Je bent hier:

GENDER WATT(E)?  

Meisjes dragen een scoutsrok, jongens kunnen goed sjorren. We worden overspoeld met ideeën en verwachtingen over wat het betekent om een jongen of meisje te zijn. Dit noemen we gender. Geslacht daarentegen verwijst naar de biologische verschillen tussen jongens en meisjes.  

Maar hoe gaan jullie binnen de eenheid om met genderrollen?

ZO GA JE AAN DE SLAG 

Geef zelf het goede voorbeeld 

Weg met die clichés. Wees een echte durver en stel jezelf in vraag. Kinderen & jongeren nemen het gedrag van de leiding snel over. Hoe denk je zelf over de mogelijkheden van jongens & meisjes? Vermijd uitspraken als ‘Da’s precies een homo’, ook tussen leiding onderling.   

“Dat is voor meisjes”  

Meisjes zullen over het algemeen niet snel berispt worden als ze ‘jongensgedrag’ vertonen. Jongens die emotioneel reageren worden sneller op de vinger getikt. Geef aan dat er niet zoiets bestaat als jongensspelletjes of meisjesspelletjes.  

Pas je taalgebruik aan.  

Ook in wat we zeggen sijpelen snel genderstereotypen door. Wist je dat jongens en meisjes vaak om verschillende redenen complimentjes krijgen. Meisjes worden sneller geprezen omdat ze lief, sociaal & zorgzaam zijn. Jongens krijgen een high five als ze iets uitgedokterd hebben of initiatief namen.  

 

Speel niet in een blauwe/roze wereld  

Prinsessen worden verliefd op de ridders. De prins moet sneeuwwitje redden van de boze stiefmoeder. Als eens gedacht aan een vrouwelijke held? Kunnen prinsessen dan niet verliefd worden op elkaar? Speel niet steeds met de opstelling meisjes tegen jongens. Ga eens voor een andere indeling op basis van leeftijd, haarkleur of zelf schoenmaat? Competitie verzekerd!  

Pas op met veronderstellingen!  

Ga er niet vanuit dat meisjes graag knutselen. Veronderstel niet dat het nieuwe lief van Jonas, Laura heet. Laat het lid er zelf over vertellen en dan kom je vanzelf wel alle details te weten.  

Luisteren en praten werkt. 

Het belangrijkste is dat je zaken bespreekbaar maakt: met de leiding, de ouders van het lid maar vooral ook met het lid zelf.  

MAAR VOORAL WEES JE EIGEN REGENBOOG 

De werkelijkheid is véél interessanter, diverser & gevarieerder. Sommige mensen voelen of kleden zich niet zo stereotiep als man of vrouw. Wie we zijn en hoe we ons voelen stemt niet altijd overeen met hoe we eruitzien. We verdelen alles graag op in 2 hokjes, je bent een man of vrouw. Dit noemen we genderbinariteit. 

Meer weten over gender & LGBTIQ+? 

Rosa vzw  is het kenniscentrum voor gender & feminisme. 

Op gendervonk vind je heel wat info over transpersonen en mentaal welzijn terug. 

Kliq vzw is een vormings - en trainingscentrum dat werkt rond seksuele diversiteit