11/09/2020 11/09/2020

Infomoment Eenheidsondersteuning '20

By FOS Nationaal in Nationaal kantoor

leerrijk event voor (A)EL

Menu

Je bent hier:

We hoopten op vrijdagavond 11 september de deuren van het nieuwe landelijk secretariaat voor jou te openen.
Omwille van ieders gezondheid kozen we dit jaar echter voor een online editie van ons infomoment. Niet alleen schotelen we je een boeiend programma voor, we zullen je ook al online een inkijk geven in de nieuwe kantoren en de nieuwe Shop.

Wil je erbij zijn die avond, schrijf je dan maar meteen in.
(tip: Bekijk wel eerst even de inhoud van elke sessie hieronder en spreek af met je medeleiding. Bij de inschrijving wordt je immers gevraagd om al een keuze te maken.)

Online editie

Infoavond eenheidsondersteuning - Eenheidsleiding

Geen tenten dit jaar, geen pita, geen fysiek contact, geen 'late night shopping', ...
Wel boeiende sessies, je eigen vertrouwde zetel, een lekkere zelfgemaakte hap, ...

Wat doe jij?

  • Je zorgt dat je tijdig achter je computer zit die vrijdag. Starten doen we om 19u, je kan je reeds vanaf 18u30 inloggen (info volgt via E-mail).
  • Je installeert je met de nodige versnaperingen, maaltijden, snacks en dranken, ...
  • Kan je ergens de hand leggen op een goede koptelefoon en/of microfoon is dat zeker een meerwaarde. Ook je scoutsdas mag je aandoen.

Kies je sessie(s)

12 sessies in totaal, elke workshop vormt een inleiding op het onderwerp. Een halfuur lang loodst een ervaren stafmedewerker, een nationaal vrijwilliger of een ervaringsdeskundige uit een van de eenheden je door het onderwerp.

We voorzien 3 reeksen met telkens 4 keuze-sessies. Je zal dus moeten kiezen. Ben jij niet de enige van je eenheid die een infosessie zal volgen, spreek dan even af met je medeleiding. Uiteraard mogen jullie dezelfde sessie volgen, maar het is interessanter om jullie wat te verspreiden.

'kamer' 1 'kamer' 2 'kamer' 3 'kamer' 4
19u00 Geanimeerde opening van de info-avond
19u20 1-2-3: Intro nieuwe (A)EL Psychisch Welzijn Fuiven & Feesten Ledenadministratie & inschrijvingen(KEEO)
19u50 Pauze in grote groep en woordje van de FV
20u05 Kampen organiseren Open Scouting verlaagt drempels Communiceren met impact Verzekeringen toegelicht
20u35 Pauze  in grote groep en toelichting huidige COVID-19 maatregelen
20u50 Leiden van een eenheidsraad Alcohol, drugs & rookbeleid Scouting: leren door te doen Steunvzw: zin en onzin
21u20 Afronding

1-2-3: INTRO VOOR DE NIEUWE (A)EL'S 

Nieuwe EL of AEL? In 40 minuten zetten we alle ondersteuning die FOS Open Scouting aan de eenheden biedt op een rijtje. We maken je wegwijs in het aanbod van FOS Nationaal! 
(19u20–19u50) - Naar tijdsschema 

PSYCHISCH WELZIJN 

Het is oké om even niet oké te zijn. Jongeren zitten al eens niet goed in hun vel. Maar wat hebben ze nodig om hiermee om te gaan? En wat kan je als (A)EL doen in een dergelijke situatie? Daar breken wij ons hoofd over vanavond & het hele volgende scoutsjaar (rarara!). 
(19u20–19u50) - Naar tijdsschema 

FUIVEN EN FEESTEN 

Een fuif of evenement organiseren vormt een uitdaging. We loodsen je door alle wettelijke verplichtingen en vergunningen. Verwacht je aan tips en tricks bij de praktische voorbereiding van jullie fuif of optreden. Zo weten je wat jullie te wachten staat en kent evenementen organiseren geen geheimen voor jullie. 
(19u20–19u50) - Naar tijdsschema 

LEDENADMINISTRATIE & INSCHRIJVINGEN (KEEO)

Ben je dit werkjaar verantwoordelijk voor de ledenadministratie binnen je eenheid of heb je specifieke vragen? Lidgelden/verzekeringen, rapportage, evenementen, kampmeldingen, ouderportaal … De nieuwe ledenadministratietool heeft tal van mogelijkheden! We lichten de belangrijkste functies toe zodat jullie het maximum uit Keeo kunnen halen binnen jullie eenheid. 
(19u20–19u50) - Naar tijdsschema 

 

KAMPEN ORGANISEREN

Een kamp is het hoogtepunt van je scoutsjaar. Er komt best wat organisatorische rompslomp bij kijken. We tonen je waar je kampterreinen vindt, hoe je een bosvergunning aanvraagt, waar en hoe je tenten leent… Ook voor de inhoudelijke voorbereiding van je kamp geven we je een waslijst aan tips. 
(20u05–20u35) - Naar tijdsschema

OPEN SCOUTING VERLAAGT DREMPELS

Niet elk kind krijgt dezelfde kansen, helaas. Wil jij met je eenheid het verschil maken? Sta je open om ook anderen te laten genieten van Scouting zoals jij dit kan doen? 

De ploeg diversiteit helpt jouw eenheid op maat: van het in kaart van scoutsdrempels tot een ‘open’ activiteit organiseren met een sociale organisatie uit je buurt. Het kan allemaal en vanavond zet je de eerste stapjes! 
(20u05–20u35) - Naar tijdsschema

COMMUNICEREN MET IMPACT

Communiceren kan je leren! En wat jullie kunnen leren, leren jullie best van elkaar. Als eenheidsleiding ben je continu bezig met communicatie. De lijst is oneindig en een kant en klare oplossing is er niet. Op deze sessie delen we enkele good-practices zodat je vol inspiratie aan de slag kan gaan met communicatie binnen én buiten jouw eenheid!  
(20u05–20u35) - Naar tijdsschema

VERZEKERINGEN TOEGELICHT

Waarvoor ben je als lid van FOS Open Scouting al dan niet verzekerd? Zijn vrijwilligers in de eenheid verzekerd? Er gebeurt een ongeval, wat nu? Waarvoor kan je je extra laten verzekeren? Hoe ga je goed verzekerd op kamp? Alle antwoorden hier: de FOS-verzekering in een notendop! Je krijgt ook de kans om onze makelaar vragen te stellen. 
(20u05–20u35) - Naar tijdsschema 

 

LEIDEN VAN EEN EENHEIDSRAAD

Valt je leidersploeg in slaap tijdens je eenheidsraad? Of lukt het niet om je eenheidsraad op een normaal tijdstip af te ronden? Geen nood, we geven je tips & tricks om het vergaderen vlotter, aangenamer & overzichtelijker te maken! 
(20u50–21u20) - Naar tijdsschema 

ALCOHOL-,DRUGS- & ROOKBELEID

Alcohol, drugs & roken binnen FOS Open Scouting: niet gemakkelijk! Hoe staan we er tegenover en hoe gaan we er mee om binnen de eenheid en op nationale evenementen? Hoe kan je er zelf iets mee doen? Wat is Generatie Rookvrij? Je krijgt vanavond een antwoord op al deze vragen. 
(20u50–21u20) - Naar tijdsschema

SCOUTING: LEREN DOOR TE DOEN

In scouting leren we ontzettend veel. Je hoorde vast al wel van ‘levenslang leren’ en ‘leren door te doen’. Vorming in scouting geeft je een duwtje in de rug. En nog fijner: een ‘cursus’ is er voor iedereen en in heel veel vormen: van cursussen waarvoor je een officieel attest krijgt tot een speelse vorming op maat van je leidersploeg. In deze sessie maken we je wegwijs in alles wat vorming jouw eenheid kan bieden! 
(20u50–21u20) - Naar tijdsschema 

STEUNVZW: ZIN EN ONZIN

Wanneer is een steunvzw zinnig voor je eenheid? Wat is het nut van zo’n extra ‘orgaan’ naast/achter mijn eenheid? Hoe werkt zo’n ding het best? Wie kan er allemaal eigenlijk inzitten? Hoe zit dat nu met die wetswijziging van vorig jaar? 

We proberen je zo goed als mogelijk duiding te geven bij de zin of onzin van het hebben van een steunvzw en geven je wat richtlijnen mee die de werking van zo’n steunvzw en de verstandhouding met je eenheid kunnen bevorderen. 
(20u50–21u20) - Naar tijdsschema