Net als elke andere jeugdbeweging heeft FOS Open Scouting een eigen uniform. Met het donkerblauwe hemd kan iedereen zien dat je lid bent van één en dezelfde groep. Door het dragen van deze stevige bewegingskledij toon je dat iedere scout gelijk is.

Een hemd is ook een weerspiegeling van je scoutscarrière. Met je kentekens toon je in welke tak je zit en welke vaardigheidsbadges je behaalde. De juiste plaats voor je kentekens, kan je zien op de afbeelding hieronder.

Ons donkerblauw uniform dragen we om verschillende redenen:

• Iedereen kan zien dat we van FOS Open Scouting zijn. Door het dragen van dit uniform vormen we duidelijk één groep.
  • Niet alleen buitenstaanders zien dat we één groep zijn, maar ook de groep zelf gaat zich zo gedragen. We zien er allemaal een beetje hetzelfde uit. Het uniform zorgt m.a.w. voor een stevig groepsgevoel. Iedereen scout, iedereen gelijk.
  • Het uniform is stevige speelkledij, waarin je kan ravotten en rennen, en zelfs vuil mag worden.

De uniformregels

Het uniform kan van eenheid tot eenheid een tikkeltje verschillen, bijvoorbeeld door de eenheidsdas of de eenheidskentekens. Maar het basisuniform is voor alle groepen gelijk en verplicht volgens het Algemeen Reglement.

Het volledige uniform bestaat uit een donkerblauw hemd en een das in de kleuren van de eenheid samengehouden door een dasring.

Vraag bij je eenheid na welke afspraken ze voor welke leeftijdsgroep hebben over het uniform.

De kentekens

Op een hemd hangen, zeker naarmate je langer in de scouts bent, heel wat kentekens. Deze hangen niet op een willekeurige plaats. Naarmate uw zoon of dochter ouder wordt mogen er ook meer kentekens op het uniformhemd verschijnen. Voor een buitenstaander lijkt het soms wat onoverzichtelijk, maar alles heeft wel degelijk zijn plek. Waar de standaard-badges komen zie je via deze pagina.

Op de wiki van FOS Open Scouting vind je wat waar moet hangen volgens het reglement.

Waar kan je nu terecht voor zo’n mooi blauw uniform?

• Vele eenheden beschikken over een eigen winkeltje met nieuwe en soms zelfs tweedehandshemden.
  • Je kan rechtstreeks naar de FOS-Shop gaan in Gent, het adres en de openingsuren kan je op de website raadplegen.
  • Heb je geen tijd om naar Gent te komen? Plaats dan je bestelling via de webshop.

In de FOS-Shop kan je alles kopen wat een scout of gids nodig heeft: van uniform tot slaapzak, van zakmes tot gamel. Door te kopen bij de FOS-Shop steun je onze federatie.

Niet gevonden wat je zoekt?