Gepost op

FOS Open Scouting erkent als pluralistische jeugdbeweging de waarde van het debat rond ‘Zwarte’ Piet en Sinterklaas-tradities. Een debat met de focus op de figuur van Piet, de helpende hand van de Sint.

Bij FOS Open Scouting onderstrepen we in de eerste plaats dat de komst van Sinterklaas een feest is voor alle kinderen! Wij moedigen eenheden aan om binnen een veilig klimaat met de leidersploeg in dialoog te gaan rond de traditie van Sint en Piet. Elke eenheid kiest zelf hoe er met dit thema aan de slag gegaan wordt op een niet-discriminerende manier.

Ga een gesprek aan met de leidingsploeg en luister naar elkaars argumenten. Wat willen jullie meegeven aan de kinderen? Hoe gaan jullie om met de traditie? Dit zijn vragen die de moeite waard zijn om bij stil te staan. Houd hierbij rekening met de mening van iedereen en ga samen op zoek naar vernieuwing binnen deze traditie.

De kern van het Sinterklaasfeest is dat elk kind wordt beloond door de Sint voor hun goed gedrag. Op welke manier en hoe jullie dit inkleden is aan jullie. Alvast enkele tips om creatief aan de slag gaan bij de inkleding van het Sinterklaasfeest:

- Je kan je vasthouden aan de traditie en het verhaal aanhouden dat Piet door de schoorsteen is geklommen. Met enkele roetvegen op zijn gezicht past Piet al perfect in zijn verhaal. Een zwart geschminkte Piet met donker kroeshaar en rode dikke lippen hoeft hier niet. Zo kan je Pieten en Mieten hebben in alle kleuren en geuren! Wist je dat in de grote Vlaamse steden (Antwerpen, Gent, Leuven, …) roetpieten hun intrede doen?

- Wees creatief met kleurtjes en kostuums, en als je een leuk verhaal vertelt, gaan de kinderen het super vinden! Wat als de boot van de Sint door de regenboog is gevaren…? Of wat als Piet zijn haren zijn geblondeerd door de felle zomer in Spanje?

- Een volledig ander idee: Sint leent figuren uit andere sprookjes. Hoe leuk zou het zijn als Oempa Loempa’s, de Zeven Dwergen of Klein Duimpje door het land sjezen om de pakjes rond te brengen?

- Het kan ook zijn dat de Sint zijn helper Piet is kwijtgespeeld op zijn tocht naar het lokaal. Gelukkig zijn er top scouts aanwezig die de taak van Piet met veel plezier opnemen!

Kortom, alles valt of staat met het verhaal dat jullie vertellen. Geen enkel kind staat stil bij dergelijke aanpassingen. Als jullie deze met veel fantasie in inleving kaderen in een leuk verhaal gaan de kinderen hier ongetwijfeld in mee! Voor hen blijven Sint en Piet gewoon Sint en Piet. In welke kleur dan ook.