×
Let op: Om de gebruikservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Lid worden

Iedereen welkom, iedereen scout! Of toch zo ongeveer. Bij FOS Open Scouting is iedereen welkom die zich kan vinden in onze scoutsmethodiek & de visie van FOS Open Scouting (lees er alles over in de Fundamenten). Respect voor anderen, een open houding om andere mensen in binnen- en buitenland te ontmoeten, leren door te doen, ... Onze eenheden doen hun uiterste best om het pedagogisch project van FOS Open Scouting in de praktijk te zetten.

Iedereen welkom, maar wel vanaf zes jaar. Bij FOS Open Scouting hebben we vijf takken (leeftijdsgroepen) waarbinnen de kinderen of jongeren zich kunnen ontplooien en groeien. De kleinsten knutselen, zingen en spelen bij de Bevers-Zeehonden. Daarna zijn de Welpen aan de beurt, die met het jungleverhaal elke vergadering een fantasiewereld binnen duiken. De Jongverkenners, Jonggidsen of Aspriranten krijgen een eerste smaakje van verantwoordelijkheid, terwijl de Verkenners-Gidsen of Juniors samen stad en bos intrekken. Bij de Seniors gaan alle remmen los: niets te gek, niets te spannend. Daarnaast is er uiteraard ook nog de leidingsploeg en de Stam die ervoor zorgen dat de andere takken niets te kort komt.  

FOS Open Scouting bestaat uit 52 eenheden, verspreid over Vlaanderen en Brussel. Elke eenheid heeft zijn eigen identiteit met zijn unieke accenten. Zo zijn er bij FOS Open Scouting zowel land- als seascoutsgroepen, wordt er in het bos gespeeld en in de stad, zijn er grote en kleine eenheden, … Het staat onze eenheden vrij om hierin weloverwogen keuzes te maken. 

Maar toch zijn al onze eenheden ook gelijk…. 

  • Elke eenheid van FOS Open Scouting volgt het pedagogisch programma van FOS Open Scouting. Concreet wil dat zeggen dat ze de FOS-methode toepassen en dat ze een aantal basispijlers delen. Lees er alles over in onze Fundamenten.
  • In elk van onze groepen wordt er lidgeld betaald, waardoor de kinderen verzekerd zijn. 
  • Veiligheid is altijd een belangrijk aandachtspunt. De kinderen & jongeren spelen in een veilige omgeving onder de begeleiding of onder het toeziend oog van onze leid(st)ers. Kampen en activiteiten worden voorbereid, mogelijke gevaren worden gewikt en gewogen, zodat ouders hun kinderen graag en zonder zorgen aan de leiding toevertrouwen. 
  • We zijn herkenbaar. Alle groepen dragen trots de naam FOS Open Scouting en het uniform dat hierbij hoort. Één dag in de week kleuren & spelen zij blauw. 
  • Alle FOS-eenheden zijn gemengd. Jongens en meisjes samen laten opgroeien, daar zien wij een grote meerwaarde in. 
  • Naast deze co-educatie zit ook actief pluralisme in ons bloed. 

Ben je op zoek naar een overzicht van onze eenheden per provincie? Klik dan hier! Je kan per eenheid verder klikken naar de persoonlijke pagina van de eenheid. Als er nog niets opstaat, dan heeft de eenheid haar gegevens nog niet aangevuld. In dat geval moet je zelf op zoek naar de website van de eenheid in kwestie. 

 

FOS Open Scouting online

Thuis in de virtuele wereld. Je kan ons vinden op …

 

WOSM

WOSMWorld Organization of the Scout Movement, de wereldbeweging opgericht door Lord Baden-Powell. 
Meer over WOSM

WAGGGS

WAGGGSWorld Association for Girl Guides and Girl Scouts, de wereldbeweging opgericht door Lady Powell. 
Meer over WAGGGS

FOSwiki

De FOSwiki is onze online kenniskoekentrommel: vol lekkers om van te eten, maar waar je ook je eigen kennis kwijt kan.
Ga naar de FOSwiki

FOS-Shop

De winkel voor al je FOS-basics van uniform tot gamel, maar ook met buitenleven-must-have’s in de rekken. Open op woensdag (14-18u)!

Ga naar de shop