Algemene vergadering

Vitaal beslissingsorgaan

Elk scouts- en gidsenjaar roepen we minstens tweemaal een Algemene Vergadering bijeen. De AV is dan ook een zeer belangrijk onderdeel van onze democratische structuur. Het is hét hoogste beslissingsorgaan van FOS Open Scouting: het Federaal Bestuur wordt er verkozen, alsook de Federaal Verantwoordelijke. Er worden belangrijke inhoudelijke keuzes genomen en ook begrotingen, beleidsplannen, financiële verslagen, etc. passeren er de revue.

Eenheden krijgen hier een uitgelezen kans om de koers van de beweging mee te bepalen. Heel wat beslissingen worden er gestemd, maar er is ook ruimte voor vragen & discussie. Zo blijft het beleid en de beweging op dezelfde golflengte. Een ideale plek voor de ene vinger aan de pols en de andere in de pap.

Leden van de AV

Niet alle leid(st)ers van FOS Open Scouting worden op de AV verwacht, maar ze zijn in principe wel allen welkom. Aan het begin van het scout- en gidsenjaar moet iedere eenheid in het online ledenadministratieprogramma Keeo aanduiden welke drie scouts & gidsen op de AV zullen stemmen voor de eenheid (bezorg hen de functie 'eenheidsafgevaardigde AV', ook te vinden onder de codes EAV1, EAV2 en EAV3). Zij krijgen enkele weken vooraf een uitnodiging in de bus, zodat alle agendapunten op de eenheidsraad kunnen worden besproken.

Stemgewicht

Elke eenheid heeft op de AV drie stemmen, ongeacht de grootte van de groep of het aantal aanwezige personen. Om van deze drie stemmen optimaal gebruik te kunnen maken, moeten ofwel alle AV-afgevaardigden aanwezig zijn of moeten ze de anderen een volmacht geven (met dit volmachtformulier). Elk lid van de AV kan maximaal 2 volmachten van andere AV-leden dragen.

Naast de eenheden krijgen ook nationale ploegen & commissies 2 stemmen en alle leden van het Federaal Bestuur een stem op de Algemene Vergadering.

Plaats van verzamelen

De plaats waar de AV doorgaat is niet altijd dezelfde. Het exacte adres en plannetje tref je steeds aan in de uitnodiging.