10/09/2021 10/09/2021

Infomoment eenheidsondersteuning 2021

By FOS Nationaal in

leerrijk event voor (A)EL

Menu

Je bent hier:

We openen op vrijdagavond 10 september de deuren van het nieuwe landelijk secretariaat. Na de - noodgedwongen - online editie van vorig jaar gaan we nu terug voor het echte werk. Niet alleen schotelen we je een boeiend programma voor, we zullen je ook een inkijk geven in de nieuwe kantoren en de nieuwe Shop.
Je kan trouwens gedurende het infomoment ook in de FOS-Shop terecht voor wat 'late night shopping'.

Schrijf je hier in voor het Infomoment Eenheidsondersteuning.

PRAKTISCH

Infoavond eenheidsondersteuning - Eenheidsleiding

  • Deelname (en het eten) is volledig gratis voor onze leiding. Maar inschrijven is wel nodig (zo weten we voor hoeveel personen we iets moeten voorzien).
  • Kom je met de trein dan kan je van Gent-Sint-Pieters of Gent-Dampoort gebruik maken van ons fietsdeelsysteem om snel heen en terug te raken. Contacteer dan tijdig Rik voor een code.
  • Kom je met de auto en zoek je een parkeerplaats in de omgeving weet dan dat je tot 19u moet betalen in deze 'groene zone'. Je kan wel 2 keer per dag een gratis ticket van 30 minuten nemen.
  • Je hoeft nu nog geen sessies te kiezen, dat kan je op het moment zelf nog beslissen. (tip: spreek af met je mede-leiding om je wat te spreiden over de sessies, zo keer je met meer info terug naar huis...)
  • We starten om 18u30 met een pita (geen paniek als je dit niet haalt, ook in de eerste pauze kan je nog een hapje eten).
  • Om 19u start de eerste sessiereeks, je kan telkens kiezen uit 5 informatieve sessies van 40 minuten.
  • Tussen de sessies door voorzien we 20 minuten pauze zodat je tijd hebt om een drankje te nemen, om door te schuiven, het gebouw te verkennen, ...
  • Doorlopend kan je ook info krijgen over wat je maar wil... Spreek gerust FOS-vrijwilligers en personeelsleden aan, en bestook hen met je vragen. Kunnen ze je niet helpen dan weten ze misschien wie dit wel kan...
  • De laatste sessie eindigt om 21u40, maar na wat beperkt opruimwerk kan je nog even blijven plakken in de Shopruimte met een drankje...

Kies je sessies

15 sessies in totaal, elke workshop vormt minstens een degelijke inleiding op het onderwerp. Ruim een halfuur lang loodst een ervaren stafmedewerker, een nationaal vrijwilliger of een ervaringsdeskundige uit een van de eenheden je door het onderwerp.

We voorzien 3 reeksen met telkens 5 keuze-sessies. Je zal dus moeten kiezen. Ben jij niet de enige van je eenheid die een infosessie zal volgen, spreek dan even af met je mede-leiding. Uiteraard mogen jullie dezelfde sessie volgen, maar het is interessanter om jullie wat te verspreiden.

'kamer' 1 'kamer' 2 'kamer' 3 'kamer' 4 'kamer' 5
18u30 Opening van de info-avond (met een snack)
19u00 1-2-3: Intro voor nieuwe (A)EL'S Hoe moet je FOSsen in de bossen FOS Open Scouting verlaagt drempels snelcursus eenheidswebsite Keeo? dat werkt zo! (basis)
19u40 Pauze in grote groep en woordje van de FV
20u00 Leiden van een eenheidsraad Sterker als jezelf - mentaal welzijn Meet the parents - omgaan met ouders Het imago van je eenheid Verzekeringen toegelicht
20u40 Pauze  in grote groep
21u00 Producten voor Fiere Fossers Alcohol, drugs & roken Scouting & vorming: leren door te doen Financiën en fondsen werven Keeo naar een hoger niveau (masterclass)
21u40 Afronding

1-2-3: INTRO VOOR DE NIEUWE (A)EL'S 

Nieuwe EL of AEL? In 40 minuten zetten we alle ondersteuning die FOS Open Scouting aan de eenheden biedt op een rijtje. We maken je wegwijs in het aanbod van FOS Nationaal! Hierna ben je écht klaar voor het nieuwe scoutsjaar!
(19u00–19u40) - Naar tijdsschema 

HOE MOET JE FOSSEN IN DE BOSSEN

Met ons jaarthema keren we komend scoutsjaar terug naar de essentie van scouting. Na een jaar van kommer en corona kiezen we resoluut voor buitenspelen, op avontuur trekken en samen zijn. Al stappend staan we stil: Wat maakt FOS Open Scouting wat ze vandaag is? Waar leggen we accenten en hoe willen we het in de toekomst zien? Onze FV neemt jullie in deze korte sessie mee op een spreekwoordelijke zoektocht en geeft jullie handvaten om ook binnen jullie eenheid op zoek te gaan naar fundamenten, waarden, tradities en gewoontes. Wil je weten hoe dat je eenheid vooruit helpt? Kom dan zeker luisteren!
(19u00–19u40) - Naar tijdsschema 

OPEN SCOUTING VERLAAGT DREMPELS

Niet elk kind krijgt dezelfde kansen, helaas. Wil jij met je eenheid het verschil maken? Sta je open om ook anderen te laten genieten van Scouting zoals jij dit kan doen? Tijdens deze sessie gaan we samen op zoek naar de financiële, psychologische en fysieke drempels in jullie eenheid. Hoe ga je het gesprek aan met ouders & wat kan je doen om deze drempels weg te werken? Ploeg diversiteit helpt jouw eenheid op maat: van het in kaart van scoutsdrempels tot een ‘open’ activiteit organiseren met een sociale organisatie uit je buurt. Het kan allemaal en vanavond zet je de eerste stapjes!
(19u00–19u40) - Naar tijdsschema 

SNELCURSUS EENHEIDSWEBSITE

Een fancy website voor jouw eenheid? Je kan er niet meer onderuit. Maar hoe begin je eraan? We leggen het jou beknopt uit en geven voldoende info mee over hoe je een website bouwt met Wordpress.
(19u00–19u40) - Naar tijdsschema 

KEEO? DAT WERKT ZO! (basis)

Ben jij dit werkjaar verantwoordelijk voor de ledenadministratie voor jouw tak/eenheid?
In deze sessie geven we uitleg over de basisfuncties van Keeo.
M.a.w. – handelingen die we als koepelorganisatie van jullie als eenheid verwachten.
Volgende aspecten komen o.a .aan bod:
•    ledengegevens invoeren/raadplegen
•    lidgelden beheren
•    gebruikers aanmaken/bewerken
•    evenementen/kampmeldingen aanmaken en indienen
(19u00–19u40) - Naar tijdsschema 

LEIDEN VAN EEN EENHEIDSRAAD

Valt je leidersploeg in slaap tijdens je eenheidsraad? Of lukt het niet om je eenheidsraad op een normaal tijdstip af te ronden? Geen nood, we geven je tips & tricks om het vergaderen vlotter, aangenamer & overzichtelijker te maken!
(20u00–20u40) - Naar tijdsschema

STERKER ALS JEZELF - MENTAAL WELZIJN

Het is oké om je even niet oké te voelen. Iedereen zit al eens niet goed in hun vel. FOS Open Scouting is er niet alleen voor straffe verhalen rond het kampvuur. Het is niet altijd gemakkelijk om mindere momenten met elkaar te delen. Wat hebben jullie nodig om hiermee om te gaan? En wat kan je als (A)EL doen in een dergelijke situatie? Tijdens deze sessie geven je heel wat tips en tricks mee, op naar een veerkrachtige eenheid.
(20u00–20u40) - Naar tijdsschema

MEET THE PARENTS - OMGAAN MET OUDERS

Vind je het eng om een telefoontje te krijgen van ouders? Dat is vanaf nu verleden tijd! Communiceren & contact houden met ouders, het is soms een uitdaging. Hier kijken we hoe je kan werken aan ouderbetrokkenheid én hoe je hier zelf mee wil omgaan.
(20u00–20u40) - Naar tijdsschema

HET IMAGO VAN JE EENHEID

Als eenheid heb je een imago. Ze kennen jullie als de boskakkers, de feestbeesten of de super geëngageerde jeugdbeweging. Hoe kan jij als eenheid invloed hebben op het imago? En hoe bouw je een sterk merk uit van jouw eenheid? Je krijgt van ons een pak communicatietools om hiermee aan de slag te gaan. 
(20u00–20u40) - Naar tijdsschema 

VERZEKERINGEN TOEGELICHT

Waarvoor ben je als lid van FOS Open Scouting al dan niet verzekerd? Zijn vrijwilligers in de eenheid verzekerd? Er gebeurt een ongeval, wat nu? Waarvoor kan je je extra laten verzekeren? Hoe ga je goed verzekerd op kamp? Alle antwoorden hier: de FOS-verzekering in een notendop! Je krijgt ook de kans om vragen te stellen.
(20u00–20u40) - Naar tijdsschema 

PRODUCTEN VOOR FIERE FOSSERS

Samen met vrijwilligers bij FOS Nationaal hebben we heel wat producten ontwikkeld. In deze sessie maak je kennis met deze producten. Van het techniekenspel, via de totemapp naar de bevertand? Ga mee op ontdekking!
(21u00–21u40) - Naar tijdsschema 

ALCOHOL-,DRUGS- & ROKEN

Van het opstellen van een alcohol, drugs en rookbeleid, naar hoe te reageren op een dronken senior op kamp?  Wat te doen als je een lid met cannabis betrapt in jouw scoutslokaal? Als eenheidsleiding kom je af en toe voor zo’n situaties te staan. Tijdens deze workshop gaan we geen enkele uitdaging uit de weg. Deze workshop zit boordevol tips en tricks rond alcohol, drugs en roken.
(21u00–21u40) - Naar tijdsschema

SCOUTING & VORMING: LEREN DOOR TE DOEN

In scouting leren we ontzettend veel. Je hoorde vast al wel van ‘levenslang leren’ en ‘leren door te doen’. Vorming in scouting geeft je een duwtje in de rug. En nog fijner: een ‘cursus’ is er voor iedereen en in heel veel vormen: van cursussen waarvoor je een officieel attest krijgt tot een speelse vorming op maat van je leidersploeg. In deze sessie maken we je wegwijs in alles wat vorming jouw eenheid kan bieden!
(21u00–21u40) - Naar tijdsschema 

FINANCIËN & FONDSEN WERVEN

Na 40 min is een begroting opmaken iets wat niet enkel voor een boekhouder is weggelegd. Hier kan je ontdekken hoe je een financiële actie kan opzetten en je eenheid financieel gezond kan houden!  Je krijgt een duidelijke uitleg hoe je gemakkelijk gebruik maakt van de financiële tool die FOS Nationaal jullie kan aanbieden! En tot slot geven we je ook een inkijk in het verwerven van giften.
(21u00–21u40) - Naar tijdsschema 

KEEO NAAR EEN HOGER NIVEAU ('MASTERCLASS')

Heb je al een basiskennis van Keeo maar wil je er meer uit halen? Volg dan zeker deze sessie.
Keeo is zoveel meer dan een ledenadministratiesysteem.
In deze sessie leer je o.a. hoe je:
•    Mails kan versturen
•    Aan de slag kan gaan met het ouderportaal
•    Inschrijvingen voor evenementen kan beheren
•    Rapporten kan maken
(21u00–21u40) - Naar tijdsschema 

Helemaal overtuigd?

Schrijf je dan hier in voor het Infomoment Eenheidsondersteuning.
Op de dag zelf kan je dan aansluiten bij de sessies naar jouw keuze.

Rik

Heb je een vraag?

Rik helpt jou graag verder!

Stafmedewerker Beheerszaken

Begroting, Beleidsrapportering, Verzekeringen, Algemene vergadering
[email protected]
Nationale stam
FOS nationaal
Leden
Leiding