Vrijwilligers verbinden er zich enkel toe zich in te zetten naar hun beste vermogen, zonder dat er automatisch of noodzakelijk een resultaat mee verbonden is. Je mag vrijwilligers geen prestatievergoedingen (loon) geven, want dan lap je de wet aan je laars en gaat het essentiële karakter van het vrijwilligerswerk verloren.

Wat wel kan is een onkostenvergoeding uitbetalen. Dit is een terugbetaling van forfaitaire of reële uitgaven die de vrijwilliger heeft gemaakt voor de eenheid.

Het doel is de kosten om vrijwilligerswerk te kunnen doen (vervoer, telefoon, kantoormateriaal,…) zo laag mogelijk te houden. Maar ook om te vermijden dat vrijwilligers nog eens in hun portemonnee moeten tasten, naast de tijd en energie die ze in hun ‘werk’ al investeren.

Een overzicht van deze onkosten moeten bijgehouden worden.

Niet gevonden wat je zoekt?