Je bent hier:

EEN WONDERKIND IN ONZE EENHEID? 

Als hoogbegaafdheid ter sprake komt, wordt er al snel aan wonderkinderen gedacht. We denken aan kinderen met een wonderbaarlijk brein. Toch zijn hoogbegaafde kinderen niet alleen verbazend slim. Hoogbegaafdheid is een combinatie van uitzonderlijke intelligentie, creativiteit & doorzettingsvermogen. Daarbovenop zijn ze vaak kritischer, gevoeliger & hebben ze een groot rechtvaardigheidsgevoel. 

Hoogbegaafdheid is géén luxeprobleem. 

Toch is hoogbegaafd zijn niet altijd zo gemakkelijk als het lijkt. Hoogbegaafde kinderen leggen de lat enorm hoog. Onbezonnen spelen, dromen over de toekomst, kampen bouwen & vuur maken is helaas niet altijd vanzelfsprekend. Het zijn dingen die hoogbegaafde kinderen vaak veel minder doen dan hun leeftijdsgenootjes. Hoe slimmer je bent, hoe meer & hoe dieper je gaat nadenken over jezelf en de wereld. Hoogbegaafden stellen vaak veel & onverwachte vragen, ze lijken soms problemen te zoeken waar er geen zijn.  

Veel mensen ervaren hoogbegaafde kinderen daarom als té intens. Ze zijn té druk, té eigenwijs, té gevoelig. Ze hebben té veel energie en stellen té veel vragen. Hoogbegaafde kinderen kunnen zich intens focussen op bepaalde activiteiten, ze willen graag alles excellent doen. Hierdoor is de groep net extra vatbaar voor faalangst. Een hoogbegaafd kind haalt bovendien niet altijd een 10 op 10. Ze zijn niet in alles goed, ook al verwachten we soms van wel. We hebben de neiging om ons in te zetten voor kinderen die het wat moeilijker hebben. Kinderen die niet zo goed meekunnen krijgen al snel een extra begeleider.  

 Sterke kinderen daarentegen worden vaak met rust gelaten. Maar niets is minder waar, vaak zijn deze kinderen juist erg kwetsbaar en hebben ze een grote nood aan begrip en een aangepaste begeleiding.  

WAT KAN JE DOEN? 

Wat extra uitdaging? Ja, graag! 

Wil je samen met de Jongverkenners of jonggidsen een reusachtige sjorconstructie maken? Zorg ervoor dat de leden mee kunnen beslissen over hoe deze constructie eruit moet zien. Wie weet komt dat hoogbegaafde kind wel met geniale ideeën. Hoogbegaafde kinderen zijn namelijk creatiever in het bedenken van oplossingen en zelfstandiger in hun handelen. Zorg er dus voor dat deze kinderen zich niet vervelen. Maar let erop dat ze niet té anders worden behandeld dan de rest. Speel je een spannend postjesspel met raadsels? Steek er dan gewoon wat moeilijkere raadsels in. Met een beetje samenwerking tussen de leden, komen ze samen wel tot de juiste oplossing.  

Ga de dialoog aan! 

Ouders kennen hun kind beter dan wie ook. Durf dus gerust advies vragen. Ouders bieden vaak een nieuw perspectief aan; ze kunnen wijzen op kwetsbare plekken & aandachtspunten. Maak even tijd  om rond de tafel te zitten. Een goed gesprek doet vaak al wonderen!  

 

Een andere tak? Kan dat? 

Denk eens na over vaste structuren in jullie eenheid, zoals het takkensysteem volgens leeftijd. Zo kan je ervoor opteren om het kind over te laten gaan naar een oudere tak. Het zou kunnen dat het kind ook al een jaartje overgeslagen heeft op school, waardoor het vooral vriendjes heeft in een andere tak. Bovendien vinden hoogbegaafde kinderen op sociaal-emotioneel vlak soms meer aansluiting bij kinderen in een hogere leeftijdsgroep. Toch is dit zeker niet voor elk kind de beste oplossing. Niet elk hoogbegaafd kind is hetzelfde. Elk kind, en dus ook elk hoogbegaafd kind, is uniek. Informeer je dus eerst goed, bespreek dit met de leidingsploeg & betrek de ouders van het kind zeker bij deze beslissingen.  

WIL JE MEER WETEN? 

Het volledige team van Exentra vzw staat klaar om hoogbegaafden en hun omgeving te begeleiden en te helpen om gelukkige(re) mensen te worden én te blijven. 

Meer informatie over hoogbegaafd opvoeden vind je hier