Je bent hier:

Gepost op

GENERATIE ROOKVRIJ?  

Het Generatie Rookvrij-label is een erkenning voor organisaties, steden en gemeenten die rookvrije omgevingen creëren en zich zo mee inzetten kinderen en jongeren tegen tabaksverslaving te beschermen. Zo wordt rookvrij opgroeien vanzelfsprekend en niet-roken de norm. 

EEN SIGNALISATIEBORD CADEAU! WAAROM? 

Een rookvrij terrein creëren dat is helemaal niet moeilijk. FOS Open scouting werkt samen met Generatie Rookvrij zodat het nog eenvoudiger kan. Een rookvrije eenheid, daar moet je over communiceren. We helpen de eenheden een handje: 

  • Het label aanvragen doe je vanaf nu via deze link https://evenementen.fos.be/form/vraag-ook-het-generatie-rookvrij.   
  • Elke eenheid met label krijgt bovendien een gratis signalisatiebord cadeau. We sturen ook bijhorend wat communicatiemateriaal op. Zo kunnen we de boodschap meteen ook duidelijk verspreiden. 

HET LABEL AANVRAGEN, ENKELE TIPS!  

Stap 1 - creëer draagvlak  

Bespreek dit thema eens op een eenheidsraad. Leg uit aan de medeleiding waarom jullie voor rookvrij zouden gaan. De steun van ouders en derden kan je zeker ook gebruiken. Zij zullen de nieuwe afspraken natuurlijk ook moeten naleven. Stuur dus een brief of bericht met jullie afspraken en de motivatie daarvoor. Laat hen ook weten welke zones rookvrij worden en wat van hen verwacht wordt. 

Extra argumentatiemateriaal vind je hier.  

Stap 2 – stel nieuwe afspraken op  

Waar mag nog gerookt worden en waar niet? Neem deze afspraken op in jullie reglement.  

Stap 3 – spreek een procedure af voor handhaving.  

Leg de leiding uit welke rol ze hebben in het aanspreken van mensen en hoe ze dat kunnen doen.  

Voor wie de rokers aanspreekt. Ga ervan uit dat de persoon niet op de hoogte is van de nieuwe afspraken. Vertel hierover, waar wel of niet gerookt mag worden en waarom het terrein rookvrij is.  

Stap 4 – klaar om het label aan te vragen via FOS Open Scouting  

Vanaf nu kunnen jullie actief communiceren dat er niet gerookt mag worden in het zicht van kinderen & jongeren. Verplaats asbakken waar nodig. FOS Open scouting stuurt wat communicatiemateriaal op. 

Voor meer tips en tricks bekijk zeker het volledige stappenplan van generatie rookvrij.  

Het label aanvragen via FOS Open Scouting kan tot en met 30 april. Nog vragen? Stuur een mailtje naar [email protected] we helpen je graag.