08/09/2023 08/09/2023

Infomoment Eenheidsondersteuning 2023

By FOS Open Scouting in FOS kantoor te Gent

event voor (A)EL

Menu

Je bent hier:

Op vrijdagavond 8 september 2023 word je als (A)EL tijdens het infomoment eenheidsondersteuning ondergedompeld in allerlei thema's die handig zijn om het nieuwe scoutsjaar goed in te zetten.

We verwelkomen jullie allen graag in onze kantoren te Gent vanaf 18u. Gedurende het infomoment kan je ook in de FOS-Shop terecht voor wat 'late night shopping'.

Schrijf je hier in voor het Infomoment Eenheidsondersteuning.

PRAKTISCH

Infoavond eenheidsondersteuning - Eenheidsleiding

  • Kom je met de trein dan kan je van Gent-Sint-Pieters of Gent-Dampoort gebruik maken van ons fietsdeelsysteem (Blue Bike) om snel heen en terug te raken. Contacteer dan tijdig Rik(@fos) voor een code.
  • Kom je met de auto en zoek je een parkeerplaats in de omgeving weet dan dat je tot 19u. moet betalen in deze 'gele zone'. Je kan wel 2 keer per dag een gratis ticket van 20 minuten nemen.
  • Deelname (en het eten) is volledig gratis voor onze leiding. Maar inschrijven is wel nodig (zo weten we voor hoeveel personen we iets moeten voorzien).
  • Om 18u. ben je welkom, vanaf 18u.30 kan je een pita krijgen (geen paniek als je dit niet haalt, ook in de eerste pauze kan je nog een hapje eten).
  • Om 19u. start de eerste sessiereeks, je kan telkens kiezen uit 5 informatieve sessies van 40 minuten.
  • Als je een sessie kiest, spreek dan af met je medeleiding om jullie te spreiden over de sessies, zo keer je met meer info terug naar je eenheid...
  • Tussen de sessies door voorzien we 20 à 10 minuten pauze zodat je tijd hebt om een drankje te nemen, om door te schuiven, het gebouw te verkennen, ...
  • Doorlopend kan je ook info krijgen over wat je maar wil... Spreek gerust FOS-vrijwilligers en personeelsleden aan, en bestook hen met je vragen. Kunnen ze je niet helpen dan weten ze misschien wie dit wel kan...
  • De laatste sessie eindigt om 21u.30, maar je bent welkom om nog even te blijven plakken in de Shopruimte met een drankje!

KIES JE SESSIES

15 sessies in totaal, elke workshop vormt minstens een degelijke inleiding op het onderwerp. Ruim een halfuur lang loodst een ervaren stafmedewerker, een nationaal vrijwilliger of een ervaringsdeskundige uit een van de eenheden je door het onderwerp.

We voorzien 3 reeksen met telkens 5 keuze-sessies. Je zal dus moeten kiezen. Ben jij niet de enige van je eenheid die een infosessie zal volgen, spreek dan even af met je mede-leiding. Uiteraard mogen jullie dezelfde sessie volgen, maar het is interessanter om jullie wat te verspreiden.

'Reeks 1 (19u) 'Reeks 2 (20u) 'Reeks 3 (20u50)
Werken aan een inclusieve eenheid? FOS verlaagt drempels! Integriteit in je eenheid Ken jij al de wetgeving over alcohol, Drugs en Tabak?
Takenpakket van een (A)EL Hulplijnen voor (A)EL’s Leiden van een eenheidsraad
Steunvzw: zin en onzin Keeo? Dat werkt zo! (basis) Verzekeringen toegelicht
Imago & Branding Financiën en fondsen werven Wij zijn aan zet! (jaarthema)
Word vrienden met jouw buren Spark the fire: Motiveren en enthousiasmeren Meet the parents - Omgaan met ouders

 

WERKEN AAN EEN INCLUSIEVE EENHEID? FOS VERLAAGT DREMPELS!

Niet elk kind krijgt dezelfde kansen, helaas. Wil jij met je eenheid het verschil maken? Sta je open om ook anderen te laten genieten van scouting zoals jij dit kan doen? Tijdens deze sessie gaan we samen op zoek naar de financiële, psychologische en fysieke drempels in jullie eenheid. Hoe ga je het gesprek aan met ouders & wat kan je doen om deze drempels weg te werken? Werkgroep diversiteit helpt jouw eenheid op maat. Zet je samen met ons de eerste stapjes?

(19u00–19u40) - Naar schema

TAKENPAKKET VAN EEN (A)EL

Van het leiden van een eenheidsraad tot de leidingverdeling. Er komt heel wat kijken bij het takenpakket van het AEL-team. Soms wat chaos? Geen paniek! In deze sessie zetten we alle taken op een rijtje. Zo ben je 100% klaar voor het nieuwe scoutsjaar.

(19u00–19u40) - Naar schema

STEUNVZW: ZIN EN ONZIN

Wanneer is een steunvzw zinnig voor je eenheid? Wat is het nut van zo’n extra ‘orgaan’ naast/achter mijn eenheid? Hoe werkt zo’n ding het best? Wie kan er allemaal eigenlijk inzitten? Hoe zit dat nu met die recente wetswijziging? Moeten we de statuten aanpassen?
We proberen je zo goed als mogelijk duiding te geven bij de zin of onzin van het hebben van een steunvzw en geven je wat richtlijnen mee die de werking van zo’n steunvzw en de onderlinge band kunnen bevorderen.

(19u00–19u40) - Naar schema

IMAGO & BRANDING

Als eenheid heb je een imago. Ze kennen jullie als de boskakkers, de feestbeesten of de super geëngageerde jeugdbeweging. Hoe kan jij als eenheid invloed hebben op het imago? En hoe bouw je een sterk merk met van jouw eenheid? Je krijgt van ons een pak communicatietools, tips & tricks om mee aan de slag te gaan.

(19u00–19u40) - Naar schema

WORD VRIENDEN MET JOUW BUREN

Het is je eigen keuze met wie je vrienden wil worden. Kiezen wie je buren zullen zijn, gaat helaas niet. Dus beter een goede buur dan een verre vriend. Boze buren, vermijd je beter preventief. Hoe zorg je voor een goede band met je buren? We geven je enkele tips en tricks mee. Wie weet ontstaat er een warme vriendschap? Of kunnen je buren je komend scoutsjaar helpen.

(19u00–19u40) - Naar schema

INTEGRITEIT IN JE EENHEID

Wat is integriteit en integriteitsschending? Wat is een API en wat kan een vertrouwenspersoon voor jouw eenheid betekenen? We geven je kort mee hoe je een integriteitsbeleid opstelt en waar je terecht kan met vragen.

(20u00–20u40) - Naar schema

HULPLIJNEN VOOR (A)EL’S

Nieuwe EL of AEL? In 40 minuten zetten we alle ondersteuning die FOS Open Scouting aan de eenheden biedt op een rijtje. We maken je wegwijs in het aanbod van FOS Nationaal!
Wil je groeien als eenheid of heeft de eenheid nood aan een extra duwtje in de rug? De vrijwilligers van LEO (leiding en eenheidsondersteuning), TRAVO (training en vorming) & Diversiteit lichten toe wat zij voor jouw eenheid kunnen betekenen. Van FOS ontpopt & een vorming via kvraagetaan tot een begeleiding op maat. We maken je wegwijs in wat er allemaal kan. Hierna ben je helemaal klaar voor het nieuwe scoutsjaar!

(20u00–20u40) - Naar schema

KEEO? DAT WERKT ZO! (BASIS)

Ben jij dit werkjaar verantwoordelijk voor de ledenadministratie voor jouw tak/eenheid?
In deze sessie geven we uitleg over de basisfuncties van Keeo.
M.a.w. – handelingen die we als koepelorganisatie van jullie als eenheid verwachten.
Volgende aspecten komen o.a .aan bod:
•    ledengegevens invoeren/raadplegen
•    lidgelden beheren
•    gebruikers aanmaken/bewerken
•    evenementen/kampmeldingen aanmaken en indienen
We halen ook kort even aan welke mogelijkheden Keeo nog biedt zodat jullie optimaal gebruik kunnen maken van deze tool.

(20u00–20u40) - Naar schema

FINANCIËN EN FONDSEN WERVEN

Na 40 min is een begroting opmaken iets wat niet enkel voor een boekhouder is weggelegd. Hier kan je ontdekken hoe je een financiële actie kan opzetten en je eenheid financieel gezond kan houden!  Je krijgt een duidelijke uitleg hoe je gemakkelijk gebruik maakt van de financiële tool die FOS Nationaal aanbiedt!  Tot slot geven we je ook een inkijk in het verwerven van giften.

(20u00–20u40) - Naar schema

SPARK THE FIRE: MOTIVEREN EN ENTHOUSIASMEREN

Klaar om het vuur van succes aan te wakkeren? Ontsteek de vlam van motivatie en enthousiasme in je leidersteam. Kom te weten hoe jij je leidersploeg kan motiveren en enthousiasmeren voor een knetterend scoutsjaar!  

(20u00–20u40) - Naar schema

KEN JIJ AL DE WETGEVING OVER ALCOHOL, DRUGS EN TABAK?

Met FOS Nationaal hebben we het alcohol-, drugs- en tabakbeleid een update gegeven. Zo merkten we op dat niet alle wetgeving is gekend. Afgelopen jaar zijn er ook een paar regels aangepast. Op een speelse manier overlopen we de belangrijkste regels en leuke weetjes.  

(20u50–21u30) - Naar schema

LEIDEN VAN EEN EENHEIDSRAAD

Valt je leidersploeg in slaap tijdens je eenheidsraad? Of lukt het niet om je eenheidsraad tijdig af te ronden? Geen nood, we geven je tips & tricks om het vergaderen vlotter, aangenamer & overzichtelijker te maken!

(20u50–21u30) - Naar tijdsschema 

 

VERZEKERINGEN TOEGELICHT

Waarvoor ben je als lid van FOS Open Scouting al dan niet aanvullend verzekerd? Zijn vrijwilligers in de eenheid verzekerd? Er gebeurt een ongeval, wat nu? Waarvoor kan je je extra laten verzekeren? Hoe ga je goed verzekerd op kamp? Alle antwoorden hier: de FOS-verzekering in een notendop! Je krijgt ook de kans om vragen te stellen.

(20u50–21u30) - Naar schema 

 

WIJ ZIJN AAN ZET!

2023 – 2024 wordt hét verkiezingsjaar bij uitstek. Er zijn niet enkel verkiezingen op alle niveaus, maar heel wat jongeren krijgen ook voor het eerst de kans om hun stempel op het beleid te drukken. FOS Open Scouting wil daarin de aanzet geven. We willen de jeugd in beweging krijgen, kinderen en jongeren tonen dat zij aan zet zijn en aanmoedigen om op te komen voor hun rechten.
 
Dat is mooi gezegd! Maar hoe gaan we dat doen? Kom te weten hoe ook jij het verschil kan maken en hoe je aan de slag kan met het jaarthema binnen jouw eenheid.  

(20u50–21u30) - Naar schema 

 

MEET THE PARENTS - OMGAAN MET OUDERS

Vind je het eng om een telefoontje te krijgen van ouders? Om ouders aan te spreken na een activiteit? Dat is vanaf nu verleden tijd! Communiceren & contact houden met ouders, het is soms een uitdaging. Hier kijken we hoe je kan werken aan ouderbetrokkenheid én hoe je hier zelf mee wil omgaan.

(20u50–21u30) - Naar schema 

 

Helemaal overtuigd?

Schrijf je dan hier in voor het Infomoment Eenheidsondersteuning.

Rik

Heb je een vraag?

Rik helpt jou graag verder!

Stafmedewerker Beheerszaken

Begroting, Beleidsrapportering, Verzekeringen, Algemene vergadering
[email protected]