Op de kampplaats geraken is geen gemakkelijke opdracht. Je kan op verschillende manieren op het kampterrein geraken. Aan jullie de keuze welke het best geschikt is.
Het openbaar vervoer
Met het openbaar vervoer op kamp? Voordeliger dan je denkt, en bovendien milieuvriendelijk.
Met de trein? Wist je dat vier kinderen tot twaalf jaar gratis meereizen met elke betalende reiziger van twaalf jaar of ouder? Dit gratis vervoer geldt voor reizen tussen twee Belgische stations, in treinen van het binnenlands verkeer en zonder uurbeperking. Meer informatie over korting voor kinderen op de website van de NMBS.
Belangrijk: als de groep te groot is dan kan die geweigerd worden dus plan dit goed op voorhand of reserveer bij de NMBS een groepsreis. Hoewel je een serieuze korting krijgt voor groepsreservaties vanaf 15p is het duurder dan de formule waarin je gratis 4 kinderen kan meenemen per begeleider. Maar dan heb je wel gegarandeerd een zitje.
Met de bus?
- De Lijn (Vlaanderen)
Jeugdverenigingen kunnen gebruik maken van een gewone busrit of een versterkingsrit.
Gewone busrit: tijdens de zomer is er een goedkopere formule waardoor je met een groepsticket slechts € 1,60 per persoon betaalt. Enkele voorwaarden: voor groepen kleiner dan 45 personen, de halte moet in de buurt zijn van de kampplaats, een groepsticket aankopen kan enkel in de Lijnwinkel.
Versterkingsrit: voor reizen met meer dan 45 personen splits je best de groep op of vraag je een versterkingsrit aan. Ook hier betaal je slechts € 1,60 per persoon. Vraag zo'n rit op tijd aan, minstens een maand op voorhand. Enkele voorwaarden: de verplaatsing is max 50km, kan enkel buiten de spitsuren, de vertrek- en aankomsthalte moeten gewone haltes van De Lijn zijn.
- TEC (Wallonië)
In Wallonië zijn de tarieven geregeld in zones, dus afhankelijk de afstand die wordt afgelegd betaal je meer of minder. Voor het reizen in groep voorziet men groepsticketten die het vervoer voorzien voor 15 of 30 personen. Mogelijks heb je dus meerdere tickets nodig. Deze tickets zijn ook enkel op voorhand aan te schaffen, de chauffeur kan deze niet meer verkopen.
LET OP! Op hun website staat aangeduid dat kampvervoer gratis is, helaas geldt dit enkel voor de Waalse jeugdbewegingen.
Private busmaatschappij
Je kan ook een autocar huren. Dit is nog steeds een milieuvriendelijkere manier van verplaatsen dan personenwagens. Spijtig genoeg moet de bus wel leeg terug eens de groep op de kampplaats is afgezet. Spreek af met de groep die vóór of na jouw groep op dezelfde kampeerplaats komt om van dezelfde autocar gebruik te maken. Vraag ook verschillende prijzen op en maak goede afspraken met de busmaatschappij.
Met de auto
Laat je ouders instaan voor het vervoer van en naar de kampplaats? Zorg dan voor een carpoolsysteem. Schrijf in je kampboekje een stukje over carpooling, biedt een cadeautje aan carpoolende ouders aan, maak een internettoepassing op je site rond carpooling naar het kamp …
Met de fiets
De meest milieuvriendelijke manier. Het vraagt wel wat meer organisatie.
- Bekijk op voorhand de wetgeving.
- Stippel de reisweg tot in de puntjes uit.
- Schrijf duidelijke instructies uit voor de groep.
- Voorzie voor iedereen fluohesjes.
- Zorg dat je reparatiemateriaal hebt en dit kan gebruiken
- Alle fietsen moeten in orde zijn
- ...