Je bent hier:

Gepost op

Nieuwjaarsbrief van onze Federaal Verantwoordelijke Jan Verbeure

Beste vrienden 

Een jaar geleden gaf ik een speech op de nieuwjaarsreceptie van onze beweging. Ik eindigde mijn relaas met een zin die onbedoeld accuraat bleek te zijn: “Het wordt een interessant jaar met hoogtes en laagtes. Maar laten we ons vooral vasthouden aan de hoogtes en genieten van 2020.” 

Toegegeven, toen wist ik absoluut niet welke laagtes 2020 in petto had voor ons. Het werd een onwezenlijk jaar met zeer weinig normale scoutsactiviteiten, weinig contact en… gewoon weinig alles. Tegelijk zorgden we samen voor een aantal broodnodige hoogtes. Er was ongezien veel veerkracht, begrip, vriendschap en creativiteit. En er waren zomerkampen. Oef. 

Maar we moeten niet doen alsof het allemaal wel meeviel. 2020 was een rotjaar. We kozen een relevant jaarthema en dat roept geen euforie op. Want een recordaantal kinderen en jongeren voelt zich niet goed in z’n vel. Een jaar om snel weer te vergeten. 

Laten we daarom met hernieuwde hoop 2021 ingaan. Want ik wens jullie allen toe dat dit jaar anders zal zijn. Het wordt het jaar van onze hergeboorte, van gezellig drukke kampvuurmomenten en van gigantisch vette feestjes. We zullen zeer bewust genieten van elkaar en van onze herwonnen vrijheid die we zo lang hebben moeten missen. 

Ik wil jullie dan ook oproepen om dat, van zodra het kan, met volle teugen te doen. Geniet van het leven, neem je tijd om bij elkaar te zijn. Geen zoom-gesprek, maar een echt gesprek. Geen digitale quiz, maar ravotten in de natuur. Geen glas heffen in de virtuele bar, maar eentje in onze geliefde scoutsbar. FOS Open Scouting kan een essentiële rol spelen in die herwonnen vrijheid. Een rol die we maar al te graag zullen vervullen. 

Ondertussen geraakt de vaccinatiestrategie gekend. Zonder zeer concrete data, weten we dat het einde in zicht is. We weten dat het nog heel even volhouden is, maar dat we kunnen uitkijken naar beter. We weten dat die zomerkampen zullen doorgaan en misschien zelfs de paaskampen? Een doel om naar te leven met je eenheid, een doel om de maatregelen zo goed mogelijk te blijven volgen. Het belangrijkste is dat we dit jaar het virus achter ons laten en verder gaan met onze fantastische beweging. Met kwaliteitsvolle vorming, een gezellig nieuw nationaal vrijwilligersgebouw, heel wat evenementen en boven alles: scoutsactiviteiten. 

Wanneer je vanuit een dal de berg op moet, zie je af. Maar eenmaal boven geeft het uitzicht je een fantastisch gevoel. Vorig jaar zat die berg voornamelijk in de wolken. Dit jaar klaart de hemel op en beginnen we de top langzaam maar zeker te zien. En dus klimmen we, in rechte lijn naar boven. Voor we het goed en wel beseffen, vieren we samen op de hoogtes van 2021. Tot dan een laatste virtuele santé voor jullie allemaal! 

Jan Verbeure, Federaal Verantwoordelijke