Hoe kunnen we covid-proof scouten?

De huidige maatregelen:

Meerdaagse activiteiten met overnachting zijn niet toegelaten. Daarnaast zijn scoutsactiviteiten enkel buiten mogelijk.

• Er geldt een mondmaskerplicht vanaf 6 jaar op alle plekken waar de mondmaskerplicht al gold voor +10 jaar. In principe heeft dit weinig invloed op jullie werking aangezien er buiten geen mondmaskerplicht geldt.
  • Er wordt in de mate van het mogelijke afstand gehouden.

Vanaf 28/01 gelden er nieuwe maatregelen:

Meerdaagse activiteiten met overnachtingen zijn toegelaten. Scoutsactiviteiten zijn ook binnen mogelijk.

• Binnenactiviteiten zijn weer mogelijk tot 80 personen (excl. begeleiding).
  • Kan je geen veilige afstand bewaren? Dan geldt er binnen een mondmaskerplicht vanaf 6 jaar.
  • Buitenactiviteiten kunnen tot 200 personen (excl. Begeleiding). Een mondmasker is hier niet verplicht.
  • Probeer zoveel mogelijk afstand te houden.

Kunnen we op weekend?

We kunnen op weekend. Overnachtingen zijn mogelijk tot 80 personen (excl. begeleiding). Een zelftest bij vertrek is aanbevolen voor zowel kinderen als begeleiding.

Kunnen we evenementen organiseren?

Ja! Meer info kan je vinden op ikorganiseer.be. Let wel op: lokale overheden kunnen steeds strengere regels opleggen. Vraag bij evenementen steeds info via de lokale overheid.

• Hou je een eetfestijn of bar? Dan geldt het COVID Safe Ticket als toegangsbewijs en is er mondmaskerplicht vanaf 10 jaar. Aan de tafel kan het mondmasker af. Een evenement binnen kan enkel zittend doorgaan.
  • Evenementen binnen kunnen doorgaan tot maximum 200 personen

Een besmetting in de groep? Wat nu?

Het kan uiteraard gebeuren dat er toch iemand besmet geraakt. In dit geval contacteren jullie de ouders van leden die een hoog-risicocontact hadden met die persoon. Na een hoogrisico-contact volg je de procedure die beschreven staat op info-coronavirus.

Voor Gentse eenheden is er een samenwerking met de Coronacel en het Medisch aanspreekpunt van de stad. Zit je met een besmetting? Contacteer dan steeds Nele Merlier.

Hoe ziet de toekomst eruit?

De politiek beslist over nieuwe maatregelen aan de hand van de coronabarometer. We starten in code rood. De corona-barometer dient als leidraad voor het overlegcomité.

Wat met onze financiën?

Maak een stand van zaken voor jullie financiën. Welke uitgaven zijn lopende, welke komen er nog? Zijn er nog voldoende inkomsten? Kunnen jullie besparen op een aantal zaken? Bekijk of het mogelijk is in jouw gemeente om een aantal financiële acties corona proof te laten doorgaan (Let op! Dit mag niet overal). In onderstaande vraag leggen we uit hoe je dit momenteel kan organiseren en waarop je moet letten.

Komen jullie in de problemen? Neem dan zeker contact op met jullie gemeente. Jeugdorganisaties met financiële problemen kunnen namelijk beroep doen op het noodfonds. Neem ook contact op met jullie eenheidsondersteuner. Dan bekijken we samen de situatie.

Sommige ouders zien het niet zitten om lidgeld te betalen dit jaar. Wat nu?

Ga in gesprek met de ouders en bekijk samen wat mogelijk is. Zijn er financiële moeilijkheden? Overloop samen welke opties voor financiële drempelverlaging er zijn. Daarnaast hebben we een brief opgesteld die jullie naar ouders kunnen sturen indien nodig. In deze brief kaderen we waarom het nog steeds belangrijk is om het lidgeld te betalen.

Niet gevonden wat je zoekt?