Je bent hier:

Gepost op

Respect

Voor jullie staat een trots Federaal Verantwoordelijke met ongelooflijk veel respect en ook wat zenuwen – het is niet elke dag van je leven dat je voor het kloppend hart van een beweging staat. De mooiste beweging van het land dan nog nota bene! Jullie zijn hier met 850 ongeveer. Was er al verteld dat dit opnieuw een record is? Bon, in mijn beleving dan toch ?

Het is duidelijk, niets krijgt ons klein. En laat het net daarom zijn dat ik hier met ongelooflijk veel respect sta.

Jullie zijn een beloftevolle generatie

In ‘normale’ tijden krijgen jullie de vrijheid om je tijd naar believen in te vullen. Het afgelopen jaar kwam die ‘vrije tijd’ serieus onder druk te staan. Het virus heeft veel afgenomen van ons. Een virus dat nu al meer dan een jaar circuleert. Uitlaatkleppen verdwenen, verbindingen werden verbroken en vrije tijd werd overschaduwd door ontelbare uren schermtijd.

Het is alsof ik even m’n ogen dicht deed en we plots anderhalf jaar later zijn. Zo voelt het voor mij althans. En laten we de varkenspest, de wateroverlast en de toenemende regelgeving in heel wat gemeenten niet vergeten. Het waren verdorie geen evidente jaren.

En toch zorgden jullie met een ongelooflijke verantwoordelijkheidszin voor aangepaste activiteiten en kampen. En toch kwam de solidariteit vanuit scoutseenheden even snel op als het water op sommige kampterreinen. Hartverwarmend, Tonnen respect voor jullie, echt.

Jullie zijn de beloftevolle nieuwe generatie van dit land. Het ziet er zoveel beter uit dan velen beweren. Dat meen ik en dat ga ik blijven verdedigen.

"Jullie zijn de beloftevolle nieuwe generatie van dit land."

Jullie jaarthema

Om die verloren vrije tijd in te halen, lanceerden we ons nieuw jaarthema Fossen in de bossen. Of correcter JULLIE nieuw jaarthema. Het jaarthema is een duidelijk antwoord op die laatste jaren dat enkel door jullie kan gegeven worden. Het is een slogan met een ondeugend kantje. Dat ondeugend kantje wil ik jullie graag nog wat uitleggen, want het was voor FOS Nationaal allesbehalve evident om die slogan te kiezen.

Ik gun jullie komend jaar terug te gaan naar de essentie van scouting, terug naar waar jullie hier allemaal voor zijn. Geen virussen, geen noodweer, geen mentale dompers, Maar vriendschap, groepssfeer, amusement en avontuur. Tot daar kan iedereen – niet enkel jullie - dat antwoord bieden, maar waarom kunnen enkel jullie dit inlossen? Waarom kunnen enkel jullie fossen in de bossen?

Ondeugend 

Vroeger stond ik daar waar jullie nu staan. Letterlijk.

Onbezonnen, ondeugend, op zoek naar kattekwaad en experimenterend. Ik was op zoek naar vanalles en nog wat, het avontuur omarmend. Vandaag sta ik hier nog steeds - uiteraard. En ik ben nog steeds op zoek, maar dan wel met een ingebouwde voorzichtigheid die onvermijdelijk is en eigen aan ouder worden.

Ik mis jullie ondeugend enthousiasme om echt mee te doen met fossen in de bossen. Ik mis jullie vermogen om af en toe gewoon je m’en fou te zeggen en te doen wat je wilt doen zonder rekening te houden met wat anderen denken. Het is daarom een jaarthema op jullie lijf geschreven, want enkel jullie kunnen het uitvoeren.

"Scouting? Dat is voor mij in banen geleide bandeloosheid en experimenteerruimte en dat hebben jullie vandaag broodnodig."

Scouting? Dat is voor mij in banen geleide bandeloosheid en experimenteerruimte en dat hebben jullie vandaag broodnodig. Laten we dus de toon van dit jaar zetten met een Saamdagen om nooit meer te vergeten.

Allemaal idealist

Dat brengt me terug bij die beloftevolle nieuwe generatie van dit land – jullie dus. Want het is uiteraard niet allemaal onbezonnenheid wat de klok zwaait. Nee, wij zijn FOS Open Scouting. Om die beloftevolle generatie te zijn, nodig ik jullie allemaal stuk voor stuk uit om daar eens goed bij stil te staan. Wat kunnen jullie betekenen voor de maatschappij, voor de generatie kinderen, maar misschien ook voor de generatie ouderen?

Ik nodig jullie uit om daarbij stil te staan en mee te zoeken naar mogelijke antwoorden. Ik hamer daar zo op want ik ben een idealist en hoop stiekem dat jullie dat ook zijn. Ik hou ervan om ideeën en dromen te delen. En ik geloof dat dit moet om met onze beweging te groeien. Om met onze beweging de beste te blijven, om met onze beweging een voorbeeld te stellen.

Onze beweging heeft bewust het woordje open in de naam. Dat is geen hol gegeven hé. Dat impliceert dat wij ons bezig houden met thema’s als holebi-rechten, duurzaamheid, diversiteit, klimaat, mentale gezondheid, migratie. Noem maar op...

Ik roep jullie daarom het volgende op:

  1. Bewijs dat jullie kunnen fossen in de bossen en tegelijk ook bezig zijn met onze toekomst die dringend nood heeft aan frisse ideeën. 
  2. Wees jong en tegelijk bewust van de impact die je zelf hebt op je omgeving
  3. Wees kritisch en tegelijk opbouwend
  4. Wees ondeugend en tegelijk voldoende verstandig

Positiviteit

Doe dat en ik zal jullie overal en altijd blijven verdedigen. Doe dat en ik zal altijd die trotse FV blijven met tonnen respect. Want waar we als samenleving doorgaans focussen op wat fout gaat, belicht ik graag het positieve. Gaan we voor een samenleving waar negativiteit de bovenhand neemt of gaan we voor een optimistisch toekomstbeeld waar de focus ligt op wat nog kan en zal kunnen?

Een samenleving waar net als binnen FOS Open Scouting de positiviteit op het eind van de tocht wint en waar solidariteit en verbondenheid centraal staan. Zo’n samenleving is geen utopie. Daar ben ik van overtuigd. We ervaren het dagelijks in het jeugdwerk. We moeten het alleen meer durven belichten.

Wees allen echte fossers en toon wat jullie waard zijn. Want deze bom van een jeugdbeweging is er voor altijd om te blijven. Niemand houdt jullie nog tegen, jullie zijn onoverkomelijk en zijn gewoon de beste.

Een toast aan elk van jullie. Op het nieuwe scoutsjaar van FOS Open Scouting! Moge het ons meest avontuurlijke jaar ooit worden! Santé en Dankuwel!