Je bent hier:

Bezorg kinderen en jongeren in een kwetsbare situatie een zalig kamp! Voor sommige jongeren is op kamp gaan niet zo vanzelfsprekend. Sommige jongeren vinden de weg niet naar FOS Open Scouting. Via Mee Op Kamp leer je een nieuwe doelgroep kennen.  Een groeikans voor leiding én leden. Je krijgt de kans jullie netwerk te verruimen en werkt samen met sociale partners uit de buurt.  

Kortom een uitdaging die jouw eenheid vast wel aan kan!  

HOE WERKT HET?  

Organiseer Mee Op Kamp via deze 7 stappen:  

STAP 1 – IEDEREEN MEE?   

Pols bij jouw medeleiding of zij ook interesse hebben om mee te doen. Jullie bepalen zelf hoe groots jullie dit aanpakken, voor welke takken jullie het kamp openstellen en hoeveel extra leden jullie kunnen en willen meenemen.   

STAP 2 – MEE OP KAMP VERANTWOORDELIJKE – CHECK?  

Stel een Mee Op Kamp-verantwoordelijke aan in jullie eenheid. Deze persoon engageert zich als aanspreekpunt en communiceert naar de rest van de eenheid. Deze persoon vult het inschrijvingsformulier in.  

STAP 3 – VERSPREID DE BOODSCHAP  

Kwetsbare kinderen en jongeren bereiken gaat niet vanzelf.  Na inschrijving stemmen we onderling af wie, wie contacteert. We werken samen met sociale organisaties in jullie buurt. Denk aan Pleegzorg Vlaanderen, Iedereen verdient vakantie, Okan-Klassen, Fedasil of het OCMW. Via het inschrijvingsformulier kan je gratis gepersonaliseerde flyers bestellen. Spreek jullie netwerk aan en ga bijvoorbeeld langs op scholen in de buurt.  

STAP 4 – ONDERSTEUNING NODIG?  

We koppelen een vrijwilliger van ploeg diversiteit aan jullie eenheid. Deze zal jullie verder ondersteunen doorheen het traject. Bovendien kan je via het inschrijvingsformulier ook een workshop aanvragen voor de leidingsploeg.  Want op kamp gaan met een groep die je niet kent, dat kan eng zijn. Communicatie is key! Breng iedereen (zowel leiding als leden) goed op de hoogte van het project. Duidelijke informatie zorgt voor meer flexibiliteit, enthousiasme en begrip. 

STAP 5 – MATCH MADE IN HEAVEN?  

We gaan samen op zoek naar een ideale match. Helaas schiet cupido niet altijd raak. Gaat er uiteindelijk niemand mee? Even goede vrienden. Wel een match gevonden, ideaal! Maak tijd vrij om de ouders/voogd en de jongere op voorhand te leren kennen. Hou er rekening mee dat het concept ‘scoutskamp’ niet door iedereen gekend is. Een persoonlijk gesprek schept vertrouwen en creëert duidelijkheid. Indien mogelijk komt de jongere eens op voorhand langs bij de eenheid om de andere leden beter te leren kennen.  

STAP 6 – KAMPVOORBEREIDING  

FOS Nationaal ondersteunt ook financieel. Via het SOMfonds kunnen we de kost voor ouders en eenheden verlagen tot 1/5 van jullie standaard kampprijs, ook materiaal en het uniform kan je zo goedkoper aanbieden. Wij brengen de verzekering in orden.  

Nood aan extra kennis of ondersteuning? Weinig tot geen ervaring in het werken met kwetsbare jongeren? Ploeg diversiteit voorziet graag een vormingsmoment.  

STAP 7 – SAMEN OP KAMP  

100% klaar voor het kamp! Geniet! Op kamp staat jullie diversiteitsvrijwilliger stand-by bij eventuele vragen, problemen of moeilijkheden.  

WIJ DOEN MEE!

Schrijf je dan snel in. 

Ploeg Diversiteit neemt contact met jullie op en begeleidt jullie verder.

Lop

Heb je een vraag?

Lop helpt jou graag verder!

Stafmedewerker Eenheidsondersteuning & Diversiteit

Eenheden West-Vlaanderen, Solidariteit Op Maat, Mee Op Kamp, Duurzaamheid
[email protected]