf/jouw en je toekomstige medeleid(st)ers enkele startvragen te stellen:

• Is er ruimte om een nieuwe eenheid op starten in deze wijk?
  • Zijn er jeugdbewegingen in de buurt met een ledenstop die ouders/leden naar onze nieuwe eenheid kunnen doorverwijzen?

Een nieuwe eenheid opstarten doen we graag samen. Je kan dan ook steeds contact opnemen met de werkgroep nieuwe eenheden via commee@fos.be of door te bellen naar 09 245 45 86.

Niet gevonden wat je zoekt?