Deze week schieten de temperaturen omhoog. Vele eenheden zijn in deze hittegolf op kamp. Bereid je goed voor om oververhitting bij je leden te voorkomen. Zorg dat je altijd water voorziet en dat je iedereen overdag koel kan houden.
Zorg voor afkoeling en drinkpauzes
- Zorg ervoor dat leden gemakkelijk hun drinkfles kunnen vullen. Vertrek je op activiteit? Zorg dat alle drinkflessen gevuld zijn.
- Wijs op het belang van een petje of hoedje en verplicht je leden om op het warmste moment van de dag een hoofddeksel te dragen.
- Koop met de eenheid grote flessen zonnecrème aan. Voorzie insmeermomenten.
- Zorg dat je op elke activiteit water binnen handbereik hebt. Las drinkmomenten in en geef zelf het goede voorbeeld. Dwing ze niet om te blijven drinken. Laat ze beter kleinere hoeveelheden drinken.
- Volg het weerbericht op en bekijk de mogelijkheid om je kampprogramma wat aan te passen. Is een bosspel een optie? Speel dat actief spel tussen 9u en 11u30? Draaien we de klok een uurtje terug? …
- Zorg voor schaduw en afkoeling op het kampterrein. Is er een gebouw voor de kleinsten? Hou dan overdag de warmte buiten en haal ’s nachts de koelte binnen. Ook patrouilletenten kan ’s nachts of ’s avonds beter laten ventileren met de flappen open. Heb je nog extra ongebruikte shelters in je materiaalhok liggen? Stof die dan maar af en creëer schaduwplekken. Bekijk het plan van je kampterrein. Zijn er bomen of andere elementen die schaduw kunnen bieden? Welke plekken liggen het langst in de schaduw? Plaats daar de slaap- en speeltenten voor de allerkleinsten.
- Vraag aan je fouriers om hun maaltijdplanning onder de loep te nemen. Zorg voor licht verteerbare voeding op warmere dagen. Of lukt het hen om een koude maaltijd voor te schotelen? Een stukje watermeloen als 4-uurtje smaakt zeker! En waarom mogen ze niet een extra (zelfgemaakt) waterijsje?
- Wees creatief met waterspelletjes in tijden van waterschaarste. Je voorziet beter dagelijks kortdurende kleine spelletjes met water of met ijs als afkoelend tussendoortje. Waterspelletjes spelen met weinig water is een uitdaging, maar het kan zeker.
- Tijdens extreme hitte let je extra op voedselveiligheid. Laat water niet te lang in de zon staan en bewaar eten in een ijskast of hou het op een andere manier goed koel.
Wat als het te laat is?
Symptomen bij oververhitting zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, spierkrampen,…
Als kinderen oververhit zijn breng je ze naar een koele omgeving en geef je ze water te drinken. Eventueel kan je een klein beetje zout toevoegen aan het water.
Afhankelijk van de ernst blijf je ze afkoelen. Gebruik hiervoor natte washandjes of plaats ze onder een lauwe douche (laat ze hierbij niet alleen).
Zijn de kinderen te suf zijn of reageren ze niet? Ga meteen naar het ziekenhuis. Ook als het kind zelf niet wil drinken of niet opknapt met extra drinken raadpleeg je best meteen een arts.