Je bent hier:

Op Saamdagen mag je je verwachten aan optredens, een fuif, activiteiten, workshops, een groot spel, een silent disco, een markt ... en zoveel meer!

Workshops en activiteiten

Tijdens je inschrijving zal je kunnen aangeven welke workshop en welke activiteit je op Saamdagen wil volgen. Die gaan door op zaterdag 25/09 in de voor- en namiddag. Hier kan je als eens snuisteren in het aanbod. 

Workshops

Wij maken jouw dag (een stukje duurzamer)
Aan de slag met duurzaamheid? Klinkt wat vaag. Kom te weten hoe je het verschil kan maken op kamp. We steken de handen uit de mouwen en ontdekken hoe we zelf duurzame en ecologische alternatieven kunnen voorzien. We doorlopen een dag op kamp en geven je tips en tricks om elk dagdeel zo duurzaam mogelijk te benaderen.

Kinderen met specifieke noden - VOLZET
Kinderen en jongeren met ADHD of ASS krijgen vaak een label opgekleefd met een negatieve bijklank. Maar hoeft dat wel zo te zijn? In deze workshop staan we stil bij wat ADHD & ASS zijn, hoe je ermee om kan gaan en bovenal hoe je eigenschappen van kinderen en jongeren positief kan aanwenden en in de verf zetten.

Het niet zo eerlijke levenswegspel - VOLZET
Eén op de tien Vlaamse kinderen en jongeren groeit op in armoede. Armoede raakt ook aan de hobby’s & sociale contacten. Tijdens dit spel gaan we samen op zoek naar de financiële, psychologische en fysieke drempels voor kinderen in armoede. Hoe ga je het gesprek met ouders aan en wat kan je doen om deze drempels weg te werken. Al spelend geven we je enkele concrete tips & tricks mee.

Genderinclusief scouten, hoe doe je dat? - VOLZET
Meisjes zijn prinsessen, jongens zijn stoere helden! We denken nog al vaak in stereotypen. Ga samen met ploeg diversiteit op zoek naar hoe je een scoutswerking volledig inclusief kan maken. Gender watte? Wij geven je een heleboel tips en tricks mee.

Op tocht door FOS Open Scouting
Uiteraard zijn jullie allemaal wild van FOS! Kunnen jullie alle ingrediënten verzamelen van die heerlijke FOS-mix? Welke elementen van FOS Open Scouting vallen in jouw  eenheid in de smaak? Doorheen deze workshop ontdek je al spelend wat de fundamenten van FOS Open Scouting zijn en hoe je ze kan integreren in jullie werking.

EHBE
Een stevige eenheid begint met een stevige leidingsploeg. Ontdek hier hoe je jouw (jonge/nieuwe) leidingsploeg kan motiveren en ondersteunen zodat ze zich (blijven) engageren.

LEO verrast - VOLZET
Laat je verrassen!

Vergadertechnieken
In deze workshop maak je spel van vergaderen. Je krijgt inspiratie en technieken om van elke vergadering een feest te maken. Vanaf nu kan je een eenheidsraad leiden zonder zorgen.

Scouting is kicken!
Van het opstellen van een alcohol, drugs en rookbeleid, naar hoe te reageren op een dronken senior op kamp? Wat te doen als je een lid met cannabis betrapt in jouw scoutslokaal? Tijdens deze workshop gaan we geen enkele uitdaging uit de weg. Deze workshop zit boordevol tips en tricks rond alcohol, drugs en roken.

Techniekenspel
Maak kennis met ons nieuwe techniekenspel. Maak jouw leden warm voor technieken via spel. Het techniekenspel kan je   spelen met alle leeftijden.

Seniors begeleiden
Wat is het verschil tussen leider en moderator? Hoe zorg je dat je seniors hun droomjaar kunnen beleven? En hoe laat je je seniors zélf initiatief nemen? In deze sessie nemen we je mee in het modereren van een seniortak. Samen verkennen we thema’s zoals eigenaarschap, initiatief nemen en modereren. Je komt er bovendien alles te weten over seniorstage.

Grab 'm by the pussy - VOLZET
Wat is grensoverschrijdend gedrag? Pesten, ongewenst seksueel gedrag of zelfs seksueel geweld? Elke vorm van ongewenst gedrag komt in aanmerking. Kom te weten hoe je kan reageren op grensoverschrijdend gedrag in jouw eenheid.

Evalueren kan je leren
Zijn er problemen binnen de leidersploeg en wil je tijdig bijsturen? Gaf je net de beste activiteit ooit en wil je het volgende keer net zo goed doen? Wil je bij een evaluatie vermijden dat heen en weer-gepraat niks oplevert? Of dat een evaluatie gênant en te persoonlijk wordt? Leer op een leuke en zinvolle manier evalueren, een evaluatie begeleiden en de juiste vragen stellen.

Overtuigen en werven
Een gratis drankbonnetje voor iedereen die naar deze workshop komt*! Overtuigd? Leer op een leuke en duurzame manier werven. Hebben je nood aan extra leden? Of heb je een leidingstekort? Of wil je helpende handen voor het jaarlijkse eetfestijn? Dan zit je hier op de juiste plek. *#fakenews.

Goed in je vel!
Sterker als jezelf klinkt al niet meer onbekend in de oren. Binnen de scouts geven we aandacht aan de mentale gezondheid van leden en leiding. Deze workshop reikt handvaten aan om er binnen je eenheid mee aan de slag te gaan.

Buitenlands kamp voor dummies - VOLZET
Een buitenlands kamp voorbereiden? Hoe begin je daar aan? We zetten je op weg, zorgen voor inspiratie en helpen je bij de planning, het budget en de papierberg.

Gigantisch spel - VOLZET
Je weet wat een groot spel is, maar hoe zorg je ervoor dat dit een gigantisch spel kan worden zonder in clichés te hervallen? In deze workshop leer je hoe je gigantische spelen in elkaar kan boksen. Gigantisch in tijd, deelnemers, materiaal, plaats ...

Een conflict? Animeren is anticiperen
Overtreden van afspraken, weglopen van de groep, een grote mond, een opstootje tussen jongeren … Af en toe kom je tijdens activiteiten of op kamp wel eens dergelijke uitdagingen tegen. Hoe reageer je best op dat moment? Hoe ga je er verder mee om? Deze workshop zit vol concrete voorbeelden en oplossingen.

Activiteiten

Kort maar krachtig!
Jouw groep mist soms wat energie? De eenheidsraad duurt wel héél lang? Je leden zijn niet meer gefocust? Niet voor lang meer! Een tekort aan energie los je zo op. We dompelen je onder in enerzigers, kennismakingspelletjes, korte spelletjes ...

Circustechnieken
Geen getemde dieren, geen grote tent, geen reizend gezelschap en geen publiek. Maar wel materiaal, valmatten en tijd om de kneepjes van het vak te leren.

Ballen aan je lijf!
Heb jij ballen aan je lijf? Samenwerken en teamspirit draag je hoog in het vaandel? Dan is deze activiteit jou op het lijf geschreven. Bumball, spikebal en ball bouncer hebben hierna geen geheimen meer voor jou.

Partygames - VOLZET
Hilarisch, epic, moeiteloos, plezier ... Het zijn maar enkele woorden die jouw volgende feestje omschrijven. Kom het feestje tot een hoger niveau tillen!

Battle Royal - VOLZET
Wie blijft overeind en wie sneuvelt eervol op het slagveld? Moet jij je meerdere erkennen in verschillende gevechtsdisciplines? Kom het te weten tijdens Battle Royal.

In Time
Ben je klaar om je tegenstanders uit te dagen?  Kan je presteren onder druk? Ben je gemotiveerd om met je team de overwinning binnen te halen? Kom op en bewijs het maar.

Chaos 2.0
Voor de durvers die 3 spellen door elkaar spelen. Voor de durvers die in eenzelfde spel in 3 verschillende teams zitten. Voor de durvers die spelregels kunnen ombuigen tot een voordeel. Chaos gegarandeerd!

Zandkastelen en knikkerbanen - VOLZET
Ouder dan 12 jaar maar toch nog zin om zandkastelen te bouwen en knikkerraces te houden? Op Saamdagen kan het!

Sjorren
Zin om je handen uit de mouwen te steken? Zin om je technieken bij te schaven of de kneepjes van het vak door te geven aan anderen? Sjor er op los!

Yoga - VOLZET
Leven op het ritme van de zon en de wind. Leer je geest, gevoel en lichaam beheersen. Ontspanning ten top!

Cluedo - VOLZET
De klassieker der klassiekers. Maar wie vindt de juiste oplossing? Lukt het jou om de moordenaar te vinden? Vraag het aan de scoutsdieren en wees er snel bij.

Are you the one?
Op zoek naar de ware? Kom je perfect match te weten tijdens dit liefdesspel en wie weet groeit er een scout(b)romance.

Afrikaanse percussie
Ga helemaal los op de djembé. Je gaat aan de slag met verschillende ritmes en technieken. Samen bedenk je nieuwe beats en wordt het een geweldige jamsessie.

Survival/bushcraft - VOLZET
Als scout heb je het survivalen al redelijk onder de knie. Misschien pik je nog wel iets nieuws op en bereid je je survivaltechnieken verder uit.

Zeescouts op het droge
Een zeescout op het droge? Ja het kan. Want zeescouts, wat doen die eigenlijk? Ontdek het in dit spel en laat je onderdompelen.

Hoogteparcours - VOLZET
Het spreekt voor zich. Een parcours in de hoogte. Iets voor de durvers? Of voor zij die hun grenzen willen verleggen?