Open navigation menu

Financiële drempels

We vinden het enorm belangrijk dat iedereen mee kan spelen. Daarom kan FOS Open Scouting jou op heel wat manieren helpen om de kostprijs van scouting te drukken.

SOM?

Solidariteit Op Maat of SOM werkt op basis van vertrouwen. Je hoeft dus geen bewijs of verantwoording voor of af te leggen. SOM bestaat uit 4 onderdelen:

  • SOMkort: korting op lidgeld
  • SOMfonds: korting op materiaal, kampen, activiteiten ...
  • SOMfonds+: financiële steun voor eenheden bij acties rond diversiteit
  • SOMticket: korting op cursussen en andere evenementen van FOS Open Scouting

Korting op lidgeld - SOMkort

SOMkort is een korting op het lidgeld. Het lidgeld van een lid bestaat uit twee delen: lidgeld van de eenheid en nationaal lidgeld. Dat laatste stort de eenheid door naar FOS Open Scouting. Zo is iedereen verzekerd. Voor wie het financieel moeilijk heeft, is het nationaal lidgeld €10 (1/3de van de standaardprijs). Ook eenheden minderen vaak hun deel. Wil je gebruikmaken van SOMkort? Bespreek het met de eenheidsleiding of vermeld SOMkort op het inschrijvingsformulier.

Korting op uniform, materiaal, kampen & activiteiten - SOMfonds

SOMfonds is een korting op het uniform, weekends, kampen, of andere activiteiten. Ook hier komt FOS Open Scouting tussen. Ouders of leden betalen zo 1/3de van de totale kostprijs. Vraag deze korting aan via de eenheidsleiding. FOS-leden kunnen tot maximum €180 per jaar korting krijgen.

Korting op cursussen en evenementen van FOS Open Scouting - SOMticket

Via het SOMticket biedt FOS Open Scouting korting aan op nationale evenementen, workshops en cursussen van FOS Open Scouting. Ga je mee op Saamdagen, een roeicursus of animatorcursus? Vink het SOMticket aan bij inschrijving. Op de betaalpagina zal automatisch een verminderd tarief verschijnen.

Andere manieren?

Uitpas

Wat?

UiTPAS is een voordeelkaart voor vrije tijd. Je kan er punten mee sparen voor leuke beloningen. Maar belangrijker: mensen met een beperkt budget krijgen met hun UiTPAS korting op allerlei activiteiten. Met een attest van je kansenstatuut (vraag ernaar bij het OCMW of je ziekenfonds) kost je UiTPAS €1.

Waar?

UiTPAS is er nog niet overal. Voor FOS Open Scouting is deze enkel relevant in enkele regio’s. Vraag na bij jouw lokale eenheid of ze ook samenwerken met de UiTPAS.

Hoe gebruiken?

De UiTPAS kan gebruikt worden voor een korting op het lidgeld. Afhankelijk van jouw stad of gemeente zelfs voor korting op kampen en activiteiten. De UiTPAS geeft meestal een korting van 80%, Ook dit kan afhangen van jouw stad of gemeente. Werkt jouw lokale scoutsgroep samen met de UiTPAS? Scan jouw kaart bij het inschrijven van jouw kind.

Tegemoetkoming ziekenfondsen

Wat?

De meeste mutualiteiten bieden financiële tegemoetkomingen voor weekends en kampen. Sommigen betalen ook een deel van het lidgeld terug. De leeftijdsgrens en het (maximum) bedrag hangt af van je ziekenfonds.

Hoe aanvragen?

Mutualiteiten hebben vaak zelf een eigen formulier om de teruggave van opvangkosten aan te vragen. Als jeugdbeweging mogen we een eigen algemeen formulier gebruiken.

Dit formulier zal door de organisator (je eenheid of FOS Nationaal) uitgereikt worden. Dit kort na de activiteit of op het einde van het jaar, voor alle activiteiten van afgelopen jaar.

Vraag gerust naar dit document. Hou er wel rekening mee dat het uitreiken van deze attesten vaak gebundeld (voor alle leden tegelijkertijd) gebeurd. Dit is handiger voor een eenheid dan te beantwoorden aan elke individuele vraag.

Tip: Soms kan je via je werkgever ook een deel van deelnamegelden terugkrijgen. Hiervoor kan je hetzelfde formulier gebruiken.

Hoe kan je financiële drempels nog verlagen?

Omgaan met financiële drempels? 8 tips!

#Diversiteit

Naar de scouts gaan is niet voor iedereen even makkelijk. Als jeugdbeweging kennen we heel wat…

Wat moet je weten over de UiTPAS?

#Diversiteit

Financiële drempels verlagen met de UiTPAS? Ontdek hier wat de UiTPAS voor jouw eenheid kan…

Wat kunnen ouders terugkrijgen van de mutualiteit?

#Administratie

Er zijn een aantal ziekenfondsen die een deel van het kamp- of lidgeld terugbetalen. Het bedrag dat…

Ben je geholpen met deze informatie?

Noodgeval op kamp buiten de kantooruren? Bel de noodlijn op 0473 63 02 80