Je bent hier:

HOUD STEEDS REKENING MET DE GELDENDE MAATREGELEN. 

Nieuwsgierig hoe groen het gras aan de overkant is? Op zoek naar iets anders? Dan is een kamp over de landgrenzen heen zeker iets voor jullie. Een buitenlands kamp is een groot avontuur, maar het brengt ook extra uitdagingen met zich mee. Hieronder vind je alles om aan de slag te gaan.

  VOORBEREIDING

  Voorbereiding is key! Laat je inspireren door onderstaande zaken. 

  Haal het onderste uit de kan

  Een buitenlands kamp is een unieke ervaring voor jou en je leden. Probeer er samen zo veel mogelijk uit te halen. Op die manier wordt een buitenlands kamp veel meer dan een dure en zonnige versie van een binnenlands kamp. Een aantal tips:  

  • Maak kennis met de plaatselijke cultuur. Leef mee met de plaatselijke sportobsessie, neem deel aan het dorpsfeest, proef het plaatselijke eten en drinken, maak kennis met de geschiedenis en kunst … 
  • Leg contacten met plaatselijke scouts en gidsen. Zo leer je hun werking kennen, doe je nieuwe ideeën op en bekijk je jullie eigen werking eens vanuit een andere invalshoek. 
  • Een andere omgeving leent zich tot andere activiteiten: bergbeklimmen, dagenlange tochten door de ongerepte natuur, ongekende watersportmogelijkheden ... Een andere omgeving houdt echter ook andere risico’s in. Informeer je dus goed op voorhand en laat je begeleiden indien nodig! 
  • Het buitenland biedt je volop kansen om rond solidariteit te werken. Je kan je kampactiviteiten bijvoorbeeld afwisselen met de deelname aan een plaatselijk vrijwilligersproject.  
  • Een buitenlands kamp organiseren leidt tot intense samenwerking en groepsvorming. Het is een groots project dat pas echt geslaagd is als de leden mee verantwoordelijkheid opnemen. Geef hen voldoende inspraak en kansen om zoveel mogelijk zelf te organiseren. Op die manier wordt het ook voor hen een erg leerrijke ervaring. 

  Ploeg internationaal

  Een groep vrijwilligers met bakken ervaring neemt jullie graag mee op sleeptouw. Zelf organiseerden ze al een aantal buitenlandse kampen. Ze staan jullie dus graag met raad en daad bij in de voorbereidingen van jullie buitenlands kamp. Heb je specifieke vragen? Ben je op zoek naar iemand die al op kamp ging in Macedonië? Zin met ervaren rotten even te pingpongen over jullie kamp? Stuur een mailtje naar [email protected]

  In oktober/november organiseert de ploeg een internationaal café. Een gezellige avond voor seniormoderatoren, seniors en iedereen die interesse heeft om op een buitenlands of internationaal kamp te gaan. Je mag je verwachten aan gastsprekers, vrijwilligers met heel wat ervaring, iets lekkers om te drinken en antwoord op jullie vragen.

  Nuttige links

  • Onze eigen gids van A tot Z over het organiseren van een buitenlands kamp. 
  • Ook op de FOS-wiki vind je een uitgebreid overzicht van wat de organisatie van een buitenlands kamp inhoudt. 
  • Op deze website kan je kampplaatsen, uitgewerkte voorbereidingen, handige weetjes over je bestemming, landenfiches terugvinden.
  • Wegwijzer is een reis-informatiecentrum voor jongeren. Je vindt bij hen een gigantische bibliotheek aan reisverslagen, gidsen en landkaarten. Eenheden van FOS Open Scouting krijgen gratis toegang tot hun website en kunnen een gratis workshop aanvragen. Voor meer info stuur een mailtje naar [email protected].
  • Nog op zoek naar een kampplaats? De opties zijn legio! Buitenlandskamp, Gilwell Park London, Kandersteg International Scout Centre, Our Chalet...
  • Krijg je graag subsidies voor jullie buitenlands kamp? Ga naar de website van Youth in Action en bekijk wat de voorwaarden zijn. 
  • Zelf een buitenlands kamp in elkaar boksen is geen makkie. Vinden jullie die uitdaging te groot en beschikken jullie over voldoende budget? Neem dan eens een kijkje bij Bouworde vzw, JEKA, X-Adventure, Outline Travel, Caveman Travel voor kant en klare reizen. 
  • GoStrange biedt je een waaier aan mogelijkheden om een interculturele ervaring te beleven in het buitenland. 

  ADMINISTRATIE

  Welke paparassen dien op je op voorhand te regelen en welke neem je zeker mee naar het buitenland? 

  Verzekeringen

  De FOS-verzekering geldt 24u/24u, wereldwijd. Dat betekent dat je voor alle scoutsactiviteiten op het buitenlands kamp en de verplaatsing van en naar het kamp verzekerd bent, net zoals dat voor een kamp in België het geval zou zijn. 
   
  Belangrijk om te vermelden is dat de FOS-verzekering GEEN dekking biedt van … 

  • Annulatiekosten van de reis (om welke reden dan ook). Dit kan op maat, mits meerprijs, wel voorzien worden. Als je deze verzekering wil, moet je eenheid deze verzekering afsluiten voor de inschrijvingen van je kamp starten. Je leden duiden dan bij de inschrijving voor het kamp aan of ze deze annulatieverzekering wensen. 
  • Kosten voor repatriëring in geval van ziekte of ongeval (in tegenstelling tot een reguliere ‘reisbijstandsverzekering’). De meeste kinderen en jongeren genieten echter van deze dekking via de “assistance”-verzekering van hun ouders. Je vraagt dit dus best na bij je leden. Heb je weinig of geen leden die over zo’n dekking beschikken, dan kan je bij FOS, of een verzekeringsmakelaar van je keuze, een reisbijstandsverzekering op maat (mits meerprijs) afsluiten. Hebben bijna al je leden reeds zo’n dekking, dan kan je alsnog de vraag aan FOS stellen voor die individuele leden, of je kan aan de leden vragen zelf een dergelijke dekking af te sluiten. 

  Als er zich op je kamp een ongeval of schadegeval voordoet, vul je net zoals in België een aangifte in. Neem deze formulieren in het Engels dus zeker mee op kamp. Bij ongeval of schade moet je deze ter plaatse (laten) invullen. 

  Lichamelijke ongevallenburgerlijke aansprakelijkheid

  Andere

  Denk ook aan volgende zaken:
  -    Identiteitspapieren
  -    Ouderlijke toestemming
  -    Medische fiche
  -    Contactgegevens ouders
  -    Reserveringen (transport, verblijfplaats, activiteiten)

  Lees hier de uitgebreide uitleg van bovenstaande zaken. 

  GOEDKEURING FOS OPEN SCOUTING

  Hoe krijgen we goedkeuring van FOS Open Scouting om te vertrekken?

  1. Meld jullie kamp via KEEO. Deadlines voor deze meldingen zijn respectievelijk 19 februari voor de paasvakantie en 1 mei voor de zomervakantie.
  2. Als jullie kampmelding in orde is, krijg je van ons een mailtje toegestuurd. Daarin vragen we jullie de volledige kampvoorbereiding door te sturen naar [email protected] 
  3. Eenmaal alles in orde is, keuren we jullie kampmelding definitief goed. Jullie ontvangen van ons via post een pakket met een internationaal scoutspasport en verzekeringsdocumenten.