Je bent hier:

Hoe lid worden?

Iedereen welkom, iedereen scout! Zin om lid te worden? Kijk dan eens of er een lokale scoutsgroep bij jou in de buurt actief is.

Bij FOS Open Scouting is iedereen welkom die zich kan vinden in onze scoutsmethodiek & de visie van FOS Open Scouting (lees er alles over in de Fundamenten). Respect voor anderen, een open houding om andere mensen in binnen- en buitenland te ontmoeten, leren door te doen, ... Onze eenheden doen hun uiterste best om het pedagogisch project van FOS Open Scouting in de praktijk te zetten.

Iedereen welkom, maar wel vanaf vijf jaar. Bij FOS Open Scouting hebben we vijf+1 takken (leeftijdsgroepen) waarbinnen de kinderen of jongeren zich kunnen ontplooien en groeien. De kleinsten knutselen, zingen en spelen bij de Bevers-Zeehonden. Daarna zijn de Welpen aan de beurt, die met het jungleverhaal elke vergadering een fantasiewereld binnen duiken. Bij de eenheden die voor een Wolventak opteren maken de Wolven kennis met de techniekenwerking. De Jongverkenners, Jonggidsen of Aspriranten krijgen een eerste smaakje van verantwoordelijkheid, terwijl de Verkenners-Gidsen of Juniors samen stad en bos intrekken. Bij de Seniors gaan alle remmen los: niets te gek, niets te spannend. Daarnaast is er uiteraard ook nog de leidingsploeg en de Stam die ervoor zorgen dat de andere takken niets te kort komt.  

FOS Open Scouting bestaat uit 55 eenheden, verspreid over Vlaanderen en Brussel. Elke eenheid heeft zijn eigen identiteit met zijn unieke accenten. Zo zijn er bij FOS Open Scouting zowel land- als seascoutsgroepen, wordt er in het bos gespeeld en in de stad, zijn er grote en kleine eenheden, … Het staat onze eenheden vrij om hierin weloverwogen keuzes te maken.

Maar toch zijn al onze eenheden ook gelijk…

  • Elke eenheid van FOS Open Scouting volgt het pedagogisch programma van FOS Open Scouting. Concreet wil dat zeggen dat ze de FOS-methode toepassen en dat ze een aantal basispijlers delen. 
  • In elk van onze groepen wordt er lidgeld betaald, waardoor de kinderen verzekerd zijn. Ook voor de deelname aan weekends en kampen wordt een bijdrage gevraagd.
  • Veiligheid is altijd een belangrijk aandachtspunt. De kinderen & jongeren spelen in een veilige omgeving onder de begeleiding of onder het toeziend oog van onze leid(st)ers. Kampen en activiteiten worden voorbereid, mogelijke gevaren worden gewikt en gewogen, zodat ouders hun kinderen graag en zonder zorgen aan de leiding toevertrouwen.
  • We zijn herkenbaar. Alle groepen dragen trots de naam FOS Open Scouting en het uniform dat hierbij hoort. Één dag in de week kleuren & spelen zij blauw.
  • Alle FOS-eenheden zijn gemengd. Jongens en meisjes samen laten opgroeien, daar zien wij een grote meerwaarde in. Naast deze co-educatie zit ook actief pluralisme in ons bloed.

Vind je éénheid

FOS Open Scouting bestaat uit 55 eenheden, verspreid over Vlaanderen en Brussel. Via deze zoekmodule kan je op basis van provincie of regio de eenheid die het dicht is bij jouw in de buurt opzoeken. Zo kan je doorklikken naar de pagina van de eenheid in kwestie en daar de eenheidsgegevens terug vinden. 

Alle éénheden

Limburg

1 eenheid

Niet gevonden wat je zoekt?

Zoeken