Infomoment Eenheidsondersteuning
05.09.24Op donderdagavond 5 september starten we het scoutsjaar goed met het infomoment voor eenheidsondersteuners. Ben je (assistent-)eenheidsleiding, penningmeester, verzorg je de communicatie,... dan ben jij de 'eenheidsondersteuner' die we zoeken. Met 3 korte keuze-sessies van 40 minuten versterken we je in je rol.
We verwelkomen je graag in onze kantoren te Gent vanaf 18u. Gedurende het infomoment kan je ook in de FOS-Shop terecht voor wat 'late night shopping'.
Deelname (en het eten) is volledig gratis voor onze (eenheids)leiding. Maar inschrijven is wel nodig (zo weten we voor hoeveel personen we iets moeten voorzien).
Vervoer?
- Kom je met de trein dan kan je van Gent-Sint-Pieters of Gent-Dampoort gebruik maken van ons fietsdeelsysteem (Blue Bike) om snel heen en terug te raken. Contacteer dan tijdig Rik(@fos) voor een code.
- Kom je met de auto en zoek je een parkeerplaats in de omgeving weet dan dat je tot 19u. moet betalen in deze 'gele zone'. Je kan wel 2 keer per dag een gratis ticket van 15 minuten nemen.
- Om 18u. ben je welkom, vanaf 18u.30 kan je een snack te eten krijgen (geen paniek als je dit niet haalt, ook in de eerste pauze kan je nog een hapje eten).
- Om 19u. start de eerste sessiereeks, je kan telkens kiezen uit 5 informatieve sessies van 40 minuten.
- Als je een sessie kiest, spreek dan af met je medeleiding om jullie te spreiden over de sessies, zo keer je met meer info terug naar je eenheid...
- Tussen de sessies door voorzien we 20 à 10 minuten pauze zodat je tijd hebt om een drankje te nemen, om door te schuiven, het gebouw te verkennen, ...
- Doorlopend kan je ook info krijgen over wat je maar wil... Spreek gerust FOS-vrijwilligers en personeelsleden aan, en bestook hen met je vragen. Kunnen ze je niet helpen dan weten ze misschien wie dit wel kan...
- De laatste sessie eindigt om 21u.30, maar je bent welkom om nog even te blijven plakken in de Shopruimte met een drankje!
15 sessies in totaal, elke workshop vormt minstens een degelijke inleiding op het onderwerp. Ruim een halfuur lang loodst een ervaren stafmedewerker, een nationaal vrijwilliger of een ervaringsdeskundige uit een van de eenheden je door het onderwerp.
We voorzien 3 reeksen met telkens 5 keuze-sessies. Je zal dus moeten kiezen. Ben jij niet de enige van je eenheid die een infosessie zal volgen, spreek dan even af met je medeleiding. Uiteraard mogen jullie dezelfde sessie volgen, maar het is interessanter om jullie wat te verspreiden.
Kies je sessie bij de inschrijving, voor sommige sessies zijn maar een beperkt aantal plaatsen voorzien.
Meer informatie over de sessies krijg je per reeks te zien als je op de knoppen hierboven klikt.
-
Lobbyen voor dummies
Als eenheidsleiding komt er veel op je af en moet je veel zaken doen. Daarnaast gebeuren er ook veel zaken rond je eenheid waar je rekening mee moet houden. Het is daarom belangrijk om te weten bij wie je extern terecht kan en hoe je je stad/gemeente, bedrijven, ... aan jou kant krijgt. In deze 40 min geven we tips en tricks hoe het netwerk van je eenheid alles voor jullie wil laten vallen.
-
Takenpakket van een (A)EL
Van het leiden van een eenheidsraad tot de leidingverdeling. Er komt heel wat kijken bij het takenpakket van het AEL-team. Soms wat chaos? Geen paniek! In deze sessie zetten we alle taken op een rijtje. Zo ben je 100% klaar voor het nieuwe scoutsjaar (en weet je ook wat je beter kan delegeren 😉 )
-
KEEO? Dat werkt zo! (basis)
Ben jij dit werkjaar verantwoordelijk voor de ledenadministratie voor jouw tak/eenheid? In deze sessie geven we uitleg over de basisfuncties van Keeo. M.a.w. – handelingen die we als koepelorganisatie van jullie als eenheid verwachten. Volgende aspecten komen o.a .aan bod:
- ledengegevens invoeren/raadplegen
- lidgelden beheren
- gebruikers aanmaken/bewerken
- evenementen/kampmeldingen aanmaken en indienenWe halen ook kort even aan welke mogelijkheden Keeo nog biedt zodat jullie optimaal gebruik kunnen maken van deze tool.
-
Aanbod van FOS Nationaal
Nieuwe EL of AEL? In 40 minuten zetten we alle ondersteuning die FOS Open Scouting aan de eenheden biedt op een rijtje. We maken je wegwijs in het aanbod van FOS Nationaal!
Wil je groeien als eenheid of heeft de eenheid nood aan een extra duwtje in de rug? De vrijwilligers van LEO (leiding en eenheidsondersteuning), TRAVO (training en vorming) & Diversiteit lichten toe wat zij voor jouw eenheid kunnen betekenen. Van FOS ontpopt & een vorming via kvraagetaan tot een begeleiding op maat. We maken je wegwijs in wat er allemaal kan. Hierna ben je helemaal klaar voor het nieuwe scoutsjaar! -
Verlaag drempels met je eenheid
Niet elk kind krijgt dezelfde kansen, helaas. Wil jij met je eenheid het verschil maken? Sta je open om ook anderen te laten genieten van scouting zoals jij dit kan doen? Tijdens deze sessie gaan we samen op zoek naar de financiële, psychologische en fysieke drempels in jullie eenheid. Hoe ga je het gesprek aan met ouders & wat kan je doen om deze drempels weg te werken? Werkgroep diversiteit helpt jouw eenheid op maat. Zet je samen met ons de eerste stapjes?
-
Omgaan met alcohol, drugs & tabak
Doorheen het jaar kom je onvermijdelijk wel eens in contact met alcohol of tabak. We hopen van niet, maar misschien ook wel eens met drugs. Hoe kan je daar nu mee omgaan? Hoe kan FOS je daarbij helpen? Welke ondersteuning heeft FOS?
Tijdens de sessie overloopt Leander, aanspreekpunt alcohol, drugs & tabak, jullie door alles wat FOS Nationaal en Scouting & Maatschappij voor je kunnen doen. -
Eenheidsraad beter leiden - vergadertechnieken
Een eenheidsraad leiden is niet altijd simpel. Geen nood, we geven je tips en tricks om vergaderen vlotter, aangenamer & overzichtelijker te maken!
-
Administratie: fiscale attesten & Solidariteit Op Maat (SOM)
Scouting kost geld, gemiddeld 400 euro per jaar. Dit is niet voor elke ouder/voogd een evidentie. Gelukkig zijn er financiële maatregelen die je kan (en moet) nemen om de kost voor iedereen in te perken:
- Hoe combineer je kansentarieven (bv. UiTPAS) met onze Solidariteit Op Maat -maatregelen? Wat moet je waar en wanneer indienen? Wie betaalt wat?
- Het is verplicht om fiscale attesten mee te geven na kampen en weekends. Maar hoe? En hoe verwerk je deelnamebewijzen voor de mutualiteit het efficiëntst?
- Hoe maak je werk van een solidariteitstarief om een deel van de kost voor de eenheid te recuperen? -
Communicatie
Als eenheid heb je een imago. Ze kennen jullie als de boskakkers, de feestbeesten of de super geëngageerde jeugdbeweging. Hoe kan jij als eenheid invloed hebben op het imago? En hoe bouw je een sterk merk van jouw eenheid? Je krijgt van ons wat tools, tips & tricks om mee aan de slag te gaan.
-
Integriteit & API
Grensoverschrijdend gedrag, pesten of agressie in je eenheid? Wij helpen je dit te voorlopen en op een correctie manier reageren. In deze sessie gaan we in wat een API is en op waarom een integriteitsbeleid jouw eenheid kan helpen hiermee.
-
Verzekeringen toegelicht
Waarvoor ben je als lid van FOS Open Scouting al dan niet aanvullend verzekerd? Zijn vrijwilligers in de eenheid verzekerd? Er gebeurt een ongeval, wat nu? Waarvoor kan je je extra laten verzekeren? Hoe ga je goed verzekerd op kamp? Alle antwoorden hier: de FOS-verzekering in een notendop! Je krijgt ook de kans om vragen te stellen.
-
Motivatie & sensatie
Ontdek hoe je motivatie kan versterken bij jezelf en je team. Leer praktische technieken en strategieën om een inspirerende omgeving te creëren. Samen maken we het verschil!
-
Financiën
Na 40 min is een begroting opmaken iets wat niet enkel voor een boekhouder is weggelegd. Hier kan je ontdekken hoe je een financiële actie kan opzetten en je eenheid financieel gezond kan houden! Je krijgt een duidelijke uitleg hoe je gemakkelijk gebruik maakt van de financiële tool die FOS Nationaal aanbiedt! Tot slot geven we je ook een inkijk in het verwerven van giften.
-
Kamporganisatie
Een kamp organiseren voor je eenheid? Daar komt heel wat bij kijken! In deze sessie leer je hoe je eraan begint, waar je op moet letten en welke deadlines je niet mag vergeten.
-
Pesten
Pestsituaties in je eenheid, hoe pak je het aan en hoe kan je het voorkomen?