Je bent hier:

Gepost op
in
nieuws

In april 2022 gaven 928 eenheden en groepen van FOS Open Scouting, Chiro, KSA, KLJ en Scouts en Gidsen Vlaanderen hun mening over de staat van hun lokalen in het jeugdlokalenonderzoek. Een mooi resultaat waarmee we aan de slag kunnen. Bij FOS Open Scouting deden er 26 eenheden mee.

De resultaten zijn binnen en bevestigen jammer genoeg wat we aan den lijve ondervinden. De infrastructuur van jeugdverenigingen verbetert niet en gaat er zelfs op achteruit.

Volledig overzicht lokalenonderzoek

De resultaten

Over de verschillende jeugdbewegingen heen zien we al enkele pijnpunten bovenkomen. We zien geen verschil tussen de jeugdbewegingen onderling of de provincies. Deze zaken komen overal even sterk terug.

  • De ruimte die beschikbaar is voor zowel leden als materiaal is vaak niet voldoende.
  • Er is weinig tot geen isolatie aanwezig en de gebouwen zijn in slechte staat waardoor er een hoog verbruik is en de lokalen moeilijk op te warmen zijn.
  • De veiligheid zowel op vlak van hygiëne (keuken en sanitair), als op vlak van infrastructuur (instortingsgevaar, brandgevaar) baart zorgen.
  • De relatie met de gemeente of andere belanghebbenden speelt een grote rol.

"Ons lokaal bevindt zich op een scholendomein dat volledig heraangelegd wordt, de timing hiervan is nog onduidelijk. Op dit moment hebben wij geen verwarming en geen isolatie wat ervoor zorgt dat het hier kouder is dan buiten tijdens de wintermaanden."

Wat nu?

Nu we deze resultaten hebben, willen we er natuurlijk ook graag mee aan de slag om jullie zo goed mogelijk verder te helpen. De jeugdbewegingen en de Ambrassade plannen samen verschillende acties om de noodzaak van degelijke jeugdinfrastructuur aan te kaarten en dit op de politieke agenda te krijgen.

  • We gaven een eerste inkijk in de resultaten door aan verschillende jeugddiensten in Vlaanderen.
  • We gaan in onderhandeling met Vlaamse politici.
  • We bezorgen een advies over de toestand van onze lokale jeugdinfrastructuur aan de Vlaamse Jeugdraad zodat zij mee kunnen pleiten voor betere jeugdinfrastructuur in Vlaanderen en Brussel.
  • De jeugdbewegingen en De Ambrassade organiseren een inspiratiedag voor verschillende ambtenaren van steden en gemeenten. Daar krijgen ze de uitgebreide resultaten te zien en gaan we in gesprek met verschillende experts rond de meest prangende thema’s.

Vragen over het onderzoek of je eigen jeugdlokaal? Contacteer je eenheidsondersteuner!

Florence

Heb je een vraag?

Florence helpt jou graag verder!

Stafmedewerker Eenheidsondersteuning & Kampen

Stadsondersteuning Antwerpen, Eenheden Antwerpen en Centrum, Kampmeldingen, Buitenlandse kampen, Vorming op maat, Integriteit, Lokalen
[email protected]