Je bent hier:

Gepost op

Iedereen in de groep draagt een rugzak. Niet alleen tijdens de daguitstap op kamp maar ook mentaal. Bij de ene is die rugzak al wat meer gevuld dan bij de andere. Ga aan de slag met het jaarthema. 

Jongere takken 

Verwoorden hoe je je voelt, is voor iedereen lastig & zeker voor bevers, zeehonden of welpen. 

Blij, boos, bang, verdrietig?! 

Probeer gevoelens bespreekbaar te maken. Maak gevoelens visueel. 

  • Speel bijvoorbeeld eens een estafettespel waarbij ze gevoelens moeten nabootsen. 
  • Of maak een heuse emotiezoektocht in de beurt. (Verspreid emoties in de buurt en laat bevers of zeehonden zoeken waar deze zich bevinden). 
  • Bovendien helpt de verhalenwereld om rond gevoelens te werken. Ga aan de slag met het zeehonden-, bever-, of junglebook verhaal 

Groepsindeling  

Denk goed na over de indeling van je nesten of kwartieren. Vrienden mogen samen in de groep zitten, maar dit mag de groepssfeer niet bederven. Laat de nesten samen iets doen of maken, om ter snelst of om ter mooist. Zo leren de jongeren hun talenten inzetten & kunnen ze samen de overwinning vieren. Gebruik ook eens een andere groepsindeling. Zo leert iedereen met elkaar samen spelen. Laat ze strijden tegen de leiding, voor je het weet komt er fantastisch teamwork tot stand.  

Oudere takken 

Bij oudere leden verandert hun leefwereld vaak razendsnel. De puberteit begint, ze worden zelfstandiger, maar vinden het evengoed stiekem wel fijn om nog voluit te spelen. Leden kunnen ook al zorgen voor elkaar. Ze zijn er klaar voor om elkaar & de wereld te ontdekken.  

Zorg voor een heerlijke activiteitenmix!  

Bij oudere takken ontstaan kliekjes sneller. Verveling en overdaad aan competitiespelen kunnen pesten in de hand werken. Varieer de activiteiten zodat iedereen zich eens van zijn/haar beste kant kan laten zien. Wissel actieve bosspelen af met een creatief spel of een breinbrekende quiz. Op die manier kan je de talenten van elk lid in de verf zetten. Benoem deze talenten ook & laat leden beseffen dat al die verschillen net een sterkte zijn.  

Hoe het gesprek openen?  

Ga aan de slag met complimenten, inspirerende vragen & positieve emoties. Speel het PACMAN Spel:

Maak een levensgroot pacmanbord in het lokaal of buiten. Zorg dat de twee ingangen op verschillende manieren te bereiken zijn en maak veel kronkelende en doodlopende gangen. Voorzie een reeks feelgoodopdrachtjes uit 3 categorieën: Complimenten om te geven, positieve emoties om over te vertellen, inspirerende vragen. Schrijf deze opdrachtjes op post-its & verdeel ze over het spelbord. Verdeel de groep in 2 teams en zorg dat er spoken door het doolhof dolen. Van elk team mag er 1 pac-man op zoek gaan naar een opdracht. Word je getikt door een spook dan moet je het spelterrein verlaten. Het team met de meeste post-its wint! Ga achteraf met de verzamelde post-its aan de slag. 

Tip: Voor meer spanning, speel het spel eventueel ‘s avonds of in het donker. Bespreek de kaartjes achteraf aan het kampvuur.  

Leidingsploeg

Mentaal welzijn bespreekbaar maken tijdens een eenheidsraad? Het hoeft zeker geen ‘zwaarbeladen’ onderwerp te zijn. Doe op het begin van de eenheidsraad eens een vragenrondje. Hoe zit iedereen erbij? Hoe was de voorbije week? Leiding heeft het vaak erg druk. Bekijk in het begin van het scoutsjaar wie wanneer het meeste tijd heeft. Zo peil je naar de verwachtingen en kan je de engagementen afstemmen op maat van iedereen.  

Soms werkt het bijvoorbeeld om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Dit kan evengoed een externe persoon zijn zoals een lid van de stam. Is er wrevel binnen de leidingsploeg, dan kan een externe kijk voor verheldering zorgen.