Gepost op
Op verschillende plaatsen in Europa zijn mensen besmet met het coronavirus Covid-19. Er is echter geen reden tot paniek. Je kan wel enkele maatregelen nemen om de verspreiding van het virus te beperken. Wij volgen de richtlijnen van de overheid nauwgezet op en updaten hier wanneer nodig.

Hou ook de communicatiekanalen van jullie gemeente goed in de gaten.

Geen scoutsactiviteiten tot en met 19 april.

Update 18/03/2020: De jeugdsector heeft in overleg met Minister Dalle beslist dat alle kampen en activiteiten in de paasvakantie worden opgeschort. Concreet: eenheden zeggen alle kampen, weekends en activiteiten af tot en met 19 april. Hulp nodig? Lees hieronder verder. Momenteel bekijken we samen met jeugdverblijven en de Minister hoe we financiële gevolgen opvangen.

Update 18/03/2020: De Nationale Veiligheidsraad heeft op dinsdag 17 maart beslist om strengere maatregelen in te voeren. Hou jullie hieraan. De maatregelen gelden tot 5 april. Had je een kamp of weekend voor maandag 5 april? Hieronder enkele tips om dit kamp correct te annuleren. Deze middag gaan we in overleg met de jeugdsector en Minister Dalle. Deze namiddag meer nieuws over kampen en activiteiten in de paasvakantie. 

Update 16/03/2020: De FOS-Shop en het Landelijk Secretariaat sluit de deuren. We hebben allemaal de mogelijkheid tot thuiswerk. Het Landelijk Secretariaat blijft  telefonisch en via mail bereikbaar  op 09 245 45 86 of [email protected] 

We nemen de situatie zeer ernstig en willen onze verantwoordelijkheid nemen om de verspreiding van het virus tot het minimum te beperken. 

Wij volgen de situatie op en brengen jullie hier op de hoogte van nieuwe updates.

Hieronder vinden jullie alvast enkele antwoorden op mogelijke vragen. Het landelijk secretariaat blijft open en bereikbaar voor vragen tijdens de kantooruren. Vragen? Mail dan naar [email protected]

 

 

Mogelijke vragen

 

Wat met kampen en weekends tijdens de paasvakantie?

Wij gaan op buitenlands kamp in de paasvakantie. Kan dit nog plaatsvinden?

Hoe communiceren naar ouders?

We hadden een evenement dat niet meer kan doorgaan. Wat moeten we doen?

Wat met FOS Nationaal?

Kunnen wij als eenheid hulp bieden aan mensen in nood?

Hoe kunnen we inbraak/vandalisme voorkomen?

Wat met de zomerkampen?

 

Wat met kampen en weekends tijdens de paasvakantie?

De jeugdsector heeft in overleg met Minister Dalle beslist dat alle kampen en activiteiten in de paasvakantie worden opgeschort. Hier vinden jullie tips over hoe jullie een kamp of weekend correct kunnen annuleren

Vanuit FOS Nationaal roepen wij ouders op om solidair te zijn met de eenheid. Als iedereen zijn reeds betaalde kampgelden terugvraagt komen alle lasten bij de eenheid terecht. Bekijk met de eenheid hoe jullie deze kosten kunnen verdelen door bijvoorbeeld de reeds betaalde kampgelden voor de helft terug te storten of het zomerkamp goedkoper aan te bieden.

Nog vragen? Neem contact op met jullie eenheidsondersteuner [email protected] of [email protected].

Terug naar boven

 

Wij gaan op buitenlands kamp in de paasvakantie. Kan dit nog plaatsvinden?

Ook buitenlandse kampen worden geannuleerd. Hier vinden jullie tips over hoe jullie een kamp of weekend correct kunnen annuleren. Bij buitenlandse kampen komt er heel wat kijken. Geraken jullie er niet aan uit? Neem dan contact op met [email protected] om jullie hiermee verder te helpen.

Vanuit FOS Nationaal roepen wij ouders op om solidair te zijn met de eenheid. Als iedereen zijn reeds betaalde kampgelden terugvraagt komen alle lasten bij de eenheid terecht. Bekijk met de eenheid hoe jullie deze kosten kunnen verdelen door bijvoorbeeld de reeds betaalde kampgelden voor de helft terug te storten of het zomerkamp goedkoper aan te bieden.

Terug naar boven

 

Hoe communiceren naar ouders?

Ouders zijn momenteel goed op de hoogte van de impact van het Coronavirus. Soms zitten ze wel met enkele specifieke vragen. Kies één communicatiekanaal uit waar jullie updates geven. Een pagina op jullie website is hiervoor de beste optie. Geef hier een kleine beschrijving van de situatie. Concretiseer ook de activiteiten die worden afgelast. Hieronder vinden jullie een voorbeeldtekst.

Breng ouders op de hoogte van het bestaan van de pagina via jullie andere kanalen. Plaats updates steeds bovenaan en voorzie voor elke update nieuwe communicatie via mail, facebook...

De situatie na de paasvakantie is nog onzeker. Niemand kan zeggen of er al dan niet wijzigingen zullen komen in de maatregelen. Vanuit FOS Open Scouting volgen we de richtlijnen van de overheid. We verwachten ook van eenheden dat ze deze richtlijnen opvolgen. Laat dit ook zo aan de ouders weten.

 

Voorbeeldbericht: In samenspraak met de jeugdsector neemt FOS Open Scouting het besluit dat er geen activiteiten meer plaatsvinden tot na de paasvakantie. We nemen de situatie zeer ernstig en willen onze verantwoordelijkheid nemen om de verspreiding tot het minimum te beperken. Daarom worden alle activiteiten van onze eenheid afgelast tot 19 april.

Dit gaat concreet over:
- datum + activiteit
- datum + activiteit
- …

Wij bekijken nu verder of we activiteiten kunnen verplaatsen naar een verdere datum. We houden jullie hiervan op de hoogte. Wij volgen ook verdere richtlijnen op en houden jullie hiervan op de hoogte

Alvast bedankt voor jullie begrip.

Terug naar boven

 

We hadden een evenement dat niet meer kan doorgaan. Wat moeten we doen?

Op ikorganiseer.be kan je een antwoord vinden op vele vragen.

Heb je voor je eetfestijn al een bestelling geplaatst die je niet meer kan annuleren? Wees creatief en biedt een afhaalmaaltijd aan. Verspreid het afhalen over de hele dag.

Is het niet mogelijk om de bestelling of locatie af te zeggen en houden jullie hier kosten aan over? Vraag dan aan ouders of jullie de kosten kunnen delen door hun kaart (deels) om te zetten in een steunkaart.

Vanuit FOS Nationaal roepen wij ouders op om solidair te zijn met de eenheid. Als iedereen zijn reeds betaalde kaarten terugvraagt komen alle lasten bij de eenheid terecht. Bekijk met de eenheid hoe jullie de gemaakte kosten kunnen verdelen door bijvoorbeeld de reeds betaalde gelden voor de helft terug te storten.

Terug naar boven

 

Wat met FOS Nationaal?

Het landelijk secretariaat blijft tijdens kantooruren bereikbaar. We hebben alle mogelijkheden om zonder problemen van thuis uit te werken. We gaan geen onnodige verplaatsingen maken en het kantoor gesloten houden. Je kan ons bereiken tijdens de kantooruren via 09 245 45 86 of [email protected] 

Er zijn geen vergaderingen of overlegmomenten op kantoor. Dit voor zowel stafoverleg als voor (ploeg)vergaderingen met vrijwilligers. De stafmedewerkers bekijken hoe we de betrokkenheid met vrijwilligers kunnen bewaken en brengen hun ploegen hiervan op de hoogte.

De FOS Shop sluit tot aan de paasvakantie. Ook online bestellingen zijn niet mogelijk. 

We zijn genoodzaakt volgende evenementen te annuleren:

13 - 15 maart: Cursussen Animator en Hoofdanimator
21 maart: Algemene vergadering
27 – 29 maart: Cursus Animator en Hoofdanimator
30 maart: (A)EL-netwerk Oost-Vlaanderen
31 maart: (A)EL-netwerk West-Vlaanderen
1 april: (A)EL-netwerk Antwerpen
2 april: (A)EL-netwerk Centrum

We zoeken momenteel een oplossing voor de cursussen. Deelnemers worden persoonlijk op de hoogte gebracht.

We hopen de AV van 7 mei (donderdagavond) wel te kunnen laten plaats vinden. Hou alvast deze datum vrij. Leden van de AV worden hiervan zeker op de hoogte gehouden.

De netwerken worden afgelast en gaan niet door op een andere datum. (A)EL’s zien elkaar terug op de netwerken van 11, 12, 13 en 14 mei.

Terug naar boven

 

Wij hebben iets nodig uit de FOS-Shop. Wat nu?

De FOS Shop sluit op woensdag 18 maart, woensdag 25 maart en woensdag 5 april. Ook online bestellingen zijn niet mogelijk.

Terug naar boven

 

Kunnen wij als eenheid hulp bieden aan mensen in nood?

Als eenheid kunnen jullie de handen uit de mouwen steken. Doe een oproep binnen de eenheid om hulp de bieden aan mensen in de buurt die het moeilijk hebben. #vlaanderenhelpt

Dit zijn individuele vrijwilligersengagementen. Met andere woorden: het vrijwilligen is geen scoutsactiviteit. Zo is het niet de bedoeling dat jullie met de seniors afspreken om hier en daar klusjes te doen. Samenhokken is nu 'not done'! Draag gerust je scoutshemd wanneer jullie goede daden verrichten en deel het op sociale media met #vlaanderenhelpt. Zo kan iedereen genieten van jullie warmte!

De vrijwilligers die zich willen inzetten in het kader van #vlaanderenhelpt doen dat in opdracht van de Vlaamse Overheid. Zo kan je jezelf ook kosteloos laten verzekeren voor Burgerlijke Aansprakelijkheid, Rechtsbijstand en Lichamelijke Ongevallen.

Meer info vinden jullie op de site van Vlaanderen vrijwilligt. Volg ook de instructies van het Rode Kruis Vlaanderen op. Handen wassen, opnieuw en opnieuw en opnieuw…

Terug naar boven

 

Hoe kunnen we inbraak/vandalisme voorkomen?

Naast de gewoonlijke maatregelen kunnen jullie in tijdens de coronacrisis een aantal extra maatregelen ondernemen: 

  • Zorg dat alles goed afgesloten is (ramen, deuren, …). 
  • Laat geen materiaal rondslingeren zoals een ladder, container ... dat kan gebruikt worden om in te breken. 
  • Laat geen kostbaar materiaal of geld liggen in het lokaal. 
  • Zorg dat er zo weinig mogelijk in het zicht ligt. Verberg de drankvoorraad. Hier staat geen naam op en het heeft een bepaalde waarde, zelfs al is het leeggoed. Zorg dat de drank altijd op een goed afsluitbare plek opgeborgen wordt. 
  • Ga eens langs tijdens een wandeling of het sporten. Spreek onderling af zodat er voldoende afwisseling is en jullie er niet allemaal tegelijk staan. 
  • Vraag aan de buren om een oogje in het zeil te houden. Zorg ervoor dat het lokaal goed zichtbaar is (bv: geen hoge haag). 

Terug naar boven

 

Wat met de zomerkampen?

De impact op de zomer is sterk afhankelijk van de verspreiding van het virus. Op dit moment gaan we ervan uit dat de zomerkampen gewoon doorgaan.

Zet jullie voorbereidingen verder! Het kan zeker geen kwaad om de annuleringsvoorwaarden te checken van de reeds afgesloten contracten. Zo kan je rekening houden met bepaalde termijnen. Als je nog contracten en reserveringen moet afsluiten kijk dan eerst of het nog kan wachten. Je kan ook met de leverancier of maatschappij onderlinge afspraken maken of een optie nemen tot er meer nieuws is. Zet die onderlinge afspraken ook op papier zodat het duidelijk is voor beide partijen. Probeer ook om betalingen nog even uit te stellen.