Hoe kom je tot een out of the box idee?

Een activiteit of kamp met een zotte activiteit, een super origineel thema of een knettergekke rode draad... De ene keer krijg je het sneller uit je mouw geschud dan anders.

Om je groep telkens versteld te doen staan kan je simpelweg... BRAINSTORMEN!
Maar hoe begin je eraan?

Brainstormen is een techniek om snel veel nieuwe ideeën te verzamelen. Daarbij zijn alle ideeën goed, zo lang het er maar véél zijn! Wilde ideeën, onrealistische zaken zijn ook welkom, dat kunnen blikverruimers zijn.

Brainstormen doen wij meestal via een zandlopertechniek.

Zandloperbrainstorm
  1. Leg vast waarover je gaat brainstormen. Denk je na over personages, materiaal, acties, locaties, inkleding, thema's...?
  2. Laat alle ideeën toe, noteer ze op een blad/bord! Geef er nog geen feedback op.
  3. Cluster ideeën & kies waarmee je verder wil. Bouw verder op de favorieten en denk opnieuw breed.
  4. Na de finale keuzes start je met de opbouw van het spel.

De lievelingsmethodieken van de vormings-instructeurs op een rijtje!

Brainstorm-opties.
  • Dixit is een kaartspel met betoverende afbeeldingen die tijdens een brainstorm sterk tot de verbeelding spreken. De prenten nodigen je uit om je fantasie de vrije loop te laten gaan.
  • Bij een associatie-brainstorm werken we volgens de bloemmethode. Deze keuze werkt perfect in stap 3. Je schrijft het gekozen kernwoord in het hart van de bloem. Je tekent telkens een laag bloemblaadjes waarin ideeën komen te staan door te associëren met een eerder genoteerd woord.
  • Bij een woordenslang associeer je in de vorm van een ketting.  Elk inspiratiewoord leidt tot 1 nieuw woord. Cluster deze en krijg zo bijvoorbeeld een héél origineel thema.
  • Met story cubes kan je alle kanten op! Je kan bestaande story cubes gebruiken of je kan er zelf maken. Op elke zijde van de dobbelsteen staat een tekening. Rol met de dobbelstenen, combineer de prenten en creëer een fantastisch verhaal.

Wil je méér brainstormmethodieken verkennen?

Neem dan een kijkje bij de Werkvormen van de Ambrassade.

Gebruik hulpmiddelen.

Brainstorm op onze inspirerende Brainstormflap & kom tot een perfecte voorbereiding met behulp van de Activiteitenfiche.