Je bent hier:

Maak duidelijke afspraken over de financiën 

Als eenheid stel je best iemand aan die zich ontfermt over de financiën. Dit hoeft niet noodzakelijk een (A)EL zijn. Het voornaamste is dat de persoon het belang van een goed financieel beleid kent. Daarnaast komt bij deze functie ook een bepaalde verantwoordelijkheid kijken. 

In samenspraak met de financieel verantwoordelijke maken jullie enkele goede afspraken. 

  • Hoe transparant zijn we in onze communicatie over onze financiën? 
  • Wie beslist over welke uitgaven? 
  • Voor welke kosten wordt leiding vergoed? Hoe gebeurt dit? 
  • Hoeveel lidgeld is nodig om uit de kosten te komen? Hoeveel betaalt de leiding? 
  • Wie betaalt wat voor consumpties tijdens de activiteit / bar? 
  • Wat doen we met spaargeld? 

Werk aan een goede relatie met de bank

Als eenheid beschik je waarschijnlijk over meerdere bankrekeningen. Een goede relatie met de bank kan de bankzaken gemakkelijker maken. Ga jaarlijks naar de bank om de rekeningen te overlopen en alle gegevens te controleren. Het is niet wenselijk dat een gestopte leider bijvoorbeeld nog volmacht heeft op jullie eenheidsrekening.

Als feitelijke vereniging kost het je vaak moeite om een bankrekening op naam van de juiste personen te zetten. We kunnen je bij deze overdracht van bankrekeningen helpen. Om de feitelijke vereniging te identificeren is er een formulier ontwikkeld in samenwerking met Steunpunt Jeugd en de banksector. Indien nodig kan het Landelijk Secretariaat je ook een document bezorgen dat je erkent als eenheid van FOS Open Scouting. Wanneer je de rekening opent op naam van jullie (steun)vzw dan gebruik je hiervoor de statuten van die vzw. 

DOWNLOAD HET FORMULIER VOOR BANKREKENING