Je bent hier:

FOS Open Scouting is één jeugdbeweging, meer dan 50 eenheden die samen aan hetzelfde zeil trekken en open scouting wekelijks in de praktijk brengen. Maar hoewel deze groepen heel wat gemeen hebben, zijn er ook bijzonder veel verschillen onderling. Dat maakt onze beweging net heel rijk.  

Seascouting is één van die verschillen, want FOS Open Scouting bestaat zowel uit land- als seascoutsgroepen. Terwijl seascoutsgroepen hun activiteiten vooral op en rond het water uitoefenen, blijven de landscoutsgroepen doorgaans aan wal. 

Seascouting - wat is dat?

De seascoutsgroepen doen het grootste deel van hun activiteiten op en rond het water. Naast de traditionele scoutsactiviteiten hebben zij namelijk nog een extra pijler: het water. Waar andere scouts & gidsen stoppen (de oever), gaan zij door! 

Zeilen & roeien zijn de belangrijkste programmaonderdelen. De hele zomer lang – van ongeveer maart tot oktober – genieten ze voluit van het vaarseizoen. De boten worden uit de loods gehaald en de kennis die tijdens de winter is vergaard wordt eindelijk in de praktijk gezet. De apotheose van het jaar is het zomerkamp. De meeste seascoutseenheden trekken dan naar Nederland, waar er waterwegen in overvloed zijn.. 

In oktober eindigt het vaarseizoen en gaan de boten terug op stal. Maar toch is er ook dan werk & pret in overvloed. De boten worden hersteld, opgeblonken en verzorgd. Zeilen & roeien doe je bovendien niet zomaar. Onder begeleiding van ervaren leid(st)ers leren de kinderen spelenderwijs de theorie. 

Op en top scouting en guiding

Seascoutsgroepen zijn net als alle andere FOS-eenheden op en top bezig met het in de praktijk brengen van scouting & guiding. Ze hechten net zo veel belang aan de missie en visie van FOS Open Scouting, ze geven hun scouts en gidsen alle kansen om te groeien en maken daarvoor net zo goed gebruik van een leuk en gevarieerd aanbod, ontmoeting, de scoutsmethode en takwerking.  

Toch wordt seascouting door die ‘anderen’ vaak als een buitenbeetje beschouwd. Onterecht, want seascouting is net zo goed scouting. Hoewel ze het grootste deel van de activiteiten op en rond het water uitoefenen, organiseren zij ook ‘gewone’ scoutsactiviteiten. Maar de focus blijft natuurlijk op het roeien en zeilen liggen. 

Een buitenbeentje zijn onze seascoutsgroepen dus niet. Alleen een tikkeltje bijzonder. En ook gemiddeld wat natter dan de rest. 

Geschiedenis seascouting

Al van bij de start van Open Scouting is seascouting een onlosmakend onderdeel van deze beweging. In 1913 zagen de eerste Belgische seascoutsgroepen het levenslicht. Even varen ze onder de eigen vlag van SSB, maar als FOS Open Scouting wordt opgericht (1966) blijven een aantal groepen trouw aan Open Scouting en sluiten ze zich aan bij de ‘nieuwe’ federatie FOS Open Scouting. Sindsdien is seascouting altijd een belangrijk deel geweest van FOS Open Scouting, want tot op de dag van vandaag vertegenwoordigen zij een vijfde van de beweging.

Nautische achterban

Zeilen & roeien is enorm plezant, maar er komt ook veel theoretische kennis bij kijken. op de bootOmdat scouting nog altijd een plezierige vrijetijdsbesteding is, doen de leid(st)ers hun uiterste best om deze kennis spelenderwijs over te brengen. Niet minder serieus daarom, want regels & goede afspraken zijn op het water letterlijk van levensbelang. 

Die kennisoverdracht gebeurt in de eerste plaats binnen de eigen eenheid, tijdens de wekelijkse activiteiten. Daarnaast zijn er ook nautische cursussen, die georganiseerd worden voor de leden van alle seascoutseenheden. De instructeurs brengen het lijvige theorieboek onder woorden en trekken met de cursisten het water op. Op het einde van de cursus is er een proef.

De seascoutseenheden steken vaak de koppen bij elkaar. Om ervaringen uit te wisselen, om elkaars materiaal uit te lenen, beroep te doen op elkaars kennis, of voor goede raad & vriendschappelijk advies. Maandelijks komen de vertegenwoordigers van al deze eenheden samen om deze ervaringen uit te wisselen, maar ook om op de hoogte te blijven van regelgeving & zo. Want hoe je het ook draait of keert, bij roeien & zeilen is kennis macht. Voor je vertrekt weet je maar beter wat er reilt en zeilt binnen dit wereldje. 

Kampen, weekends & wedstrijden

De seascoutsgroepen gaan net als andere eenheden graag en veel op kamp. Een zomerkamp is een absoluut minimum. Maar ook door het jaar worden er vaak weekends en kampen georganiseerd, al dan niet op het water. 

Omdat deze eenheden zo vaak bezig zijn met hun nautische kennis is het leuk om deze expertise nu en dan eens competitief in de praktijk te zetten. Zo organiseren we samen met andere federaties jaarlijks een Blauwe Wimpel, een wedstrijd waar er – je raadt het nooit – om de blauwe wimpel wordt gestreden. Binnen FOS Open Scouting heb je een gelijkaardige wedstrijd: de Gele Wimpel. Om de vier jaar is er een NaWaKa, wat staat voor een Nautisch WaterKamp. 

Interessante links

Kalender

Leden
Seascouts

03.0407.04

Lodewijk Coiseaukaai 11d, 8000 Brugge
Leden
Seascouts
bekijk meer

Niet gevonden wat je zoekt?

Zoeken