Open navigation menu

Visie racisme & discriminatie

Racisme hoort niet thuis in de maatschappij en dus ook niet binnen scouting. FOS Open Scouting is lid van het Netwerk Antiracisme en – Discriminatie.

FOS tegen racisme

Racisme hoort niet thuis in de maatschappij en dus ook niet binnen scouting. FOS Open Scouting is lid van het Netwerk Antiracisme en – Discriminatie. Samen met enkele andere jeugdwerkorganisaties stelden we een actieplan en visietekst op.

FOS Open Scouting wil een plek zijn waar alle kinderen en jongeren zich welkom voelen. Racisme en discriminatie zit vaak ook in een flauwe mop of foute opmerking. Daarom willen we ook het dagelijkse, vaak onbedoeld en onbewust racistisch denken, spreken en handelen aanpakken. De stem van FOS Open Scouting kan zeker een verschil maken in de strijd tegen ongelijkheid, discriminatie en racisme.

Hoe pakken we dat aan? We sensibiliseren plegers en omstaanders, ondersteunen slachtoffers van racisme & we treden op tegen elke vorm van racisme of discriminatie.

Hoe pakken we dit aan?

Het Jeugdwerk tegen Racisme heeft een toolbox ontwikkeld vol met nuttige tips en methodieken om racisme bespreekbaar te maken. Hoe best reageren op racisme en hoe kan je slachtoffers van racisme het best ondersteunen.

Wil je zelf iets kwijt? Voel je je niet altijd even comfortabel, kwam je in aanraking met racisme of discriminatie? Neem contact op met het Aanspreekpunt Integriteit (API).

De volledige visienota

Met deze gezamenlijke visietekst wil het jeugdwerk een voortrekkersrol opnemen in de strijd tegen racisme, zowel in de eigen organisatie, als binnen het bredere jeugdwerk, tot in de gehele maatschappij.

Ga naar de visienota

Vragen?

Lop - Stafmedewerker Eenheidsondersteuning & Diversiteit

Contactpersoon

Lees verder op de Scoutsmap

Allen tegen racisme!

#Diversiteit

Racisme hoort niet thuis in de maatschappij en dus ook niet binnen scouting. FOS Open Scouting is…

Opinie: FOS Open Scouting tegen racisme!

#Diversiteit

20/03/2022 - Onze federaal verantwoordelijke dook in de pen in het kader van de internationale dag…

Goedlachse Hoopoe van FOS De Zwaluw vertelt over de open speelnamiddag

#Diversiteit

“Iedereen is uniek en heeft hun eigen talenten! Als pedagogisch werker in spe, ben ik erg…

Ben je geholpen met deze informatie?