Je bent hier:

 

Wat?  

Met de UiTPAS  kan iedereen punten sparen door de pas te scannen bij cultuur, sport of vrijetijdsorganisaties. Die punten kunnen omgezet worden in kortingen en andere voordelen. Mensen in kansarmoede hebben via de UiTPAS recht op een kansentarief.  Als eenheid kan je zo op een transparante manier korting geven aan kinderen en jongeren die het thuis minder breed hebben.  De UiTPAS kan je combineren met Solidariteit Op Maat (zie verder). 

Waar?  

UiTPAS is er nog niet overal. Voor FOS Open Scouting is de pas enkel relevant in enkele regio’s. Een overzicht van alle UiTPAS-regio’s vind je hier.  

Hoe gebruiken?  

De UiTPAS kan gebruikt worden voor een korting op het lidgeld. Afhankelijk van jouw stad of gemeente ook voor korting op kampen en activiteiten. De UiTPAS geeft meestal een korting van 80%, ook dit is afhankelijk van jouw stad of gemeente. De meeste steden en gemeentes werken met onderstaande verdeling:  

Wanneer personen in armoede gebruik maken van de UiTPAS om hun kinderen bij jullie in de eenheid in te schrijven, dan betalen die automatisch maar 20% van het totale lidgeld. 40% wordt betaald door de stad of gemeente, 40% door de eenheid zelf.  

Vraag voor de zekerheid na bij jouw stad of gemeente, hoe de korting wordt verdeeld.  

Zo kan je de eenheid aanmelden:  

 • Maak een UiTID aan via www.uitid.be  
 • Stuur het mailadres van je UiTID en de naam van jouw eenheid naar [email protected]  
 • Voer je start- of inschrijvingsdag toe via www.uitdatabank.be, log in met je UiTID.  
 • Ontleen een UiTPAS-scanner (gsm of laptop) via het stadhuis. Of installeer de UiTPAS app op je smartphone (voorlopig enkel Android).  
 • Meld je aan om passen te scannen en spaarpunten/kansentarieven toe te kennen.  

Zo voeg je activiteiten toe:  

Organiseer je een fuif, eetfestijn of een andere activiteit die voor iedereen toegankelijk is? Dan kan je deze activiteit ook registreren in de UiTdatabank. Het bezorgt je extra promo én je kan mensen punten laten sparen. Mensen in armoede krijgen ook hier automatisch korting.  

 • Nog geen UiTID? Volg stappen 1 - 3 hierboven 
 • Voer je start- of inschrijvingsdag toe via www.uitdatabank.be en log in met je UiTID 
 • Ontleen een UiTPAS-scanner (gsm of laptop) via het stadhuis. Of installeer de UiTPAS app op je smartphone (voorlopig enkel Android). 
 • Meld je aan in het systeem om passen te scannen en spaarpunten/kansentarieven toe te kennen 

Combinatie van de  UiTPAS met Solidariteit Op Maat (SOM)  

FOS Open Scouting maakt scouting laagdrempelig via SOMkort, een korting op het lidgeld & SOMfonds, een korting op activiteiten, kampen & uniformen. Beide systemen kan je met de UiTPAS combineren.  Zo kan je nog meer korting aanbieden aan kwetsbare gezinnen.  

Lidgeld - SOMkort + UiTPAS

Voer het totale bedrag in via de UiTPAS-databank. Zo garandeer je dat ouders slechts 20% moeten betalen. Dit bedrag geef je door aan de ouders. Geef nadien in KEEO aan dat dit lid recht heeft op het SOMkort-tarief. Dankzij SOMkort bedraagt het nationaal lidgeld slechts €10 i.p.v. €30. Zo komt FOS Nationaal tussen in de 40% die je als eenheid moet betalen. 

Activiteiten & kampen - SOMfonds + UiTPAS  

Het toekennen van een UiTPAS korting op kampen is geen verplichting. Of kampen onder het UiTPAS-aanbod vallen is een lokale keuze van de stad of -gemeente. Dit vraag je best na. Vraag eerst de korting aan via de UiTPAS, vul daarna het SOMformulier in. Afhankelijk van de verdeelsleutel van jouw stad of gemeente betaalt de ouder/voogd zo slechts 20% van het inschrijvingsgeld.  

Voorbeeld: Een lid schrijft zich in met UiTPAS & kansentarief. Het kamp kost €100.  

 • De eenheid past de korting van de UiTPAS toe & vraagt deze aan via de UiTdatabank. Zo betaalt het lid slechts €20 (20%). De stad/gemeente betaalt wellicht 40%. Het resterende bedrag wordt in twee verdeeld door FOS Nationaal en de eenheid.  
 • De eenheid dient nadien een SOMfonds- aanvraag in. De eenheid betaalt 20%, FOS nationaal betaalt ook 20%. Dit wordt automatisch berekent via het SOMformulier. Vink in het formulier aan dat het over een UiTPAS-lid gaat. 

Niet gevonden wat je zoekt?

Zoeken