Gepost op

Internationaal Commissaris WAGGGS (m/v/x) - Vrijwillig engagement

Een Internationaal commissaris … Wat is dat?

FOS Open Scouting telt 2 Internationaal Commissarissen (IC’s). Zij vertegenwoordigen FOS Open Scouting op nationaal en internationaal niveau. Het engagement van een IC speelt zich af op het kruispunt van internationale en nationale scouting.

Internationaal

FOS Open Scouting maakt als federatie deel uit van de twee wereldbewegingen WOSM en WAGGGS. Samen vertegenwoordigen zij 35 miljoen scouts en gidsen over de hele wereld. Om voldoende op de hoogte te blijven van wat reilt en zeilt in beide bewegingen en om impact te hebben op het Europese en wereldbeleid van scouting, heeft FOS Open Scouting 2 Internationaal Commissarissen.

Nationaal

België telt 5 scoutsassociaties, 2 Vlaamse en 3 Waalse. Die 5 associaties werken samen onder de noemer GSB (Guiding en Scouting Belgium). Elke associatie telt 2 IC’s. Al die IC’s werken samen acties uit, organiseren de deelname aan internationale evenementen en kampen (bv. Jamboree, Moot) en bespreken de tendensen en strategieën van scouting & guiding in Europa en wereldwijd.

Wat doet een IC?

FOS Open Scouting (intern):

• Een IC is actief lid van ploeg internationaal beleid.
  • Een IC is aanwezig op de beleidscommissie (afwisselend met de andere IC).

Nationaal (GSB):

• Een IC gaat op zoek naar zinvolle informatie en good practices uit het nationale aanbod.
  • Een IC is aanwezig op GSB-vergaderingen om contacten te onderhouden en de belangen van FOS Open Scouting te behartigen.
  • Een IC werkt mee aan de organisatie van gezamenlijke GSB-initiatieven.

Internationaal (WAGGGS):

• Een IC gaat op zoek naar zinvolle informatie en good practices uit het internationale aanbod.
  • Een IC bereidt samen met de andere GSB-leden internationale conferenties voor en neemt eraan deel.
  • Een IC houdt contact met de wereldbeweging (WAGGGS) en buitenlandse scoutsfederaties.

Welk profiel heeft een ic?

• Nationaal vrijwilliger bij FOS Open Scouting.
  • Kent het reilen en zeilen van onze organisatie.
  • Een brede interesse in en een passie voor scouting.
  • Staat open voor ontmoeting met mensen uit andere landen en culturen.
  • Sociaal en communicatief sterk.
  • Diplomatisch (zonder te vervallen in politiek) en streeft naar consensus.
  • Organisatorisch sterk en kan werken richting een doel.
  • Punctueel en hands-on.
  • De nodige presentatie-skills of bereidwilligheid deze aan te leren.
  • Taalkennis: Frans goed kunnen begrijpen, Engels zowel begrijpen, spreken als schrijven.
  • In het bezit zijn van een rijbewijs is een pluspunt.

WELK ENGAGEMENT NEEMt een IC op?

• 4 avonden per maand
  • 5 weekends per jaar
  • 1 week per jaar
  • Je ziet het zitten hiervoor naar het buitenland te reizen.

Wat biedt FOS Open Scouting aan een IC?

• Een vrijwillige functie voor een mandaat van 3 jaar, maximaal één keer verlengbaar.
  • De kans een volledig ander aspect van scouting te leren kennen.
  • Een kans tot netwerken in binnen- en buitenland.
  • Ontwikkeling van je eigen talenten.
  • Je maakt deel uit van FOS Nationaal en bepaalt, samen met andere ploegen, welke koers onze federatie vaart.
  • Je kan rekenen op de steun van je ploegleden, andere vrijwilligers en staf.
  • FOS Open Scouting komt (volledig) tussen in reiskosten en andere kosten.

Mij kandidaat stellen … Hoe doe ik dat?

Heb je interesse om deze sprong te wagen? Stel je kandidaat vóór 16 januari 2021 door een korte motivatie te sturen naar Jan Verbeure (Federaal Verantwoordelijke) via [email protected].

Heb je interesse maar zit je nog met vragen? Je kan steeds terecht bij onze huidige IC’s. Zij beantwoorden met plezier je vragen. Stuur een mailtje naar [email protected].

Nog niet helemaal duidelijk?