Je bent hier:

De FOS-weersvoorspelling: een zomer vol zon en plezier. Ideaal om te genieten van een kamp in de natuur. Maar die natuur heeft ook zo zijn vervelende kantjes. Teken, allergische reacties, hoge temperaturen ... 

Hooikoorts   

Tijdens droge en zonnige perioden kan er voldoende stuifmeel in de lucht aanwezig zijn om hooikoortssymptomen uit te lokken. Hooikoorts  is een allergische reactie die wordt veroorzaakt door het stuifmeel (pollen) van bomen, grassen en andere kruidachtige planten. 

Op een kamp is het moeilijk ... maar mensen met hooikoorts proberen best zo weinig mogelijk in contact te komen met stuifmeel. Toch zijn er streken waar contact met het stuifmeel beperkt is, zoals in de bergen (boven 1500 m) of aan zee. Meer realistisch is proberen om bij ongunstige weersomstandigheden (warm, droog en winderig weer) zoveel mogelijk binnen te blijven met ramen en deuren gesloten.

Mensen met hooikoorts nemen best contact op met hun arts voor advies over allergiemedicatie. Hooikoortspatiënten met astma vertonen kortademigheid en kunnen voor advies ook bij hun arts terecht.

 

Veilig zwemmen

Zwemmen is leuk en gezond. Veilig zwemmen is nog leuker en gezonder. Veilig zwemmen vereist in de eerste plaats schoon water. Vergunde zwem- en recreatiezones moeten voldoen aan strenge kwaliteitsnormen die worden gecontroleerd. Daarnaast staan ze ook onder professioneel toezicht van gediplomeerde redders. De website kwaliteitzwemwater van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid bevat informatie over zwemwaterkwaliteit, over mogelijke gezondheidsklachten (en de veroorzakers) en tips over veilig en gezond zwemmen.

 

Eikenprocessierupsen, alle contact vermijden!

Deze rupsen trekken voornamelijk 's avonds "in processie" vanuit spinsels of dikke takken naar de bladeren van de eikenboom. De rupsen bezitten kleine brandharen die kunnen loskomen en voor heel wat irritatie zorgen. Behalve jeuk kunnen de brandharen ook irritatie van de ogen en de luchtwegen veroorzaken. Gemeentebesturen deden de voorbije jaren inspanningen om de rupsen op openbaar terrein te bestrijden. Als u zelf rupsen in de tuin hebt, waarschuw dan ook het gemeentebestuur en begin ze niet zelf te bestrijden.

Vermijd in elk geval best alle contact met eikenprocessierupsen. Wie toch in contact komt, vermijdt best te krabben of te wrijven en wast of spoelt de huid en de ogen goed met water. Zoals altijd geldt ook hier dat bij ernstige problemen best de huisarts geraadpleegd wordt.

 

Teken, laat je niet beetnemen!

Teken zijn kleine, zwarte beestjes niet veel groter dan een speldenkop. Ze komen voor in parken, weilanden, tuinen en bosrijke gebieden. Tussen maart en oktober loopt u het grootste risico op een tekenbeet. Ongeveer tien procent van de teken is besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als u er snel genoeg bij bent, is de ziekte goed te behandelen met een antibioticakuur.

Als de ziekte niet op tijd ontdekt wordt, bestaat de kans op meer ernstige verschijnselen waarbij spieren, gewrichten, het zenuwstelsel en het hart kunnen aangetast worden. De meeste symptomen zijn omkeerbaar, maar de gewrichtsklachten kunnen van blijvende aard zijn. 

Binnen Europa is er ook een tekensoort die drager is van een bacterie die een hersenvliesontsteking (encephalitis) veroorzaakt. Ga je op buitenlands kamp? Bekijk dan deze kaart om te zien waar de teek voorkomt. Het is aangeraden om minstens 1 maand op voorhand iedereen te laten vaccineren. Meer info hierover bij het Tropisch instituut.

De boodschap is dus: tekenbeten voorkomen en uitkijken voor ziekteverschijnselen. De website tekenbeten.be bevat tips om tekenbeten te voorkomen, maar geeft ook info over de symptomen en hoe teken na een beet veilig verwijderd kunnen worden.

 

Berenklauw, een gevaarlijke plant.

Berenklauw FOS Open Scouting

Ook planten kunnen een venijnig kantje hebben. Zo zijn er veel giftige planten in de natuur. De berenklauw is er eentje van. Die plant is niet alleen giftig het sap kan ook ernstige brandwonden veroorzaken. Afblijven is dus de boodschap!

Had je toch contact met de plant? Spoel dan onmiddellijk met koud water en vermijd de zon gedurende een week. Bij huidletsels contacteert u best zo snel mogelijk de huisarts.

Opgepast met everzwijnen

Er is een groeiende populatie van everzwijnen in België (ook in Vlaanderen!). Everzwijnen zijn voor 's avonds en 's nachts actief. Bij contact met mensen zullen ze het liefst vluchten of zich verbergen. Wanneer ze zich in het nauw gedreven of bedreigd voelen kunnen sommige dieren gevaarlijk worden. Let vooral op bij moeders en hun jongen, gewonde dieren of als je hen verrast in hun schuilplaats.

Laat geen eten rondslingeren, sluit alles goed af & geef ze geen eten.

Kom je toch een everzwijn tegen? Blijf kalm en benader het dier niet. Geef het de kans om weg te lopen: blijf staan of keer langzaam op je stappen terug. Gebruik in geen geval stokken of andere voorwerpen om het dier te verjagen. Vindt je een gewond dier? Meldt het bij de boswachter, maar benader het niet.

 

Wespen(nesten)

Merk je dat er veel wespen rond jouw kampplaats zijn (en vind je een nest)? Ga een wespennest nooit zelf te lijf. Baken de buurt van het nest af zodat de leden er niet gaan spelen.  Wil je het toch laten verwijderen? Contacteer dan de brandweer. Houdt er rekening mee dat het verwijderen van een wespennest meestal niet gratis gebeurd.

Wespensteek? Koel af met ijs om zwelling te verminderen. Bij langdurige of ernstige symptomen (zoals bv een allergische reactie) raadpleeg je een arts.

 

Hitte(golf)

Hoera, de zon schijnt op kamp! Dat is geweldig, maar houdt rekening met de gevaren van de hitte. Bescherm jezelf en de leden.

  • Zorg voor schaduw of plan regelmatig afkoeling d.m.v. waterspelletjes of een plons in het water (maar let op met stilstaand water voor ziektekiemen!).
  • Let op met spelen met bruine zeep. Bruine zeep in combinatie met zon kan voor brandwonden zorgen.
  • Smeer tijdig en regelmatig voldoende (!) zonnecrème en draag beschermende kledij (hoofddeksel, zonnebril, T-shirt).
  • Drink voldoende water ook al heb je geen dorst en voorzie waterrijk fruit als snack (bv watermeloen). 
  • Pas je programma aan aan het weer. Zorg voor minder fysiek zware activiteiten.
  • Tijdens hittegolven geldt er soms een vuurverbod. Informeer je bij de gemeente of via het agentschap Natuur en Bos.

 

Onweer of veel regenval

We gaan het liefst met de zon op kamp, maar af en toe krijgen we regen of zelfs onweer. Inspecteer op voorhand je terrein om enkele gevaren voor te zijn. Naar waar zal het water lopen bij hevige regenval? Zijn er bomen die kunnen omvallen? Graaf (als dat mag) greppels langs de tenten en zorg voor ophoping onder de randen van het grondzeil. Leg bagage op verhoogjes om kleding droog te houden. Span tenten goed aan en leg grote tenten eventueel preventief neer als er onweer op komst is (piekbelasting). 

Breekt er toch onweer uit? Vermijd bliksemvlaktes. Ga zo snel mogelijk uit het water. Schuil indien mogelijk binnen of in een auto. Als dat niet lukt ga dan ver uit elkaar gehurkt zitten en maak je zo klein mogelijk. 

Is er schade na de storm? Meet de schade op en neem foto's. Nam je een aanvullende verzekering op materiaal? Dien een aangifte in. Huurde je tenten bij ULDK? Zorg voor een PV om de stormschade te kunnen bewijzen.

Moeten jullie het kamp tocht vroegtijdig afbreken of zelfs evacueren? Neem contact op met je eenheidsondersteuner en bekijk dit stappenplan

Meer informatie

  • www.zorg-en-gezondheid.be: op de website van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid vindt je meer informatie en folders over hitte en ozon, veilig zwemmen, teken, eikenprocessierupsen, berenklauw, insecten, hantavirose en de vossenlintworm.
  • www.kwaliteitzwemwater.be: op de website van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en de Vlaamse Milieumaatschappij vindt u de actuele waterkwaliteit van de openbare zwemwateren (ook van het kustwater).
  • www.airallergy.be: op deze website van het WIV kunt u de actuele pollenconcentratie in de lucht raadplegen.
  • www.irceline.be: op de website van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu kunt u de waarnemingen en de voorspellingen van ozonconcentraties en de luchtkwaliteit opzoeken.