Je bent hier:

Op voorhand maak je best afspraken tussen leiders- en kookploeg. Spreek duidelijk af wat je precies van de kookploeg verwacht. Enkele zaken die je vooraf kan bespreken: 

  • Moet de kookploeg een menu opstellen? 
  • Wie geeft de info van het vorige kamp door aan de nieuwe kookploeg? 
  • Met welke aspecten van het kampprogramma dienen ze rekening te houden? Denk aan de dagindeling, tweedaagse, omgekeerde dag, lunchpakket voor een dagtocht, dauwtrip, inkleding in het kampthema … 
  • Welk budget mag de kookploeg besteden? Hoe verlopen de betalingen? Op welke manier moet de kookploeg de uitgaven bijhouden? 
  • Hoe verloopt het opstellen van de boodschappenlijst? 
  • Hoe gebeuren de aankopen? Solucious, Collect&Go, fysiek winkelen...
  • Welke aankopen gebeuren voor vertrek en welke ter plaatse? 
  • Wie doet de aankopen? 
  • Welke hoeveelheden worden aangekocht? 
  • Hoe gebeurt de communicatie tussen leiding en kookploeg op kamp? Evt. elke dag een vast moment inlassen om met de takleiding en keukenchef de dag te overlopen.

Geef hun alvast ook volgende tips mee om milieu én budgetvriendelijk te koken: 

KOKEN VOOR MINDER GELD 

Er zijn heel wat manieren om de kosten van eten op kamp te drukken. Vergelijk, onderhandel, ga op zoek en spaar zo heel wat geld uit.  

Supermarkten zorgen vaak voor kortingen en acties. Bij Colruyt kan je terecht voor kortingen op vlees en alle Boni Selection en Bio-time producten. Verder kan je ook snuisteren in hun kamprecepten. Solucious werkt samen met Colruyt en helpt je ook op weg. Je hebt dezelfde voordelen als in de winkel en er zijn speciale voordeelverpakkingen voor groepen die je in de winkel niet vindt. Bij Renmans ben je ook aan het juiste adres om kortingen te krijgen. 

Vergeet de lokale bakkerij, slagerij of groentemarkt niet. Pols bij hen eens naar een kampkorting. In ruil voor het bestellen van vlees, brood of groenten bij die ene winkel gedurende het volledige kamp, bieden ze soms kortingen tot 10%. 

MILIEUVRIENDELIJK KOKEN   

Koop zo weinig mogelijk verpakte producten. Yoghurt bijvoorbeeld kan je dan weer in grote potten kopen, zo vermijd je individuele verpakkingen. Beperk blik-, brik- en plasticverpakkingen en kies voor glazen verpakkingen met statiegeld. 

Houd bij het opstellen van het kampmenu rekening met seizoensgebonden groenten en fruit.  

Sleur je voorraad groenten, fruit en aardappelen niet mee op kamp. Via op kamp met LEF kun je vooraf bekijken of er in de buurt van je kampplaats land- en tuinbouwers zijn bij wie je rechtstreeks (bio)producten kan kopen. Beter voor het milieu, minder verpakking en vaak goedkoper dan in de winkel!  

Misschien zijn er (bio)boeren onder de ouders van je leden. Je kan een oproep doen om te melden dat restjes en niet verkoopbare overschotten zeker welkom zijn. 

Niet gevonden wat je zoekt?

Zoeken