Je bent hier:

De Scoutsmap is hét doe-het-zelf-naslagwerk van de FOS-leid(st)er. In deze handige map kan je al je scoutspaperassen - zoals activiteitenfiches, ledenlijsten, maand- en jaarprogramma’s, kampvoorbereidingen, takraadverslagen, … - een plekje geven. De map is bovendien gevuld met verschillende interessante scoutsmapartikels. Leiding geven is namelijk geen eenvoudige opdracht. Om je te ondersteunen publiceert FOS Open Scouting regelmatig nieuwe artikels boordevol informatie over verschillende aspecten van het leiding geven. Tot slot kan je de map ook nog aanvullen met de extra informatie die je vindt op de FOSwiki.

Elke FOS-leid(st)er heeft recht op één gratis Scoutsmap. De Scoutsmappen worden jaarlijks verdeeld op Saamdagen en op de cursussen. Was je niet aanwezig op Saamdagen of op cursus? Dan kan je een map aanvragen via [email protected]

Dit product werd ontwikkeld door onze nationale ploeg visie.

 

Download de artikels of kijk ze online in via Issuu.

1. Takbeheer

Achter de schermen moet je tak stevig gerund worden. Achter dit tabblad kan je alle papieren verzamelen die noodzakelijk zijn voor de praktische werking van je tak: ledenlijsten, verslagen van de takraad, boekhouding van de takkas, medische fiches, enz.

Over dit thema verschenen nog geen artikels.

2. Leden en Leiding 

Elke leeftijdsgroep heeft specifieke kenmerken en elke spruit heeft z’n eigen bijzondere trekjes. De hamvraag van elke leid(st)er is dan ook: “wie zijn mijn leden en hoe ga ik met hen om?”

Over dit thema verschenen volgende artikels:

De reeks 'Leden onder de loep':

 • Leeftijdskenmerken van Bevers-Zeehonden pdf / issuu
 • Leeftijdskenmerken van Welpen pdf / issuu
 • Leeftijdskenmerken van JVG's-Aspiranten pdf / issuu
 • Leeftijdskenmerken van VG's-Juniors pdf / issuu
 • Leeftijdskenmerken van Seniors pdf / issuu

De reeks 'Leiden zonder lijden':

3. Activiteiten

Je werking staat of valt met steengoede activiteiten. Achter dit tabblad horen interessante artikels die je helpen om een goed doordacht en gevarieerd activiteitenaanbod uit te werken.
Over dit thema verschenen volgende artikels:

Daarnaast stop je hier ook je eigen papieren, zoals jaar- en maandprogramma's, activiteitenfiches en spelideeën:

 • Programmafiche pdf
 • Activiteitenfiche pdf

4. Weekends & kampen

Weekends en kampen vormen de hoogtepunten van het scouts- & gidsenjaar. Er komt echter wel een hoop werk bij kijken. Om het overzicht in de chaos te bewaren, kan je achter dit tabblad alle papieren bijhouden: van het contract van je kampterrein tot een het overzicht van je kampprogramma.

Over dit thema verschenen volgende artikels:

 • Kampprogramma pdf / issuu
 • Op kamp in het buitenland (binnenkort online)

5. Eenheid

Dit is de ideale verzamelplaats voor de verslagen van de eenheidsraad, de taakverdeling van de mosselsouper of de conclusies van je planweekend.

Over dit thema verschenen volgende artikels:

6. FOS Open Scouting

Natuurlijk kan een plaatsje voor FOS-papieren niet ontbreken. Hier kan je alle info kwijt over cursussen, de werking van FOS Open Scouting, de verslagen van de Algemene Vergadering, enz.

7. Extra

Dit is het deel voor de meerwaardezoeker. Er zijn vast en zeker nog 1001 thema's waar je mee bezig bent of meer informatie over wil verzamelen.

Over dit thema verschenen volgende artikels:

 • Jeugdwerk in de gemeente pdf / issuu
 • Netwerken pdf / issuu
 • Huisstijlgids pdf / issuu
 • Je eenheid in de pers (binnenkort online)
 • Sociale media (binnenkort online)