Ouders kunnen geld terugtrekken van de belastingen als hun kind (jonger dan 14 jaar) mee op weekend of kamp gaat met de jeugdbeweging.

Hiervoor moeten de ouders over een bewijs beschikken voor de belastingadministratie. Daarvoor hebben ze een attest nodig van de eenheid. Dat attest is voor de ouders een bewijs van het bedrag dat zij voor deelname van hun kind betaalden.
Het aftrekbaar bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd. Voor 2022 (inkomstenjaar) werd dit vastgelegd op 14,40 EUR (voor 2021 was dit 14,00 EUR).

Geen paniek, zo’n attest moet de eenheid zelf op te stellen. De overheid werkte een model van attest uit dat je verplicht bent te gebruiken. Dit attest dien je dus zo goed mogelijk in te vullen. (Dit model van attest dien je verplicht te gebruiken vanaf 1/1/2022. Voorheen kreeg je een attest van de jeugddienst waarin zij ook vak 1 invulden. Dit is niet langer het geval.)

Je kan dit jaarlijks (in januari of februari) invullen voor alle meerdaagse activiteiten van het voorgaande kalenderjaar, of (en dat is wellicht makkelijker) je kan dit meteen na elk kamp of weekend aan de deelnemers meegeven.
Belangrijk hierbij is wel dat elk attest een uniek volgnummer heeft (over het kalenderjaar gezien). Reik je na elk kamp attesten uit? Dan zal je voor het paaskamp misschien eindigen op 58 attesten en zal je voor het zomerkamp moeten starten met volgnummer 59.

Met onderstaande twee bestanden kan je op basis van je deelnemerslijst een afdruk samenvoegen. In het Word sjabloon dien je eerst in Vak 1 de velden voor jouw eenheid in te vullen. Op basis van de Excel deelnemerslijst kunnen dan de nodige gegevens van vak 2 worden samengevoegd.
Je kan er voor kiezen om de attesten uit te printen en aan elke ouder mee te geven of deze kunnen ook digitaal verstuurd worden.

Uitleg rond ‘Afdruk Samenvoegen’ vind je oa terug op de Microsoft Support Site.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

In principe dien je voor 1 maart alles in orde te brengen van het voorgaande kalenderjaar. Deed je dit nog niet, dan kan je hier de nodige info nog terugvinden voor 2021 (toen was het fiscaal aftrekbaar bedrag 14,00 euro en hoefde je het model van attest nog niet te gebruiken).

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

En leden ouder dan 14 jaar?

Het deelnamegeld van deze leden komt niet in aanmerking voor belastingaftrek. Je kan voor hen enkel een deelnamebewijs meegeven waarmee ouders een stuk van het deelnamegeld kunnen recupereren bij hun mutualiteit of werkgever of... Ook dit document bezorg je best meteen na het kamp aan alle deelnemers.

Kunnen we dan de prijs voor het kamp verhogen?

Het is niet de bedoeling dat deze belastingaftrek leidt tot een verhoging van de kamp- of weekendprijzen. De maatregel geldt enkel voor -14-jarigen, waardoor de prijs voor oudere leden bij verhoging duurder wordt. Fiscale aftrekbaarheid komt vooral mensen ten goede die al een redelijk inkomen hebben. Bij een verhoging tref je dus vooral mensen die het al financieel moeilijker hebben. Bovendien trekken ouders maar een gedeelte van de kampprijs terug.

Niet gevonden wat je zoekt?