Je bent hier:

OP BUITENLANDS KAMP IN TIJDEN VAN CORONA - UPDATE 11/06

Reizen binnen Europa is toegelaten maar wordt afgeraden. Wagen jullie zich toch aan een buitenlands avontuur deze zomer? Houd dan rekening met onderstaande zaken. 

VOOR VERTREK 

 • Lees het reisadvies voor het land van jullie bestemming.
 • Check de landspecifieke maatregelen via de website van Wegwijzer of Reopen Europe
 • Europa werkt aan het gemeenschappelijk gebruik van een digitaal COVID-certificaat (=coronapassport). Niet alle EU-landen zullen tijdig met dit certificaat aan de slag gaan. Meerdere landen eisen sowieso een recente negatieve test of verplichte quarantaine. 
 • Zorg dat jullie tijdig afspraken vastleggen om iedereen te testen. Voor iedereen die nog geen kans kreeg zich te vaccineren, wordt de kostprijs van de PCR-test terugbetaald (max. €55). De test aanvragen kan (binnenkort) via mijngezondheid.be.

TIJDENS JULLIE BUITENLANDS KAMP

Je volgt steeds de regels van het land waar je je op dat moment bevindt. Bovendien houd je ook rekening met de Belgische regels voor kampen. Wees je ervan bewust dat niet elk Europees land uitgebreide regels over het jeugdwerk en kampen heeft. Het feit dat je als toerist binnen mag, wil niet altijd zeggen dat je je daar als grote groep mag verplaatsen of gedragen. Wegwijzer deed een poging om ook de jeugdwerkregels in andere landen in kaart te brengen. 

TERUG NAAR BELGIË

Iedereen die terugkeert van een buitenlands kamp dient het Passagier Lokalisatie Formulier in te vullen. Dit vul je ten vroegste 48 uur voor je aankomst in. 

Vanaf 1 juli gelden volgende regels in verband met quarantaine en testen: Kleurzones
Opgelet de status van een zone kan tijdens jullie kamp veranderen. 

OP BUITENLANDS KAMP IN TIJDEN VAN CORONA - UPDATE 18/05

In de zomer van 2021 hoef je, in tegenstelling tot vorig jaar, geen rekening te houden met de beperking om maximum 150 km ver te reizen. Vanaf 25/06/2021 kan je dus op buitenlands kamp naar landen waar ook individueel toerisme is toegelaten en indien alle maatregelen voldaan zijn. Je dient er wel steeds rekening te houden met de landspecifieke maatregelen. Denk aan extra testen bij aankomst, quarantaine ... Wegwijzer voorziet een duidelijk overzicht van de gelden maatregelen in Europese landen. 

Daarnaast is er ook sprake van een Europees kader met een corona certificaat waaraan deelnemers en begeleiding zullen moeten voldoen. De concrete uitwerking hiervan moet nog gebeuren. Houd deze pagina en de pagina van de Ambrassade in de gaten voor meer info.

OP BUITENLANDS KAMP IN TIJDEN VAN CORONA - UPDATE 26/04

In tegenstelling tot vorige zomer, wordt dit jaar geen afstandsbeperking opgelegd aan jeugdbewegingen die op buitenlands kamp gaan. Je dient wel rekening te houden met de beperkingen en maatregelen die ons eigen land en andere (Europese) landen opleggen.

Zolang particulieren naar het buitenland mogen reizen, zal ook jullie buitenlands kamp kunnen doorgaan. Dat is goed nieuws! Het biedt echter geen 100% zekerheid. Als de gezondheidscijfers de verkeerde kant op gaan, kunnen extra maatregelen genomen worden. Bovendien heeft elk land eigen quarantaine- en testvoorwaarden die kunnen veranderen. 

Ook de organisatie van buitenlandse kampen zal aan bepaalde richtlijnenen moeten voldoen. Houd deze pagina in de gaten voor updates. 

Een aantal tips

 • Als je zaken vastlegt, check dan altijd de annuleringsvoorwaarden. Kan je (gratis) annuleren? Tot wanneer kan je annuleren?
 • Zorg ervoor dat je steeds op de hoogte bent van de maatregelen die gelden in het land van jullie bestemming. Wegwijzer zorgt voor een duidelijk overzicht. Ook de reisadviezen van Buitenlandse Zaken bieden jullie de nodige informatie.
 • Denk goed na over jullie verblijfplaats. Als je bv. kiest voor een regio waar je mag wildkamperen, hoef je op voorhand niets vast te leggen. Daarnaast is de kans dat je een andere bubbel tegenkomt op afgelegen plaatsen kleiner.
 • Bespreek met je medeleiding (en eventueel seniors) wanneer jullie ten laatste de knoop willen doorhakken. Hoelang willen en kunnen jullie de beslissing uitstellen?
 • Houd een plan B achter de hand. Kunnen jullie in uiterste nood aansluiten bij het groot kamp van je eenheid? Of denken jullie na over een te gekke 10-daagse in ons Belgenlandje?
 • Zorg er steeds voor dat je de seniors, hun ouders en jullie leidingsploeg op de hoogte houdt.

Het zekere voor het onzekere nemen? Dat mag!

Geloof of het of niet, maar België heeft veel te bieden. Ook een kamp binnen onze landsgrenzen kan onvergetelijk zijn.

Een beetje inspiratie:

 • Ga op zoek naar unieke plaatsen om te overnachten. Aan een meer, op een boot, in een yurt, in de lucht …
 • Zoek onze landsgrenzen op om toch jullie beste Frans of Duits boven te halen.
 • Think outside the box. Wat wilden jullie al altijd eens doen? Niets houdt jullie nog tegen!
 • Stel jullie seniors voor uitdagingen. Laat ze zelf de route uitstippelen, geef ze eigenaarschap over het budget, laat hun inspiratie de vrije loop …
 • Gaan jullie en de rest van de eenheid op hetzelfde moment op kamp? Leuk, dan kan jullie route ‘toevallig’ aan de kampplaats passeren. Een douche, een warme maaltijd en wat extra gezelschap zijn altijd welkom toch?

Heb je nog vragen of twijfels. Neem zeker contact op via [email protected]