Je bent hier:

Een voedselvergiftiging op kamp? Liever niet horen we je denken. Maar het gebeurt vlugger dan je denkt. De klachten zijn misselijkheid, buikkrampen, overgeven en diarree.  Beter voorkomen dan genezen dus! Daarom vind je hier enkele eenvoudige tips om voedselvergiftiging te voorkomen. 

Verhit je voedsel

Je kan het risico op voedselvergiftiging sterk verminderen door voedsel te verhitten. Niet alleen vlees maar ook rauwe groenten kunnen besmet zijn. Wanneer je het voedsel in de koelkast bewaart, rem je de ontwikkeling van bacteriën af maar sterven doen ze niet. Ook bij het invriezen blijven ze sluimeren in het voedsel. Alleen bij verhitting tot minstens 70° Celsius gaan ze dood. Dat kan door koken, bakken en braden.

Koel je voedsel

Een koelkast of een koele ruimte is nodig om je producten vers te houden. 7°C is het absolute maximum voor het bewaren van voeding. Sommige producten zoals vleesbereidingen en verse vis hebben een nog lagere temperatuur nodig, maximum 4°C. Bewaar vis en vlees het dichtst bij het koelelement. Dit is doorgaans bovenaan in de koelkast. De zuivelproducten mogen in het midden, terwijl groenten en fruit onderaan horen. Om zeker te zijn dat je koelkast voldoende koelt en dus beschermt tegen bacteriën, plaats je best een thermometer in de koelkast.

De diepvries lijkt misschien een overbodige luxe, maar dat is het niet altijd. Je kan producten aankopen op het moment dat ze goedkoop zijn. Of je kan je gerechten vooraf klaarmaken en voedselresten veilig bewaren, bijvoorbeeld voor nakamp of een extra maaltijd voor de leidersploeg ‘s avonds. Nadelen zijn er ook. Je hebt elektriciteit nodig. Daarnaast moet het transport beter worden gepland.  Houd ook rekening met de hittegolven: zet de diepvries op een koele en schaduwrijke plaats, houd de diepvries zoveel mogelijk toe en zorg dat de achterkant vrijstaat.

Bovendien moet het invriezen op de juiste manier gebeuren, anders vries je de bacteriën gewoon in. Ook het ontdooien van producten houdt een risico in en moet dus volgens de regels van de kunst gebeuren. 

Heb je geen koelruimte? Vermijd dan bederfbare producten en houd het bij droge voeding en conserven. Bederfbare eetwaren koop je best ter plaatse en zo kort mogelijk voor de bereiding of het consumeren.  

Drinkbaar water  

Leidingwater is meestal drinkbaar. In een kampgebouw is het water doorgaans afkomstig van het waterleidingnet. Is dit niet het geval? Vraag dan of de eigenaar een recent attest met goedkeuring van het water kan voorleggen. Zo’n attest moet uitgereikt zijn door een ontleedcentrum dat werd erkend door het Instituut voor Hygiëne en Epidemiologie.  

Wees voorzichtig met het gebruik van niet-drinkbaar water. Regenwater, opgevangen in zuivere vaten, kan je gebruiken voor douches en baden. Het water is ongeschikt om te koken. Je kan het wel gebruiken om te poetsen, maar niet om de vaat te doen. 

Breng je een goed zichtbare en duidelijke waarschuwing aan bij aftappunten van water dat niet drinkbaar is. Breng je leden op de hoogte van waar ze wel drinkbaar water kunnen krijgen. Wees voorzichtig met water dat uit grote citernes komt. De ervaring leert dat vuil water de oorzaak is van heel wat problemen. 

Niet gevonden wat je zoekt?

Zoeken