Margot - Stafmedewerker Evenementen & Internationaal

Saamdagen dat is ...
-Het startweekend voor alle actieve leiding van FOS Open Scouting.
- 800 fiere fossers die het nieuwe scoutsjaar op gang trekken.
- Verbondenheid, ontmoeting en vooral veel gezelligheid.
- Het nieuwe jaarthema ontdekken.
- Vormingen, optredens, activiteiten, avonturen ...
Saamdagen gaat jaarlijks het laatste volledige weekend van september door.
Voor wie?
Saamdagen is het startweekend voor alle 16-plussers en actieve leiding van FOS Open Scouting. Dat wil zeggen dat je nog leiding geeft in het scoutsjaar 2025 -2026.
Datum & timing
Saamdagen gaat door van vrijdag 26 september 2025 tot en met zondag 28 september 2025.
Je bent vrijdag welkom tussen 20u00 en 22u00. Zondag sluiten we gezamenlijk het evenement af rond de middag.
Later toekomen of vroeger vertrekken is niet toegelaten. Enkel in uitzonderlijke gevallen kan je hiervoor toestemming krijgen. Stuur een mailtje naar [email protected].
Locatie
Saamdagen 2025 vindt plaats in het Hopper Jeugdverblijf De Brink in Herentals.
Adres: Bosbergen 1 2200 Herentals
Vervoer & parking
We moedigen iedereen aan om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen.
Inschrijven
Inschrijven voor Saamdagen zijn geopend van 23 juni tot 1 september.
Kostprijs
Standaardticket: 50 euro
SOMticket: 10 euro
Solidariteitsticket: 54 euro
Is de prijs een probleem?
We willen dat Saamdagen toegankelijk is voor alle leiding. Je kan tijdens je inschrijving kiezen om een verlaagd kansentarief te betalen of om een meerprijs te betalen die het kansentarief steunt. Meer info over het SOMticket vind je hier.
Belangrijk om te weten!
RESPECT
Heb respect voor jezelf, anderen, de natuur en materiaal. Agressie en vandalisme zijn ontoelaatbaar. Leef de scoutswet na. Bijna alle medewerkers op Saamdagen zijn er vrijwillig. Heb respect voor het engagement dat zij opnemen.
De reis richting Saamdagen gebeurt niet altijd zonder slag of stoot. Besef dat jullie een indruk nalaten als scout. Laten we die indruk positief houden. Maak geen dingen kapot, laat geen afval slingeren en hou je aan de regels die gelden op het openbaar vervoer.
DEELNEMEN
Neem actief deel aan het volledige dagprogramma. Kom op tijd toe en vertrek pas na de afbraak. Heel wat vrijwilligers hebben een jaar lang gewerkt om er een ongelofelijk weekend van te maken. Door deel te nemen toon je hen dat je dankbaar bent voor hun tijd en inzet.
GEEN EIGEN DRANK
Breng geen eigen drank mee. Ook niet-alcoholische dranken laat je thuis. Je bagage kan gecontroleerd worden. We voorzien voldoende dranken aan betaalbare prijzen. Hoe meer eigen drank je meeneemt, hoe duurder Saamdagen wordt. Inkomsten uit de bars zijn belangrijk om Saamdagen betaalbaar te houden.
GEEN ILLEGALE DRUGS
Alle illegale middelen en drugs zijn verboden op Saamdagen. Gebruik, bezit of deal geen drugs. Indien nodig verwittigen we de politie en hulpdiensten.
NEEN IS NEEN
Er is op Saamdagen geen plaats voor ongepast getast of grensoverschrijdend gedrag. Respecteer de grenzen van anderen.
HET IS NIET ALTIJD ALCOHOLTIJD
Alcohol is geen alledaags product. Ga voorzichting om met het consumeren van alcohol. We voorzien voldoende alcoholvrije alternatieven en bieden gratis water aan. Personen die onder invloed aankomen op Saamdagen kunnen de toegang ontzegd worden.
ROOKZONES
FOS Open Scouting gaat voor Generatie Rookvrij. Rook enkel in de voorziene rookzones. Doe dit omwille van brandveiligheid. Bovendien ondervinden niet-rokers op die manier geen last.
NACHTRUST
Heb respect voor de nachtrust van anderen. Zo kan iedereen uitgerust deelnemen aan het programma.
De organisatie legt gepaste sancties op aan personen die zich niet aan de Saamregels houden. Dit kan gaan om een waarschuwing, het verwittigen van ouders of politie, de toegang ontzegd worden, uitsluiting voor meerdere jaren …
Ontdek hieronder wat op het programma staat van Saamdagen!
20u.00 - 22u.00 Incheck
23u.00 - 01u.00 Scouteske avond
08u.00 - 09u.15 Opstaan & ontbijt
10u.00 - 12u.00 Vorming & workshops
14u.00 - 16u.30 Spel
16u.00 - 18u.00 Markt
20u.15 - 03u.00 Avondspektakel
08u.45 - 10u.00 Brunch
Ontdek hoe je met alledaagse geluiden — van tikkende tassen tot botsende ballen — ritmes tot leven wekt. In deze speelse percussievorming duiken we in de wereld van klank en creativiteit. Je krijgt praktische tips om samen met je leden muziek te maken.
Hoe betrek je kinderen met een beperking binnen je eenheid? Hoe start je een tak op voor kinderen en jongeren met een beperking? Hoe ga je inclusief aan de slag? En hoe zorg je ervoor dat je de jongeren wel bereikt?
Zeiltheorie in een spel, ik dacht het wel! Vind jij de theorie achter cursussen maar abstract? Spelend leren heeft vast meer impact! Maak een spel vol kennis, dan wordt zeilen zo makkelijk als tennis!
Wil je leren hoe je met je smartphone sterke beelden maakt? In deze praktische workshop leer je de basis van fotografie en video. Van belichting tot eenvoudige montage. We gaan creatief aan de slag met beeld, oefenen met verschillende invalshoeken en ontdekken hoe je jouw eenheid krachtig in beeld brengt.
Altijd al willen weten hoe een DJ toffe muziek aan elkaar mixt? Of wil je zelf de controle over de draaitafels krijgen en het publiek helemaal in de juiste sfeer brengen? In onze interactieve DJ-workshop leer je de basics van draaien en mixen.
Wil je jouw eenheid laten groeien en meer mensen bereiken? In deze vorming leer je hoe je effectief nieuwe leden werft. Met speciale aandacht voor verschillende doelgroepen.
Wil je jouw groep snel laten ontwaken, de sfeer meteen laten knallen en iedereen weer vol energie krijgen? In deze interactieve vorming ontdek je een pak leuke en eenvoudige energizers die je direct kan inzetten.
Tieners zijn een boeiende, maar soms uitdagende doelgroep. Ze willen serieus genomen worden, maar testen ook graag grenzen af. In deze vorming leer je hoe je een tienervriendelijke tak creëert. En ook hoe je omgaat met hun behoefte aan eigenaarschap en welke begeleidingshouding het best werkt.
Bots je als leiding soms op verschillende noden van je leden? Merk je dat het niet altijd makkelijk is om iedereen mee te krijgen in je werking? Je leert hoe je kan inspelen op de verschillen binnen je tak. Of het nu gaat om jongeren in armoede, jongeren met autisme... We reiken concrete tools aan om je werking meer inclusief en afgestemd op je tak te maken.
Laat je creativiteit los tijdens deze sessie en laat je helemaal gaan. Leer hoe je een spel naar een hoger niveau kan tillen met de juiste inkleding! Kies het juiste personage om elke tak mee te kunnen krijgen in je spelverhaal!
Leer de basisprincipes van vuur maken in de natuur. Tijdens deze workshop ontdek je verschillende technieken Van het gebruik van vuurstenen tot moderne methoden. We behandelen ook de veiligheid en welke materialen je het beste kunt gebruiken. De ideale workshop voor iedereen die zijn outdoor-vaardigheden wil verbeteren!
Krijg je als leiding wel eens vragen van leden waar je zelf ook even van moet slikken? Of wil je gewoon beter geïnformeerd zijn over alles wat met seks, relaties en grenzen te maken heeft? In deze interactieve workshop bestaan er geen taboes voor Kameleon en Leeuwerik. Zij brengen je vanuit hun expertise als vroedvrouw, criminoloog en ervaren ex-leiding op de hoogte brengen van alles wat je niet geleerd hebt in de biologieles. We maken ook ruimte voor eerlijke verhalen en nuttige tips.
Weet jij wat te doen als een baby of kind plots stopt met ademen? In deze praktische en laagdrempelige opleiding leer je stap voor stap hoe je doeltreffend kan reanimeren bij jonge kinderen en baby’s. Je oefent de juiste technieken en leert hoe je een automatische externe defibrillator (AED) veilig en efficiënt gebruikt.
In deze sessie maken we tijd voor een open, eerlijk gesprek over alcohol binnen onze eenheid. Welke regels zijn er binnen onze eenheid? Hoe gaan we om met groepsdruk? Wanneer wordt er alcohol geschonken?
Wil je de communicatie met ouders in jouw eenheid verbeteren? Deze vorming helpt je te ontdekken hoe je de communicatie met ouders versterkt en hoe je een positieve relatie opbouwt. Leer praktische tips om je eenheid toegankelijker te maken en samen te werken aan een open dialoog.
Wat als iemand in je groep ongesteld wordt en geen menstruatieproducten bij zich heeft? Of die wil zwemmen met een tampon, maar niet weet hoe? Geen paniek! Tijdens deze vorming krijg je praktische tips. Ook speel je een leuk spel over de menstruatiecyclus en oefen je met herkenbare situaties.
Hoe ga je als leiding om met ADHD in je eenheid? Tijdens deze interactieve vorming krijg je inzicht in wat ADHD precies is. En hoe je er op kamp of tijdens activiteiten op een positieve manier mee omgaat. Verwacht praktische tips, herkenbare situaties en ruimte voor vragen.
Wat doe je als kinderen of jongeren seksueel gedrag stellen in het jeugdwerk? Wat is oké en wat gaat te ver? Tijdens deze vorming leer je seksueel (grensoverschrijdend) gedrag herkennen én er juist op reageren.
Totemiseren is veel meer dan gewoon een totemnaam geven . Tijdens deze vorming duiken we samen in de werking van de Totemmap. Ontdek honderden totems én tips en tricks om je totemisatie tot een hoger niveau te tillen.
Wist je dat jouw eenheid gratis deel kan nemen aan internationale uitwisselingen? Erasmus+ biedt een unieke mogelijkheid om als groep internationale ervaringen op te doen. Tijdens deze vorming vertellen we je hoe je als eenheid zelf kan deelnemen aan uitwisselingen met andere jeugdgroepen in Europa en daarbuiten.
Op zaterdag staan jullie in voor de kinderen van veel mensen! Hoe ga je om met de verwachtingen die gesteld worden? Hoe kan je een gesprek voeren met een ouder of een voogd? Op welke manier communiceer je? Ideale workshop voor takleding en (assistent-)eenheidsleiding
In deze vorming leer je hoe je effectief reageert wanneer een kind of jongere agressief gedrag vertoont. Je krijgt praktische tools om kalm en doeltreffend te handelen. We gaan in op wat agressie is, hoe je het kunt voorkomen en oefenen met concrete situaties.
Zin in avontuur? Hier leer je alles over touwtechnieken en hoe je toffe, veilige activiteiten organiseert! Van het bouwen van een laag touwenparcours tot het begeleiden ervan. Voorkennis is zeker niet nodig, maar ook wie wel al heel wat knopenkennis heeft, leert zeker nog bij!
Onschuldig plagen of pesten? Soms is de grens zeer vaag. Hoe herken je als leiding de signalen tussen pesten en plagen? In deze vorming leer je signalen van pesten herkennen, krijg je tips om ermee om te gaan en bespreken we hoe je pestgedrag kan voorkomen.
In deze vorming praten we open over sociale media en hoe jongeren er zelfbewust en positief mee kunnen omgaan. We bieden verschillende handvaten aan om zelf oplossingsgericht binnen je eenheid aan de slag te gaan.
Wil jij leren hoe je fantastische spelen maakt die kinderen écht boeien? In deze vorming duiken we diep in de wereld van spelen. Je krijgt concrete tips en praktische handvaten om jouw spelen naar een hoger niveau te tillen. Daarnaast maak je kennis met het nieuwe FOS-kompas. Dat is het hulpmiddel dat je helpt om spelen doelgericht en uitdagend vorm te geven.
Samen ontdekken we hoe je als leiding technieken kunt aanleren aan je leden. Dit op een haalbare, speelse en duidelijke manier. Wat werkt écht bij jouw leden? Hoe houd je hun aandacht vast? En hoe speel je in op verschillende leeftijden?
Hoe kan je je (mede)leiding het best motiveren? Door samen een leuke tijd te beleven! In deze vorming zoomen we in op hoe je kan inzetten op een toffe sfeer. En hoe je deze sfeer kan omzetten in een cultuur waarbij iedereen bijdraagt aan jullie werking. Work hard, play hard ofzoiets? Deze vorming is er vooral voor (assistent-) eenheidsleiding.
Ben je takleiding en benieuwd hoe dit verloopt binnen een andere eenheid? Ga in gesprek met leiding van een andere eenheid en leer hoe je het (anders) aanpakt. Wij bereiden casussen, stellingen en vragen voor. Jullie gaan samen in gesprek.
Wil je afval verminderen, je knoop- en knutseltechnieken verbeteren én je takkas vullen met coole, zelfgemaakte spullen? Dan is deze workshop iets voor jou! We gaan aan de slag met resten sjortouw en laten zien hoe je die eenvoudig en creatief kan upcyclen. Ideaal voor JVG-leiding.
Bij Saamdagen streven we naar een ervaring waar iedereen zich welkom voelt.
Toegankelijkheid
Overnachting
Ondersteuning
Veilige omgeving
Catering
Heb je nog vragen of zorgen? Aarzel dan niet om contact op te nemen, we zoeken graag samen naar een oplossing.
Zo'n fantastisch weekend, dat moet ook georganiseerd worden. Bij FOS doen we dat met een zalige bende vrijwilligers! Ontdek hieronder met welke taken je kan helpen op Saamdagen.
Geef je je op als medewerker? Dan zien we jou graag de vrijdagavond op tijd voor de uitleg.
SHIFTEN TIJDENS SAAMDAGEN
Als losse medewerker help je enkel tijdens het weekend van Saamdagen. Concreet kan dit gaat over het helpen in de keuken, achter de bar, bij de logistieke ploeg, een vorming of spel begeleiden, sfeerbeheer, randanimatie ...
Inschrijven als medewerker is gratis en kan van 23 juni tot en met 1 september.
Wat we verwachten van een medewerker:
Wat een medewerker van FOS mag verwachten:
Wat als je een nationaal vrijwilliger bent die actief leiding is, maar je als deelnemer wil meegaan maar toch ook vorming geeft of helpt op de markt?
Dan schrijf je in als deelnemer en betaal je het deelnamegeld. Je wordt dan enkel ingeschakeld voor die zaken en krijgt een aantal drankbonnetjes voor je inzet. Je kan, indien van toepassing, bij je inschrijving als deelnemer aangeven dat je vorming geeft.
OPBOUW & AFBRAAK
In de week voor Saamdagen bouwen we met vrijwilligers, leidingsploegen of seniortakken het Saamdagenterrein op.
Opbouwweek: ma 22/09 - vr 26/09
Afbraak: zo 28/09 - ma 29/09
Een absolute must-have: de Saamdagen app, de gids die in je broekzak past.
Daarnaast kan je met de app de QR-code op je ticket inscannen. Zo heb je je ticket altijd op zak. Ook de vorming die je kiest bij je inschrijving kan je er terugvinden.
Plan je SD-trip, blijf op de hoogte van de laatste updates, check de line-up, ontdek de plattegrond en zoveel meer.