Je bent hier:

Gepost op

Jeugdbewegingen die inzetten op vrede

22 Februari is de dag waarop 67 miljoen scouts over de hele wereld hun gemeenschappelijke waarden vieren: vrede, solidariteit, openheid en dienst. Het zijn sterke waarden die iedereen binnen scouting verenigen rond één missie: creating a better world, de wereld verbeteren. Een motto dat iedereen begrijpt en waar elk hun steentje - klein of groot - kan aan bijdragen.

One world; One promise

De World Scout & Guide Day of Thinking Day  is een gelegenheid voor de miljoenen leden en leiding om even stil te staan bij hoe we vandaag samen bouwen aan de wereld van morgen. De boodschap is helder: door persoonlijk initiatief op maat ieder, elke leeftijd en alle culturen, kunnen jonge mensen mee vorm geven aan een samenleving die geworteld is in vrede, tolerantie en solidariteit. Deze missie wordt uitgedragen in de meer dan 170 landen waar scouts actief zijn. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de honderden initiatieven van scouts overal ter wereld, om op hun niveau medeburgers te helpen die slachtoffer zijn van oorlogen, natuurrampen, ...

Bijdragen aan een betere wereld - hoeksteen van scouting

Als jeugdbeweging betrekt scouting kinderen en jongeren actief bij de samenleving: spelenderwijs gaan we samen op avontuur. Zo legt scouting sterke fundamenten die over grenzen heen worden gedeeld. Dienst is kenmerkend voor scouting. Tuimelend door het leven geven we leden en leiding van jong tot oud groeikansen om te leren helpen waar en hoe je kan; van kleine goede daden, tot inzet vanuit engagement naar een bredere omgeving.

Tot uw dienst; graag gedaan

De oorspronkelijke aanleiding voor deze ‘denkdag’ op 22 februari was de geboorte van de oprichters van scouting en guiding, Baden-Powell en zijn vrouw Olave. Nu belichten we vandaag vooral de beleving van onze gedeelde waarden in het opvoedend verhaal van scouting. Steunen is vieren. Door op 22 februari World Scout & Guide Day te vieren, willen we elke scout aanmoedigen zich op hun eigen manier in te zetten, daar waar het nodig is. Veel verbeelding is daar met de huidige actualiteit niet bij nodig. Eerder werd via scouting al humanitaire hulp gemobiliseerd voor mensen die zijn getroffen door de oorlog in Oekraïne. Jonge Oekraïense vluchtelingen werden, en worden nog steeds, opvangen in plaatselijke scoutsgroepen, voedsel en kleding werd ingezameld en naar Polen of andere omliggende landen gestuurd. Voor slachtoffers van de recente aardbevingen in Syrië en Turkije werd er dan weer een noodfonds opgericht. Bescheiden, maar betekenisvolle  gebaren die de maatschappelijke missie van onze bewegingen illustreren: gaandeweg bijdragen aan de ontplooiing van kinderen en jongeren, om mee te bouwen aan gelukkige mensen in een rechtvaardige samenleving.

Scouting in België

'Guiding & Scouting in België’ (GSB) telt anno 2023 ruim 181.000 leden, zowat 7% van alle kinderen en jongeren in België. Ze zijn verenigd in vijf organisaties (Federatie van Baden-Powell Scouts van België, Les Guides, Scouts en Guides Pluralistes de Belgique, Scouts en Gidsen Vlaanderen en FOS Open Scouting).