Je bent hier:

Op de kampplaats geraken is geen gemakkelijke opdracht. Je kan op verschillende manieren op het kampterrein geraken. Aan jullie de keuze welke het best geschikt is. 

Het openbaar vervoer

Met het openbaar vervoer op kamp? Voordeliger dan je denkt, en bovendien milieuvriendelijk.

Met de trein? Wist je dat vier kinderen tot twaalf jaar gratis meereizen met elke betalende reiziger van twaalf jaar of ouder? Dit gratis vervoer geldt voor reizen tussen twee Belgische stations, in treinen van het binnenlands verkeer en zonder uurbeperking. Meer informatie over korting voor kinderen op de website van de NMBS. 

Belangrijk: deze formule geldt niet als je gereserveerde plaatsen wil voor je groep. Wil je zeker zijn van voldoende zitplaats? Reserveer dan bij de NMBS een groepsreis. Hoewel je een serieuze korting krijgt voor groepsreservaties vanaf 15p is het duurder dan de formule waarin je gratis 4 kinderen kan meenemen per begeleider. Maar dan heb je wel gegarandeerd een zitje natuurlijk. 

Met de bus? Jeugdverenigingen die op kamp gaan kunnen niet enkel gebruik maken van het groepsticket van € 1,30 per persoon op de gewone bus (groepen kleiner dan 45 personen) of belbus (maximaal 15 personen, vooraf te reserveren). Van 1 juli tot 31 augustus kan je ook een versterkingsrit aanvragen bij De Lijn. Voor een groep van 10 tot 30 personen betaal je € 1,60 per persoon voor een rit. Info en voorwaarden vind je op de website van de Lijn.

Private busmaatschappij

Je kan ook een autocar huren. Dit is nog steeds een milieuvriendelijkere manier van verplaatsen dan personenwagens. Spijtig genoeg moet de bus wel leeg terug eens de groep op de kampplaats is afgezet. Spreek af met de groep die vóór of na jouw groep op dezelfde kampeerplaats komt om van dezelfde autocar gebruik te maken. Vraag ook verschillende prijzen op en maak goede afspraken met de busmaatschappij. 

Met de auto

Laat je ouders instaan voor het vervoer van en naar de kampplaats? Zorg dan voor een carpoolsysteem. Schrijf in je kampboekje een stukje over carpooling, biedt een cadeautje aan carpoolende ouders aan, maak een internettoepassing op je site rond carpooling naar het kamp …

Met de fiets

De meest milieuvriendelijke manier. Het vraagt wel wat meer organisatie.

  • Bekijk op voorhand de wetgeving.
  • Stippel de reisweg tot in de puntjes uit.
  • Schrijf duidelijke instructies uit voor de groep.
  • Voorzie voor iedereen fluohesjes. 
  • Zorg dat je reparatiemateriaal hebt en dit kan gebruiken
  • Alle fietsen moeten in orde zijn 
  • ...