Je bent hier:

Gepost op

Pesten aanpakken is niet eenvoudig. Een goede manier op een pestprobleem aan te pakken is de No Blame methode. Deze methode bestaat uit 7 stappen waarbij je met de groep aan de slag gaat om het probleem aan te pakken.

Download de brochure over No-Blame hier.

Hieronder alvast 5 handige tips om te reageren op pestgedrag

REAGEER OP GEVOELENS NIET OP FEITEN

Natuurlijk willen we weten wat er exact gebeurd is. Toch zal je heel wat tegenstrijdige dingen horen. Stel dus niet de feiten, maar wel de gevoelens van het slachtoffer centraal.

PESTEN IS NOOIT DE SCHULD VAN HET SLACHTOFFER

Je zal slachtoffers snel zeggen op te komen voor zichzelf, terug te vechen of te het gedrag te negeren. Zo krijgen sommige kinderen het gevoel dat het pestgedrag hun eigen schuld is. Jongeren die gepest worden zijn nooit verantwoordelijk om het te doen stoppen.

STRAFFEN?

Straffen helpt zelden. Het maakt de situatie meestal nog erger. Een straf zal de pester meestal niet veranderen in een behulpzaam en sociaal kind. Het is belangrijker om de pester te helpen ook positief gedrag te leren.

CREËER EEN OPEN SFEER

Spijtig genoeg blijven pestsituaties nog te vaak verborgen. Getuigen van pestgedrag durven dit zelden of nooit te melden. Het is belangrijk dat iedereen weet hoe ernstig de gevolgen van zwijgen kunnen zijn. Als je er voor kiest om niet te straffen en dat duidelijk te maken aan alle kinderen, dan zal het klikken ook minder snel een probleem zijn. De middengroep is erg belangrijk bij de oplossing van het probleem. Eén van de kenmerken van een pester is dikwijls dat hij of zij populair wil zijn. Wanneer de pester de steun van de middengroep verliest, wordt pesten plots een pak minder interessant.

Ga met de middengroep een open gesprek aan rond pesten. Geef duiding over het verschil tussen plagen, ruzie maken en pesten. Soms hebben kinderen en jongeren niet door dat ze de grens tussen grappig en kwetsend overschrijden.

VERGEET DE OUDERS NIET

Voor ouders is het niet altijd gemakkelijk om te praten over hun pestend of gepest kind. Sommige ouders schamen zich voor het feit dat hun kind pest of gepest wordt en aarzelen om de situatie te bespreken. Durf zelf de stap zetten om het gesprek aan te gaan. Het is belangrijk dat ouders weten wat er met hun kind gebeurt of wat hun kind doet.