Op vrijdagavond 13 september open we de deuren van het landelijk secretariaat voor jou! We voorzien je van heel wat informatie en verschaffen je ook nog wat te eten. Geen reden om niet te komen, dus schrijf je maar meteen in.

Een pita voor elke eenheidsleider

eenheidsleiding

We voorzien voor alle eenheidsleiding voldoende pita's en een selectie dranken. Kom op tijd en geniet van een overheerlijke pita.

Infostand en affiches

Doorlopend kan je ook info krijgen over het productaanbod voor leden en leiding, ons vormingsaanbod, promomateriaal, conflicbemiddeling,… Spreek gerust FOS-vrijwilligers en personeelsleden aan, en bestook hen met je vragen. 

Je kan trouwens gedurende het infomoment ook in de FOS-Shop terecht voor wat 'late night shopping'. 

19u: eerste keuzesessies

 • 1-2-3: intro voor nieuwe (A)EL's
 • Psychisch welzijn
 • Inspiratie voor geslaagde communicatie 
 • Ondersteuning FOS-Shop 
 • Ledenadministratie & inschrijvingen 

19u40 Korte Pauze

20u: keuzesessies

 • Kampen organiseren 
 • Brandpreventie 
 • Alcohol-, drugs- en rookbeleid 
 • Vorming in Scouting 
 • FOS-verzekeringen  
   

 

20u40 Pauze met een speech en een drankje

21u: keuzesessies

 • Leiden van een eenheidsraad 
 • Scouting & ecologie 
 • Armoede – drempelverlaging en samenwerking met partners 
 • Financiën in de eenheid  

21u40: Opruim

Een helpende hand is altijd welkom om snel en efficiënt enkele zaken op te bergen. Daarna kunnen we nog wel iets drinken. 

Wat houden de sessies in?

14 sessies in totaal, elke workshop vormt een inleiding op het onderwerp. Ruim een halfuur lang loodst een ervaren stafmedewerker, een nationaal vrijwilliger of een ervaringsdeskundige uit een van de eenheden je door het onderwerp. 

Doorlopend kan je ook info krijgen over belastingvrije giften, conflictbemiddeling, het productaanbod leden en leiding, ons vormingsaanbod, brandveiligheid, het ter beschikking zijnde promo-materiaal, … Spreek gerust mensen aan. 

eenheidsleiding infoavond

19:00 - 19:40

(eerste reeks keuzesessies)

1-2-3: INTRO VOOR DE NIEUWE (A)EL'S 

Nieuwe EL of AEL? Volg dan zeker deze workshop: in 40 minuten wordt alle ondersteuning die FOS Open Scouting aan de eenheden biedt op een rijtje gezet. We maken je wegwijs in wat FOS Nationaal jou allemaal te bieden heeft!  

PSYCHISCH WELZIJN 

Het is oké om even niet oké te zijn. Jongeren zitten al eens niet goed in hun vel. Maar wat hebben ze nodig om hiermee om te gaan? En wat kan je als(A)EL doen in een dergelijke situatie? Daar breken wij ons hoofd over vanavond! 

INSPIRATIE VOOR GESLAAGDE COMMUNICATIE 

Communiceren kan je leren! En wat jullie kunnen leren, leren jullie best van elkaar. Als eenheidsleiding ben je continu bezig met communicatie. Jullie eetfestijn promoten, de leiding overtuigen om zich toch maar aan het opkuisschema van de lokalen te houden, hoe ouders op een efficiënte manier bereiken, de steunvzw meekrijgen in zotte plannen van de eenheidsraad ... de lijst is oneindig en een kant en klare oplossing is er niet. Op deze sessie delen we enkele good-practices zodat je vol inspiratie aan de slag kan gaan met communicatie binnen én buiten jouw eenheid!  

 

 

ONDERSTEUNING FOS-SHOP 

Besteed je veel tijd aan de zoektocht naar sweaters of andere producten met je eigen logo of totemnaam erop? Hoe maak je van je eenheidswinkeltje een winstgevende FOS-Shop? Wat kan een goed werkend winkeltje nog voor je eenheid betekenen? Ontdek tijdens deze sessie welke ondersteuning je allemaal kan krijgen bij de ontwikkeling van je eenheidswinkeltje en welke extra voordelen dit met zich meebrengt.  

LEDENADMINISTRATIE & INSCHRIJVINGEN 

Ben je dit werkjaar verantwoordelijk voor de ledenadministratie binnen je eenheid of heb je specifieke vragen? Ledenlijsten, lidgelden, verzekeringen, betalingsenveloppes, zoekfilters, groene en oranje vlaggetjes … snap je er soms ook geen snars van of heb je het gevoel dat KEEO jou niet begrijpt?  Ga dan in deze sessie de confrontatie aan met je angst en huppel nadien naar buiten als een echte KEEOfiel. 

 

20:00-20:40

(tweede reeks keuzesessies)

KAMPEN ORGANISEREN 

Een kamp is het hoogtepunt van je scoutsjaar. Er komt echter best wat organisatorische rompslomp bij kijken. Gelukkig zorgt FOS Open Scouting voor ondersteuning op dit vlak. We tonen je waar je kampterreinen kan vinden, hoe je een bosvergunning aanvraagt, waar en hoe je tenten kan lenen… Ook voor de inhoudelijke voorbereiding van je kamp hebben we een waslijst aan tips voor je liggen! 

BRANDPREVENTIE 

Brand!!! Wat nu?! Of liever: hoe kunnen we voorkomen dat er brand ontstaat? 1 van de situaties dat je als eenheidsleiding nooit wil meemaken is: brand in je lokalen of op kamp. Maar hoe kan je als eenheid preventief of voorzichtig te werk gaan om een aantal risico’s reeds uit te schakelen? In deze workshop kom je allerlei tips en tricks te weten om je lokaal of kampterrein brandveilig te maken. 

 

ALCOHOL-, DRUGS- EN ROOKBELEID 

Alcohol en drugs binnen FOS Open Scouting: Niet gemakkelijk! Hoe staan we er tegenover en hoe gaan we er mee om binnen de eenheid, op nationale evenementen en cursussen? En hoe kan je er zelf iets mee doen? En wat is Generatie Rookvrij? Je krijgt een antwoord op al deze vragen. 

VORMING IN SCOUTING  

Vorming in scouting lijkt soms een bijzaak. Maar heb jij nooit een akela gehad die zijn/haar tak beter kan leiden met betere communicatie? Nog nooit een bever/zeehonden leid(st)er die creatievere spelen zou kunnen maken? In deze sessie verkennen we samen wat jij wil van vorming voor jouw eenheid. Want vorming is de belangrijkste bijzaak in scouting! 

VERZEKERINGEN 

Waarvoor ben je als lid van FOS Open Scouting al dan niet verzekerd? Zijn vrijwilligers in de eenheid verzekerd? Er gebeurt een ongeval, wat nu? Waarvoor kan je je extra laten verzekeren? Hoe ga je goed verzekerd op kamp? Alle antwoorden hier: de FOS-verzekering in een notendop! Je krijgt ook de kans om onze makelaar vragen te stellen. 

21:00 - 21:40

(derde reeks keuzesessies)

LEIDEN VAN EEN EENHEIDSRAAD 

Valt je leidersploeg in slaap tijdens je eenheidsraad? Of lukt het gewoonweg niet om je eenheidsraad op een normaal tijdstip af te ronden? Geen nood, met deze sessie geven we je tips & tricks mee om het vergaderen vlotter, aangenamer & overzichtelijker te maken! 

SCOUTING & ECOLOGIE 

Een scout/gids staat open voor de natuur en is milieubewust. Allemaal goed en wel, maar hoe kunnen we met de eenheid actief aan de slag om het verschil te maken? Hoe betrek je de leden voldoende bij dit thema zodat ze het ook buiten de scouts uitdragen? En hoe kan je als eenheid met een aantal quick-wins die voetafdruk verkleinen? Ga aan de slag met onze duurzaamheidspaden op deze zero-waste spoedcursus! 

ARMOEDE – DREMPELVERLAGING EN SAMENWERKING MET PARTNERS 

Armoede is iets waar niet gemakkelijk is over te praten. Hoe kan je toch voldoende informeren en je werking aanpassen indien nodig? Ben je enthousiast voor jou eenheid toegankelijker te maken of een keer iets anders te doen met een toffe sociale organisatie uit je buurt, maar je weet nog niet precies hoe je het kan aanpakken? Of wil je kinderen met een sociaal kwetsbare achtergrond een leuke zomerkamp bezorgen? Tijdens deze sessie kom je alles te weten erover hoe je aan de slag gaat. Je kan ook de vragen stellen die jou specifiek interesseren binnen de context van jullie eenheid. 

FINANCIËN IN DE EENHEID 

Een eenheid financieel gezond houden is niet eenvoudig. Je moet voldoende inkomsten bijeen krijgen en tegelijkertijd zorgen dat de uitgaven niet de pan uit swingen. Om jullie een beetje op weg te helpen hebben we een handige tool ontwikkeld om de financiën gemakkelijk bij te houden en een duidelijk overzicht te bewaren. In deze workshop leer je wat het inhoudt om de financiën van de eenheid bij te houden en hoe de tool je daarbij kan helpen. 

Niet gevonden wat je zoekt?

Zoeken