Vrijwilligers lopen soms risico op bij het uitvoeren van hun taken. Leiding van FOS Open Scouting, kookouders en andere vrijwilligers zijn aangesloten bij de nationale koepel FOS Open Scouting en/of de eigen vzw. Dit maakt jullie de vrijwilliger immuun. Dit wil zeggen dat schade aan derden tijdens én op weg naar het vrijwilligerswerk onder de verantwoordelijkheid vallen van de organisatie. Jullie eenheid of vzw is dus aansprakelijk.

Je vrijwilligers zijn niet automatisch verzekerd. Elke organisatie die met vrijwilligers werkt moet zich dus verplicht verzekeren voor Burgerrechtelijke Aansprakelijkheid. Onder het thema verzekeringen kan je lezen hoe je jouw vrijwilligers op een correcte manier verzekerd.