09/09/2022 09/09/2022

Infomoment Eenheidsondersteuning

By FOS Open Scouting in FOS kantoor te Gent

event voor (A)EL

Menu

Je bent hier:

Op vrijdagavond 9 september 2022 wordt je als (A)EL tijdens het infomoment eenheidsondersteuning ondergedompeld in allerlei thema's die handig zijn om het nieuwe scoutsjaar goed in te zetten. We verwelkomen jullie graag rond 18u voor een hapje en een drankje. Om 19u schotelen we jullie drie sessiereeksen voor (je kan telkens kiezen uit 5 sessies van 40 minuten).

We houden de pauzes tussenin dit jaar bewust wat korter zodat iedereen rond 21u kan aansluiten op ons openingsfeest. Echt nieuw nieuw zijn de 'nieuwe' kantoren niet meer, maar door de corona-maatregelen konden we dit nog niet op een feestelijke manier met jullie delen.

Schrijf je hier in voor het Infomoment Eenheidsondersteuning.

PRAKTISCH

Infoavond eenheidsondersteuning - Eenheidsleiding

  • Deelname (en het eten) is volledig gratis voor onze leiding. Maar inschrijven is wel nodig (zo weten we voor hoeveel personen we iets moeten voorzien).
  • Kom je met de trein dan kan je van Gent-Sint-Pieters of Gent-Dampoort gebruik maken van ons fietsdeelsysteem om snel heen en terug te raken. Contacteer dan tijdig Rik voor een code.
  • Kom je met de auto en zoek je een parkeerplaats in de omgeving weet dan dat je tot 19u moet betalen in deze 'groene zone'. Je kan wel 2 keer per dag een gratis ticket van 30 minuten nemen.
  • Je hoeft nu nog geen sessies te kiezen, dat kan je op het moment zelf nog beslissen. (tip: spreek af met je mede-leiding om je wat te spreiden over de sessies, zo keer je met meer info terug naar huis...)
  • We starten om 18u00 met een pita (geen paniek als je dit niet haalt, ook in de eerste pauze kan je nog een hapje eten).
  • Om 19u start de eerste sessiereeks, je kan telkens kiezen uit 5 informatieve sessies van 40 minuten.
  • Tussen de sessies door voorzien we 10 minuten pauze zodat je tijd hebt om een drankje te nemen, om door te schuiven, het gebouw te verkennen, ...
  • Doorlopend kan je ook info krijgen over wat je maar wil... Spreek gerust FOS-vrijwilligers en personeelsleden aan, en bestook hen met je vragen. Kunnen ze je niet helpen dan weten ze misschien wie dit wel kan...
  • De laatste sessie eindigt om 21u20, na wat beperkt opruimwerk ben je welkom op het openingsfeest

Kies je sessie

15 sessies in totaal, elke workshop vormt een inleiding op het onderwerp. Ruim een halfuur lang loodst een ervaren stafmedewerker, een nationaal vrijwilliger of een ervaringsdeskundige uit een van de eenheden je door het onderwerp.

We voorzien 3 reeksen met telkens 5 keuze-sessies. Je zal dus moeten kiezen. Ben jij niet de enige van je eenheid die een infosessie zal volgen, spreek dan even af met je mede-leiding. Uiteraard mogen jullie dezelfde sessie volgen, maar het is interessanter om jullie wat te verspreiden.

kleine zaal grote zaal presentatie grote bureau outdoor
18u00 - 19u00 Opening van de info-avond met een hapje en een drankje
19u00 - 19u40 Meet the parents - omgaan met ouders Het imago van de eenheid Keeo? Dat werkt zo! (basis) Mentaal welzijn: sterker als jezelf 1-2-3 Intro nieuwe (A)EL's
19u40 - 19u50 PAUZE 10 minuten
19u50 - 20u30 De vernieuwde scoutsmap Leiden van een eenheidsraad Steunvzw: zin en onzin Delegeren als (A)EL 4-5-6 Hulplijnen voor (A)EL's
20u30 - 20u40 PAUZE 10 minuten
20u40 - 21u20 Ongehoord?! Financiën en fondsen werven Verzekeringen toegelicht Eerste Hulp bij Kampen Open Scouting verlaagt drempels
21u20 - ... Op naar het openingsfeest!

MEET THE PARENTS - OMGAAN MET OUDERS

Vind je het eng om een telefoontje te krijgen van ouders? Dat is vanaf nu verleden tijd! Communiceren & contact houden met ouders, het is soms een uitdaging. Hier kijken we hoe je kan werken aan ouderbetrokkenheid én hoe je hier zelf mee wil omgaan.
(19u00–19u40) - Naar tijdsschema 

HET IMAGO VAN DE EENHEID

Als eenheid heb je een imago. Ze kennen jullie als de boskakkers, de feestbeesten of de super geëngageerde jeugdbeweging. Hoe kan jij als eenheid invloed hebben op het imago? En hoe bouw je een sterk merk uit van jouw eenheid? Je krijgt van ons een pak communicatietools om hiermee aan de slag te gaan.
(19u00–19u40) - Naar tijdsschema 

KEEO? DAT WERKT ZO! (BASIS)

Ben jij dit werkjaar verantwoordelijk voor de ledenadministratie voor jouw tak/eenheid?
In deze sessie geven we uitleg over de basisfuncties van Keeo.
M.a.w. – handelingen die we als koepelorganisatie van jullie als eenheid verwachten.
Volgende aspecten komen o.a .aan bod:
•    ledengegevens invoeren/raadplegen
•    lidgelden beheren
•    gebruikers aanmaken/bewerken
•    evenementen/kampmeldingen aanmaken en indienen
(19u00–19u40) - Naar tijdsschema 

MENTAAL WELZIJN - STERKER ALS JEZELF

Het is oké om je even niet oké te voelen. Iedereen zit al eens niet goed in hun vel. FOS Open Scouting is er niet alleen voor straffe verhalen rond het kampvuur. Het is niet altijd gemakkelijk om mindere momenten met elkaar te delen. Hoe ga je daar nu mee om in de eenheid? Samen met De Aanstokerij en een aantal vrijwilligers ontwikkelden we een spel om in je eenheid in gesprek te gaan over gevoelige thema’s. Tijdens deze sessie overlopen we het spel en waarvoor je het kunt gebruiken. Op naar een veerkrachtige eenheid.

(19u00–19u40) - Naar tijdsschema 

1-2-3: INTRO VOOR DE NIEUWE (A)EL'S

Nieuwe EL of AEL? In 40 minuten zetten we alle ondersteuning die FOS Open Scouting aan de eenheden biedt op een rijtje. We maken je wegwijs in het aanbod van FOS Nationaal!
(19u00–19u40) - Naar tijdsschema 

DE VERNIEUWDE SCOUTSMAP

Wist je al dat er een vernieuwde versie bestaat van de scoutsmap? Deze keer is het geen dikke map, maar past die gewoon in je broekzak. De nieuwe scoutsmap kan je nu altijd en overal raadplegen. Tijdens de sessie maken we je wegwijs in het nieuwe aanbod. We tonen heel wat voordelen om de Scoutsmap echt wel te gebruiken. Heb je voorstellen voor nieuwe features? Dan mag je die tijdens de sessie ook altijd laten weten.
(19u50–20u30) - Naar tijdsschema

LEIDEN VAN EEN EENHEIDSRAAD/h3>

Valt je leidersploeg in slaap tijdens je eenheidsraad? Of lukt het niet om je eenheidsraad op een normaal tijdstip af te ronden? Geen nood, we geven je tips & tricks om het vergaderen vlotter, aangenamer & overzichtelijker te maken!
(19u50–20u30) - Naar tijdsschema

STEUNVZW: ZIN EN ONZIN

Wanneer is een steunvzw zinnig voor je eenheid? Wat is het nut van zo’n extra ‘orgaan’ naast/achter mijn eenheid? Hoe werkt zo’n ding het best? Wie kan er allemaal eigenlijk inzitten? Hoe zit dat nu met die recente wetswijziging? Moeten we de statuten aanpassen? We proberen je zo goed als mogelijk duiding te geven bij de zin of onzin van het hebben van een steunvzw en geven je wat richtlijnen mee die de werking van zo’n steunvzw en de verstandhouding met je eenheid kunnen bevorderen.
(19u50–20u30) - Naar tijdsschema

DELEGEREN ALS (A)EL

Als (A)EL moet je alles zelf doen om de eenheid draaiende te houden. Of toch niet? In deze sessie geven we je handige tips en tricks over hoe je taken kan delegeren naar leiding/comité/.... en hoe je zelf het overzicht bewaart!
(19u50–20u30) - Naar tijdsschema 

4-5-6: HULPLIJNEN VOOR (A)EL’S

Wil je groeien als eenheid of heeft de eenheid nood aan een extra duwtje in de rug? De vrijwilligers van LEO (leiding en eenheidsondersteuning), TRAVO (training en vorming) & Diversiteit lichten toe wat zij voor jouw eenheid kunnen betekenen. Van FOS ontpopt & een vorming via kvraagetaan tot een begeleiding op maat. We maken je wegwijs in wat er allemaal kan. Hierna ben je helemaal klaar voor het nieuwe scoutsjaar!
(19u50–20u30) - Naar tijdsschema 

ONGEHOORD?! SCOUTING MET IMPACT

Met ons nieuw jaarthema zetten we de stem van kinderen en jongeren centraal. Maar hoe en waar kan je je stem laten horen? We geven een inkijk in de participatiemogelijkheden binnen FOS Open Scouting en overlopen waar je als scouts wel degelijk het verschil kan maken binnen je gemeente en zelfs binnen de nationale politiek.
(20u40–21u20) - Naar tijdsschema 

FINANCIËN EN FONDSEN WERVEN

Na 40 min is een begroting opmaken iets wat niet enkel voor een boekhouder is weggelegd. Hier kan je ontdekken hoe je een financiële actie kan opzetten en je eenheid financieel gezond kan houden! Je krijgt een duidelijke uitleg hoe je gemakkelijk gebruik maakt van de financiële tool die FOS Nationaal jullie kan aanbieden! Tot slot geven we je ook een inkijk in het verwerven van giften.
(20u40–21u20) - Naar tijdsschema

VERZEKERINGEN TOEGELICHT

Waarvoor ben je als lid van FOS Open Scouting al dan niet aanvullend verzekerd? Zijn vrijwilligers in de eenheid verzekerd? Er gebeurt een ongeval, wat nu? Waarvoor kan je je extra laten verzekeren? Hoe ga je goed verzekerd op kamp? Alle antwoorden hier: de FOS-verzekering in een notendop! Je krijgt ook de kans om vragen te stellen.
(20u40–21u20) - Naar tijdsschema 

EERSTE HULP BIJ KAMPEN ORGANISEREN

Een kamp is het hoogtepunt van je scoutsjaar. Er komt best wat organisatorische rompslomp bij kijken. We tonen je waar je kampterreinen vindt, hoe je een bosvergunning aanvraagt, waar en hoe je tenten leent… Ook voor de inhoudelijke voorbereiding van je kamp geven we je een waslijst aan tips.
(20u40–21u20) - Naar tijdsschema 

OPEN SCOUTING VERLAAGT DREMPELS

Niet elk kind krijgt dezelfde kansen, helaas. Wil jij met je eenheid het verschil maken? Sta je open om ook anderen te laten genieten van Scouting zoals jij dit kan doen? Tijdens deze sessie gaan we samen op zoek naar de financiële, psychologische en fysieke drempels in jullie eenheid. Hoe ga je het gesprek aan met ouders & wat kan je doen om deze drempels weg te werken? Werkgroep diversiteit helpt jouw eenheid op maat: van het in kaart van scoutsdrempels tot een ‘open’ activiteit organiseren met een sociale organisatie uit je buurt. Het kan allemaal en vanavond zet je de eerste stapjes!
(20u40–21u20) - Naar tijdsschema 

Helemaal overtuigd?

Schrijf je dan hier in voor het Infomoment Eenheidsondersteuning.
Op de dag zelf kan je dan aansluiten bij de sessies naar jouw keuze.