11/09/2020 11/09/2020

Infomoment Eenheidsondersteuning '20

By FOS Nationaal in Nationaal kantoor

Menu

Je bent hier:

Op vrijdagavond 11 september open we de deuren van het (nieuwe) landelijk secretariaat voor jou! We voorzien je van heel wat informatie en verschaffen je ook nog wat te eten. Geen reden om niet te komen, dus schrijf je maar meteen in.

Opgelet: we zijn verhuisd! Allen welkom op het nieuwe adres: Zwijnaardsesteenweg 91 in Gent.

Een (vegetarische) pita voor iedereen

Infoavond eenheidsondersteuning - Eenheidsleiding

We voorzien voor alle eenheidsleiding voldoende pita's en een selectie dranken. Kom op tijd en geniet van een overheerlijke pita.

Infostand en affiches

Doorlopend kan je ook info krijgen over het productaanbod voor leden en leiding, ons vormingsaanbod, promomateriaal, conflictbemiddeling,… Spreek gerust FOS-vrijwilligers en personeelsleden aan, en bestook hen met je vragen. 

Je kan trouwens gedurende het infomoment ook in de FOS-Shop terecht voor wat 'late night shopping'. 

15 sessies in totaal, elke workshop vormt een inleiding op het onderwerp. Ruim een halfuur lang loodst een ervaren stafmedewerker, een nationaal vrijwilliger of een ervaringsdeskundige uit een van de eenheden je door het onderwerp. 

Tent 1 Tent 2 Tent 3 Tent 4 Tent 5 (verduisterd)
18u00 Overheerlijke pita's à la TRAVO
19u00

1-2-3: Intro nieuwe (A)EL

Psychisch Welzijn Fuiven & Feesten Communiceren met impact

Ledenadministratie & inschrijvingen
(KEEO) 

19u40 Pauze
20u00 Kampen organiseren Scoutsmethode: Teamwork Open Scouting verlaagt drempels Contact met ouders Verzekeringen toegelicht
20u40 Pauze 
21u00 Leiden van een eenheidsraad Alcohol, drugs & rookbeleid Scouting & ecologie Scouting: leren door te doen Steunvzw: zin en onzin
21u40

Opruimen met een afsluitend drankje   

Doorlopend kan je ook info krijgen over belastingvrije giften, het archief van je eenheid, conflictbemiddeling, het productaanbod leden en leiding, ons vormingsaanbod, brandveiligheid, het ter beschikking zijnde promomateriaal,… Spreek gerust mensen aan. 

1-2-3: INTRO VOOR DE NIEUWE (A)EL'S 

Nieuwe EL of AEL? In 40 minuten zetten we alle ondersteuning die FOS Open Scouting aan de eenheden biedt op een rijtje. We maken je wegwijs in het aanbod van FOS Nationaal! 
(19u00–19u40) - Naar tijdsschema 

PSYCHISCH WELZIJN 

Het is oké om even niet oké te zijn. Jongeren zitten al eens niet goed in hun vel. Maar wat hebben ze nodig om hiermee om te gaan? En wat kan je als (A)EL doen in een dergelijke situatie? Daar breken wij ons hoofd over vanavond & het hele volgende scoutsjaar (rarara!). 
(19u00–19u40) - Naar tijdsschema 

FUIVEN EN FEESTEN 

Een fuif of evenement organiseren vormt een uitdaging. We loodsen je door alle wettelijke verplichtingen en vergunningen. Verwacht je aan tips en tricks bij de praktische voorbereiding van jullie fuif of optreden. Zo weten je wat jullie te wachten staat en kent evenementen organiseren geen geheimen voor jullie. 
(19u00–19u40) - Naar tijdsschema 

COMMUNICEREN MET IMPACT

Communiceren kan je leren! En wat jullie kunnen leren, leren jullie best van elkaar. Als eenheidsleiding ben je continu bezig met communicatie. De lijst is oneindig en een kant en klare oplossing is er niet. Op deze sessie delen we enkele good-practices zodat je vol inspiratie aan de slag kan gaan met communicatie binnen én buiten jouw eenheid!  
(19u00–19u40) - Naar tijdsschema 

LEDENADMINISTRATIE & INSCHRIJVINGEN (KEEO)

Ben je dit werkjaar verantwoordelijk voor de ledenadministratie binnen je eenheid of heb je specifieke vragen? Lidgelden/verzekeringen, rapportage, evenementen, kampmeldingen, ouderportaal … De nieuwe ledenadministratietool heeft tal van mogelijkheden! We lichten de belangrijkste functies toe zodat jullie het maximum uit Keeo kunnen halen binnen jullie eenheid. 
(19u00–19u40) - Naar tijdsschema 

KAMPEN ORGANISEREN

Een kamp is het hoogtepunt van je scoutsjaar. Er komt best wat organisatorische rompslomp bij kijken. We tonen je waar je kampterreinen vindt, hoe je een bosvergunning aanvraagt, waar en hoe je tenten leent… Ook voor de inhoudelijke voorbereiding van je kamp geven we je een waslijst aan tips. 
(20u00–20u40) - Naar tijdsschema

SCOUTSMETHODE: TEAMWORK

Binnen Scouting werken we bewust met kleine groepen: in burchten, pelsjes, nesten, patrouilles en kwartieren werken leeftijdsgenoten samen als een team. Ze groeien individueel maar ook naar elkaar toe, ze ontplooien samen hun eigen talenten..  Tal van belangrijke (scouts)waarden geven we door via ‘teamwork ‘. Daar staan we vanavond SAMEN bij stil! 
(20u00–20u40) - Naar tijdsschema 

OPEN SCOUTING VERLAAGT DREMPELS

Niet elk kind krijgt dezelfde kansen, helaas. Wil jij met je eenheid het verschil maken? Sta je open om ook anderen te laten genieten van Scouting zoals jij dit kan doen? 

De ploeg diversiteit helpt jouw eenheid op maat: van het in kaart van scoutsdrempels tot een ‘open’ activiteit organiseren met een sociale organisatie uit je buurt. Het kan allemaal en vanavond zet je de eerste stapjes! 
(20u00–20u40) - Naar tijdsschema 

CONTACT MET OUDERS

Hoe bereik je ouders het beste? Welke kanalen gebruik je? Hoe betrek je ouders bij je werking? Wat als er problemen zijn? Via een spelmethodiek leer je hoe je expert kan worden in contact met ouders. 
(20u00–20u40) - Naar tijdsschema 

VERZEKERINGEN

Waarvoor ben je als lid van FOS Open Scouting al dan niet verzekerd? Zijn vrijwilligers in de eenheid verzekerd? Er gebeurt een ongeval, wat nu? Waarvoor kan je je extra laten verzekeren? Hoe ga je goed verzekerd op kamp? Alle antwoorden hier: de FOS-verzekering in een notendop! Je krijgt ook de kans om onze makelaar vragen te stellen. 
(20u00–20u40) - Naar tijdsschema 

LEIDEN VAN EEN EENHEIDSRAAD

Valt je leidersploeg in slaap tijdens je eenheidsraad? Of lukt het niet om je eenheidsraad op een normaal tijdstip af te ronden? Geen nood, we geven je tips & tricks om het vergaderen vlotter, aangenamer & overzichtelijker te maken! 
(21u00–21u40) - Naar tijdsschema 

ALCOHOL-,DRUGS- & ROOKBELEID

Alcohol, drugs & roken binnen FOS Open Scouting: niet gemakkelijk! Hoe staan we er tegenover en hoe gaan we er mee om binnen de eenheid en op nationale evenementen? Hoe kan je er zelf iets mee doen? Wat is Generatie Rookvrij? Je krijgt vanavond een antwoord op al deze vragen. 
(21u00–21u40) - Naar tijdsschema 

SCOUTING & ECOLOGIE

Een scout staat open voor de natuur en is milieubewust. Allemaal goed en wel, maar hoe kunnen we met de eenheid aan de slag om het verschil te maken? Hoe betrekken we leden voldoende bij dit thema? En hoe kunnen we met een aantal quick-wins onze voetafdruk verkleinen? Ga aan de slag met onze duurzaamheidspaden op deze zero-waste spoedcursus! 
(21u00–21u40) - Naar tijdsschema 

SCOUTING: LEREN DOOR TE DOEN

In scouting leren we ontzettend veel. Je hoorde vast al wel van ‘levenslang leren’ en ‘leren door te doen’. Vorming in scouting geeft je een duwtje in de rug. En nog fijner: een ‘cursus’ is er voor iedereen en in heel veel vormen: van cursussen waarvoor je een officieel attest krijgt tot een speelse vorming op maat van je leidersploeg. In deze sessie maken we je wegwijs in alles wat vorming jouw eenheid kan bieden! 
(21u00–21u40) - Naar tijdsschema 

STEUNVZW: ZIN EN ONZIN

Wanneer is een steunvzw zinnig voor je eenheid? Wat is het nut van zo’n extra ‘orgaan’ naast/achter mijn eenheid? Hoe werkt zo’n ding het best? Wie kan er allemaal eigenlijk inzitten? Hoe zit dat nu met die wetswijziging van vorig jaar? 

We proberen je zo goed als mogelijk duiding te geven bij de zin of onzin van het hebben van een steunvzw en geven je wat richtlijnen mee die de werking van zo’n steunvzw en de verstandhouding met je eenheid kunnen bevorderen. 
(21u00–21u40) - Naar tijdsschema